Αναζήτηση

Μικρό πολυτεχνείο: Πρότυπο εργαστήριο Καλλιγραφίας

Μικρό πολυτεχνείο: Πρότυπο εργαστήριο Καλλιγραφίας

Η Καλλιγραφία είναι μία μορφή τέχνης που την συναντάμε πολλούς αιώνες πίσω και που διατηρεί την υπεροχή της μέχρι και τις μέρες μας. Σήμερα, το γράμμα παίρνει άλλη μορφή, χωρίς να είναι απαραίτητη η αναγνωσιμότητα του, όσο η αισθητική, η κίνηση, η συνοχή του.

Λίγα Λόγια για το Εργαστήριο Καλλιγραφίας

Στο εργαστήρι αυτό θα διδαχθούν οι βασικές αρχές για την σωστή μορφή των γραμμάτων, τεχνικές και η τοποθέτηση τους με αρμονικό τρόπο ώστε η τελική σύνθεση να αποτελέσει έργο τέχνης.

Θα διδαχθούν 4 γραφές, σε ελληνικό και λατινικό αλφάβητο. Η Copperplate,ή αλλιώς Αnglaise του 18ου αιώνα, η οποία έχοντας διατηρηθεί μέχρι και τις μέρες, διδάσκονταν στα σχολεία και είναι μία γραφή ρέουσα και πολύ εκλεπτυσμένη. Η δεύτερη γραφή, η Textura ή αλλιώς πιο γνωστή η Γοτθική, είναι μία γραφή που διήρκεσε πολλούς αιώνες και χαρακτήρισε την δυτική Ευρώπη με το αυστηρό και επιβλητικό ύφος της. Η Βυζαντινή Κεφαλογράμματη του 8ου αιώνα, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε τίτλους ελληνικών λειτουργικών βιβλίων και καθόρισε την γραφή των Σλαβονικών χωρών. Τέλος, θα πάμε ακόμη πιο πίσω, στην Uncial του 4ου αιώνα, η οποία έθεσε αρκετές από τις βάσεις του δυτικού αλφαβήτου που ξέρουμε τώρα. Θα χρησιμοποιήσουμε πένες, μελάνια και χαρτιά.

Δομή των 8 Μαθημάτων:

  1. Αντιμετώπιση των γραμμάτων ως σχήματα, εξοικίωση με το εργαλείο και τις χρήσεις του, εξάσκηση στις βασικές γραμμές και εισαγωγή στα γράμματα της Copperplate, πεζά. γράμματα. Λατινικό αλφάβητο πρακτική στην Copperplate, κεφαλαία γράμματα.
  2. Εισαγωγή στο Ελληνικό αλφάβητο της Copperplate, πεζά γράμματα.
  3. Συνέχεια πρακτικής, κεφαλαία γράμματα. Εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Copperplate.
  4. Εισαγωγή στην Textura, βασικές γραμμές και πεζά γράμματα.
  5. Πρακτική στην Textura, κεφαλαία γράμματα & Εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Textura.
  6. Εισαγωγή και πρακτική στη Βυζαντινή Κεφαλογράμματη και τρέχον κείμενα.
  7. Εισαγωγή και πρακτική και εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Uncial.                               
  8. Επιλογή γραφής, πειραματισμός και τελικό έργο.

Εισηγήτρια: Ελπίδα Ζαχαράκη

Πρόγραμμα: κάθε Τρίτη από 27/10/2020,  ώρα 18:00 – 20:00

Διάρκεια: 8 δίωρα

Επίσημη Έναρξη: 27 Οκτωβρίου 2020

Κόστος για 8 δίωρα με 7 συμμετέχοντες: 340 Ευρώ + ΦΠΑ

Περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος: 
http://www.mikropolytexneio.gr

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top