Αναζήτηση

Έφυγε από τη ζωή...

Έφυγε από τη ζωή...

Έφυγε από τη ζωή στις 3 Αυγούστου και κηδεύτηκε 7 Αυγούστου 2023 στο νεκροταφείο Καισαριανής, η καλλιτέχνης βιβλιοδέτης Ευαγγελία Μπίζα.

Η Ευαγγελία Μπίζα άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες, ευγένεια και φαντασία, έβγαλε όλη την ευαισθησία της ψυχής της στα έργα που αφήνει πίσω της.

Η Ευαγγελία Μπίζα γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Φοίτησε στη σχολή Βιβλιοδεσίας Τέχνης του ΕΟΜΜΕΧ και μετεκπαιδεύτηκε στο Centro de Bel Libro στην Ασκόνα της Ελβετίας, με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ και του Ιδρύματος Ωνάση, με αντικείμενο τη βιβλιοδεσία και τη συντήρηση βιβλίου.

Η σημαντική Ελληνίδα βιβλιοδέτης και συντηρήτρια αρχειακού και βιβλιακού υλικού εργάστηκε στον χώρο για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Εργάστηκε ως βιβλιοδέτρια-συντηρήτρια στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας (ΓΑΚ Κέρκυρας). Το 2000 ίδρυσε το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια.

Δίδαξε καλλιτεχνική βιβλιοδεσία στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και συνεργάστηκε με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, τμήμα Τέχνης του βιβλίου διδάσκοντας πρωτότυπες τεχνικές, και έχοντας τη βιβλιοδετική επιμέλεια των βιβλίων που τυπώθηκαν στη διάρκεια των 10 χρόνων λειτουργίας του εργαστηρίου.

Πέρα από την δουλειά της στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, σημαντικό μέρος της επαγγελματικής της δραστηριότητας καταλαμβάνε η συντήρηση αρχειακού και βιβλιακού υλικού. Στα 23 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου συνεργάστηκε με σημαντικούς φορείς, όπως η Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και πολλά άλλα.

Είχε πολλές φορές παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς βιβλιοδεσίας, με συμμετοχές σε περισσότερες από 50 ομαδικές διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.
Είχε βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας για παράδειγμα το Χρυσό μετάλιο στο "4 Prix Paul Bonet 1992" από το Centro del Bel Libro και το 1ο Βραβείο Fine Binding στον διαγωνισμό Society of bookbinders στο Durham Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.​

Βιβλία της βρίσκονται στις συλλογές: MIT Library/Special Collections, (Cambridge, MΑ, USA), Topeka and Shawnee County Public Library Special Collections, (Kansas, USA), John Rylands Library, (Μάντσεστερ, Αγγλία), Neale M. Albert (Grolier Club, Νέα Υόρκη), Δήμος Macerata, (Ιταλία), Μανόλη Αναγνωστάκη (παραγγελία έργου), Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, (Αθήνα).

Είχε συνεργαστεί µε διακεκριµένους εικαστικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους, γραφίστες και δηµιουργικά γραφεία.

Τα τελευταία χρόνια  είχει εγκαταλείψει σχεδόν την βιβλιοδέτηση λογοτεχνικών βιβλίων.
Δημιουργούσε αποκλειστικά δικά της βιβλία-κατασκευές όπου πειραματιζόταν με τεχνικές, καινοτόμες λύσεις, νέες προτάσεις, πρωτότυπες ιδέες με γνώμονα πάντα την προσέγγιση της τελειότητας.

Η τελευταία ατομική της έκθεση με τίτλο "Ξεδιπλώνοντας" παρουσιάστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2023.

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top