Αναζήτηση

Ζώντας στον ίδιο χώρο με την εκτύπωση

Ζώντας στον ίδιο χώρο με την εκτύπωση

Ο Peter Buttiens* αναλύει τις κινητήριες δυνάμεις και τις προκλήσεις της εκτύπωσης όσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση.

Η εκτύπωση μεγάλου μεγέθους και η βιομηχανική inkjet εκτύπωση γενικά ενθαρρύνουν όλο και περισσότερο την τάση για ανάπτυξη έντυπων προϊόντων για τον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης, όπως επίσης και την εξατομίκευση αντικειμένων διακόσμησης. Η τάση αυτή έχει επεκταθεί και στο επαγγελματικό περιβάλλον, και έχει εισβάλει σε καταστήματα, σε μπαρ, σε ξενοδοχεία, σε γραφεία και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία ψηφιακής εκτύπωσης για την δημιουργία μιας σειράς μοναδικών σχεδίων σε ξύλο, γυαλί, ύφασμα και άλλα υλικά.

Από την μια πλευρά, υποκινείται από οικονομικές πτυχές με αποτέλεσμα την απομίμηση ακριβών υλικών, όπως εξωτικά είδη ξύλου ή τεχνικές διακόσμησης τοίχου όπως νωπογραφίες ή τοιχογραφίες. Από την άλλη, παρατηρούμε μια επιστροφή στη ζήτηση μεγάλων εικόνων για χρήση ως ταπετσαρίες τοίχου ή καλύμματα οροφής, μόνο που τώρα πλέον μπορούν να παραχθούν στην καλύτερη ποιότητα και ανταποκρίνονται περισσότερο στις οπτικές προσδοκίες, τις απαιτήσεις φωτεινότητας και τις συνολικές απαιτήσεις του τελικού χρήστη.

Συχνά μιλάμε για προαιρετική εξατομίκευση, μικρά αποθέματα και εξατομίκευση τελευταίας στιγμής, αλλά τα δάπεδα, τα χαλιά, τα πλακάκια, το γυαλί, τα έπιπλα ή τα υφάσματα εσωτερικού χώρου, στις μέρες μας, αναμένονται να είναι επίσης εξαιρετικής ποιότητας, να έχουν παραχθεί με οικολογικές και βιώσιμες διαδικασίες και να προσαρμόζονται απόλυτα στον μοντέρνο κόσμο των online αγορών. Τα νέα οικονομικά μοντέλα μπορούν να ανυψωθούν σε αυτές τις προκλήσεις και να προσφέρουν μοναδικά οφέλη σε ένα μεγαλύτερο κοινό όταν υποστηρίζονται από την ψηφιακή εκτύπωση.

Η inkjet πήρε τον έλεγχο της αγοράς κεραμικών πλακιδίων μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, εκμεταλλευόμενη την – χωρίς όρια – δημιουργικότητα που προσφέρει η ψηφιακή εκτύπωση, συμπεριλαμβανομένων των χρωματικών εφέ αλλά και των εφέ υφής (απτική αίσθηση της επιφάνειας). Προφανώς, υλικοτεχνικοί και επομένως οικονομικοί λόγοι ήταν θεμελιώδους σημασίας για τη μετάβαση στη ψηφιακή. Παράλληλα με την παραγωγή μικρού όγκου, η inkjet –ως διαδικασία μη επαφής- συνέβαλλε στην διακόσμηση πιο λεπτών πλακιδίων με λιγότερα σπασίματα. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο τομέας των τυπωμένων κεραμικών έχει γίνει μέχρι σήμερα μια εξειδικευμένη αγορά, που είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στην Κίνα με περιορισμένες ευκαιρίες μεταφοράς σε άλλες εφαρμογές.

Ο αγώνας για την πρωτοτυπία, όπου όσο μεγαλύτερη ποικιλία τόσο το καλύτερο, δεν στοχεύει μόνο στους μεμονωμένους καταναλωτές που αναζητούν «κάτι ιδιαίτερο» για το σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα ή την κουζίνα τους. Τα εμπορικά κέντρα, τα κέντρα αναψυχής, οι αίθουσες συνεδρίων αλλάζουν την εσωτερική τους διακόσμηση πιο συχνά από ποτέ άλλοτε. Οι συχνοί επισκέπτες αναμένουν νέες εμπειρίες και αυτό είναι που θα τους κάνει να παραμείνουν περισσότερο στον χώρο και να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα. Αλυσίδες καταστημάτων όπως τα Starbucks ή τα McDonalds έχουν πειραματιστεί με την συχνή ανανέωση της διακόσμησης, η οποία και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, οδηγώντας στην επανάκτηση πελατών και ανεβάζοντας στα ύψη το αίσθημα ικανοποίησής τους. Τα παραδοσιακά καταστήματα δίνουν την δική τους μάχη για να προστατέψουν την ύπαρξη τους που απειλείται από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μια μοντέρνα εσωτερική διακόσμηση όχι μόνο επιδρά στην αισθητική μας και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – δεν μπορεί να επιτευχθεί κατά την διάρκεια μιας διαδικασίας online αγοράς, αλλά επιπλέον μεταφέρει και μηνύματα μάρκετινγκ που πολλές φορές μπορεί να είναι και κρυφά.

