Αναζήτηση

Ελληνική Τυπογραφία

Ελληνική Τυπογραφία

ΣυγγραφέαςΜατθιόπουλος Γιώργος Δ.
Έτος έκδοσης: 2024

Η παρούσα πραγματεία παρουσιάζει ένα θέμα για το οποίο έχουν μεν δημοσιευτεί επιμέρους εργασίες, αλλά δεν υπήρξε έως τώρα μια μελέτη που να επικεντρώνεται στην ενδελεχή συγκέντρωση, αποτύπωση και ιστορική ανάλυση των σχεδιαστικών εξελίξεων των ελληνικών γραμμάτων και την ένταξή τους στο ιστορικό υπόβαθρο κάθε περιόδου. Η βασική βιβλιογραφία ξεκίνησε, ουσιαστικά, στις αρχές του 20ού αιώνα με την πραγματεία του Robert Proctor, The Printing of Greek in the 15th Century (1900) και ακολούθησε, μια εικοσαετία αργότερα, η σύντομη, αλλά περιεκτική μελέτη του Victor Scholderer, Greek Printing Types, 1465-1927 (1927). Έκτοτε, υπήρξαν λίγες αναφορές έως το 1992, όταν προστέθηκε η σημαντική διδακτορική διατριβή του John Bowman, Greek Printing Types in Britain: from the Late Eighteenth to the Early Twentieth Century και στη συνέχεια λίγο φως έχει χυθεί στο πεδίο εκτός διάσπαρτων μεμονωμένων άρθρων. Η έρευνα των ελληνικών τυπογραφικών στοιχείων, ιδιαίτερα της παρουσίας τους κατά τον 20ό αιώνα, παρέμενε παραμελημένη και η πληθώρα των πηγών της -τα τυπογραφικά δειγματολόγια ή τα κείμενα και οι τίτλοι βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις- ανεκμετάλλευτες.

Η ελληνική γραφή χρησιμοποιείται μόνο από ένα μικρό έθνος που έζησε επί τρεις αιώνες υπόδουλο της οθωμανικής απολυταρχίας και σε μεσαιωνικές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, αλλά την ίδια περίοδο η Δυτική Ευρώπη άνοιγε τον βηματισμό της προς τη σύγχρονη κοινωνία της επιστήμης, της τέχνης και της ελεύθερης σκέψης και λόγου. [...]

Η μελέτη προσεγγίζει την πολυπλοκότητα του θέματος μέσα από έξι ερευνητικές παραμέτρους: Χρονικά όρια - Γεωγραφική διασπορά - Συνέχεια και ασυνέχεια του αισθητικού παραδείγματος - Η τεχνολογική παράμετρος - Η σχεδιαστική παράμετρος - Η εικονογραφική παράμετρος. [...]

Η δημοσίευση της συλλογής αυτής διασώζει την ιστορική παρουσία πολλών ελληνικών γραμματοσειρών από την αφάνεια και ελπίζω να αποτελεί πηγή αναφοράς, έμπνευσης και κριτικής προσέγγισης για τους μελλοντικούς μελετητές και σχεδιαστές που θα ενδιαφερθούν να εξελίξουν την αισθητική του ελληνικού αλφαβήτου. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top