Η αποστολή εναλλασσόμενων εμπορικών μηνυμάτων μέσω της εσωτερικής διακόσμησης παραμένει περισσότερο αποδεκτή από ότι το επιθετικό μάρκετινγκ και η χωρίς περιστροφές διαφήμιση. Από την οπτική ενός ιδιοκτήτη καταστήματος ή εμπορικού σήματος, ενθαρρύνει τη χρήση ενός δικτύου τοπικών ψηφιακών εκτυπωτών που μπορούν να διακοσμήσουν τα σωστά υποστρώματα με τον ελάχιστο χρόνο παράδοσης. Οι σύγχρονοι εκτυπωτές inkjet (επίπεδοι ή ρολού) εξασφαλίζουν αποδεκτές ταχύτητες παραγωγής ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται στις επιθυμητές προδιαγραφές χρώματος και υφής.

Η αγορά έντυπης εσωτερικής διακόσμησης εκτείνεται δυναμικά, φτάνοντας από τους παραδοσιακούς εσωτερικούς χώρους του σπιτιού και του γραφείου, μέσω εμπορικών εγκαταστάσεων, σε εξειδικευμένες εφαρμογές. Τα λυόμενα σπίτια, τα τροχόσπιτα και τα σκάφη απαιτούν σχέδια ειδικά φτιαγμένα για τον πελάτη, όπου η ψηφιακή εκτύπωση μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της, όπως φάνηκε και κατά την τελευταία έκθεση σκαφών «Boot fair» στο Dusseldorf.

Καθώς η ποιότητα της εκτύπωσης inkjet βελτιώνεται συνεχώς, βασικό κριτήριο για τον πελάτη είναι και θα είναι η υγεία και η περιβαλλοντική ασφάλεια όλων των λύσεων για την εσωτερική διακόσμηση. Τα θέματα που αφορούν την επαφή με το δέρμα και την αργή απελευθέρωση πτητικών οργανικών ενώσεων υπόκεινται σε πολύπλοκες και συχνά μεταβαλλόμενες νομοθεσίες οι οποίες υποχρεώνουν τόσο τους προμηθευτές τεχνολογίας όσο και τους χρήστες να ενημερώνονται συνεχώς. Επί του παρόντος, το περιβαλλοντικό ινστιτούτο GREENGUARD έχει καθιερώσει πρότυπα βασισμένα σε επιδόσεις για τον καθορισμό προϊόντων και διαδικασιών με χαμηλές εκπομπές χημικών και σωματιδίων για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Τα πρότυπα είναι κυρίως για δομικά υλικά, έπιπλα εσωτερικού χώρου, υλικά καθαρισμού και συντήρησης, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Το πρότυπο θεσπίζει διαδικασίες πιστοποίησης που περιλαμβάνουν μεθόδους δοκιμών, επιτρεπόμενα επίπεδα εκπομπών, συλλογή και χειρισμό δειγμάτων προϊόντων, τύπο δοκιμής και συχνότητα, καθώς και διαδικασίες αίτησης και αποδοχής προγραμμάτων.

Το συνέδριο Printed Interior Decoration (έντυπης εσωτερικής διακόσμησης) που θα πραγματοποιηθεί στο Dusseldorf στις 5-6 Ιουνίου 2018 θα πραγματευτεί σε βάθος όλα τα θέματα που αναλύθηκαν παραπάνω: από τα υλικά, την ροή εργασίας και την προεκτύπωση, στα συστήματα εκτύπωσης, τα μελάνια και το φινίρισμα έως και θέματα νομοθεσίας και μελέτες περιπτώσεων που αφορούν τους προμηθευτές, αλλά και όλους όσους εμπλέκονται στην δημιουργική διαδικασία, όπως σχεδιαστές και εκτυπωτές. Με 20 παρουσιάσεις από εξειδικευμένους επαγγελματίες της βιομηχανίας και με έναν χώρο δικτύωσης 30 περιπτέρων, το συνέδριο Printed Interior Decoration έχει ως στόχο να ενημερώσει τους εκτυπωτές, τους διακοσμητές, τους σχεδιαστές και τους ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων για τις καινοτομίες και τις δυνατότητες των εφαρμογών που παρέχει η ψηφιακή inkjet εκτύπωση, η μεταξοτυπία, και άλλες μέθοδοι εκτύπωσης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στο https://printedinteriordecoration.org/

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top