Αναζήτηση

Όταν η ψηφιακή εκτύπωση ασφαλείας συναντά τον κόσμο της συσκευασίας

Όταν η ψηφιακή εκτύπωση ασφαλείας συναντά τον κόσμο της συσκευασίας

Οι εκτυπώσεις ασφαλείας χρησιμοποιούνται συνήθως από τις κυβερνήσεις, οι διαδικασίες και οι τεχνολογίες ψηφιακής εκτύπωσης όμως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την επίλυση του αυξανόμενου προβλήματος της παραχάραξης στη βιομηχανία συσκευασίας, λέει ο Ian Monksfield.

Θεωρείται ότι η εκτύπωση ασφαλείας χρησιμοποιείται για την εκτύπωση «προϊόντων υψηλού ρίσκου» όπως είναι τα διαβατήρια, τα δελτία ταυτότητας ή οι άδειες οδήγησης. Αυτές οι εκτυπώσεις απαιτούν τα υψηλότερα εκτυπωτικά πρότυπα και μπορούν να παραχθούν μόνο από τις πιο ασφαλείς, αξιόπιστες και τεχνικά ικανές εταιρείες.

Αυτές οι εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα με χαρακτηριστικά ασφαλείας μεγάλης πολυπλοκότητας, όπως ειδικά ολογράμματα, ίνες, υλικά που δεν παραβιάζονται και ηλεκτρονικές πληροφορίες, καθώς και πολλαπλές τεχνολογίες εκτύπωσης, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής εκτύπωσης. Αυτός ο πολύπλοκος συνδυασμός δυνατοτήτων είχε ως αποτέλεσμα μια αγορά που περιλαμβάνει έναν σχετικά μικρό αριθμό αξιόπιστων και σεβαστών προμηθευτών. Υπάρχει, ωστόσο, η επιθυμία να αναπτυχθούν ορισμένες από αυτές τις διεργασίες και τεχνολογίες και να υιοθετηθούν από τη βιομηχανία της συσκευασίας λόγω του αυξανόμενου προβλήματος της παραχάραξης, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τον κλάδο των κυβερνητικών εγγράφων αλλά ένα ευρύ φάσμα προϊόντων.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD – Organisation for Economic Cooperation and Development) και το EUIPO (Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δημοσίευσαν από κοινού μια έκθεση για το 2019, «Παράνομο εμπόριο: τάσεις στο εμπόριο παραποιημένων και πειρατικών αγαθών», που επιχειρεί να μετρήσει την κλίμακα του προβλήματος, με βάση παγκόσμια δεδομένα κατασχεθέντων πειρατικών προϊόντων από το 2016. Με βάση τα ευρήματά τους, το διεθνές εμπόριο παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων θα μπορούσε να ανέλθει σε 509 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 3,3% του παγκόσμιου εμπορίου».

Μελάνια ασφαλείας

Η ασφάλεια στη συσκευασία ενός προϊόντος παρέχει στον κάτοχό του ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο να γνωρίζει εάν το προϊόν που πωλείται (είτε στο διαδίκτυο είτε στο κατάστημα) είναι πλαστό. Ως εκ τούτου, τα μελάνια ασφαλείας έχουν δικαίως μια θέση στη βιομηχανία της συσκευασίας.

Τα χαρακτηριστικά των μελανιών ασφαλείας μπορεί να ποικίλλουν. Ξεκινούν από χαμηλού επιπέδου, όπως ένα σήμα φθορισμού UV, και μπορεί να φτάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο ασφαλείας με έναν αόρατο γραμμικό κωδικό, για παράδειγμα, που συνδέεται με ένα σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης.

Τέτοια συστήματα μπορούν να προσθέσουν πληροφορίες για την παρακολούθηση και την ανίχνευση φαρμακευτικών προϊόντων, για παράδειγμα. Χρειάζεται να τυπωθεί ένα μοναδικό αναγνωριστικό στην κύρια συσκευασία π.χ. στο αλουμινόχαρτο ή το μπουκάλι με τα χάπια, επιτρέποντάς του να είναι ανιχνεύσιμο σε κάθε βήμα της κατασκευής μέχρι τον τελικό πελάτη. Αυτό το αναγνωριστικό μπορεί να εκτυπωθεί είτε με συμβατικά μελάνια inkjet είτε με κρυφά μελάνια ασφαλείας ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Οι κανονισμοί απαιτούν την ιχνηλασιμότητα όχι μόνο του μεμονωμένου προϊόντος, αλλά και του εξωτερικού πακέτου, του χαρτοκιβωτίου και της παλέτας αποστολής – σε καθένα από αυτά τυπώνονται «συγκεκριμένες και ασφαλείς» μεταβλητές πληροφορίες. Ενώ τα δεδομένα που εκτυπώνονται είναι συνήθως ορατά και όχι κρυφά, τα ίδια τα δεδομένα παρακολουθούνται σε μια ασφαλή βάση, η οποία είναι δύσκολο να αναπαραχθεί.

Εκτός από τα συστήματα παρακολούθησης και ανίχνευσης, οι προμηθευτές συσκευασιών μπορούν να χρησιμοποιήσουν λιγότερο περίπλοκα μέτρα προστασίας της επωνυμίας και της φορολογικής σφραγίδας τους (τα οποία συχνά απαιτούν εκτύπωση ασφαλείας) για την εκτύπωση ασφαλών μεταβλητών χαρακτηριστικών χρησιμοποιώντας μια σειρά μελανιών ασφαλείας, καθιστώντας δύσκολη την αναπαραγωγή πειστικών παραποιημένων προϊόντων.

Εκτύπωση dual function

Όπως και με τα προϊόντα εκτύπωσης υψηλής ασφάλειας, οι κατασκευαστές εμπορικών προϊόντων υψηλής αξίας, όπως κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά είδη, εξετάζουν την εκτύπωση ασφαλείας σε layers, που θα λειτουργούν σε συνδυασμό με την παρακολούθηση και το ίχνος εντοπισμού. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η χρήση dual function μελανιών γραμμικού κώδικα.

Η Industrial Inkjet Ltd (IIJ) έχει εργαστεί σε κάθε δυνατό τομέα της ψηφιακής εκτύπωσης inkjet, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης εφαρμογής της εκτύπωσης ασφαλείας τα τελευταία 10 χρόνια. Σε συνεργασία με τους κατασκευαστές μελανιών ασφαλείας, όπως η εταιρεία Luminescence Sun Chemical Security, η IIJ έχει τη δυνατότητα να εκτυπώνει δισδιάστατους κωδικούς δεδομένων, οι οποίοι όταν διαβάζονται με ένα τυπικό κινητό τηλέφωνο θα δίνουν μια σειρά δεδομένων και όταν διαβάζονται με μια ειδική συσκευή ασφαλείας θα εμφανίζουν εντελώς διαφορετική σειρά δεδομένων, δίνοντας στους πελάτες έναν τρόπο να διασφαλίζουν τα στοιχεία της παρτίδας και να διατηρούν τα προϊόντα ανιχνεύσιμα.

Οι παραχαράκτες μπορεί να αντιγράψουν τον εμφανή κωδικό, αλλά είναι απίθανο να γνωρίζουν τον κρυφό κωδικό, και ακόμη πιο σημαντικό το ότι είναι απίθανο να έχουν πρόσβαση στο κατάλληλο μελάνι για να το εκτυπώσουν λόγω των αυστηρών ελέγχων της αλυσίδας εφοδιασμού που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές μελανιών ασφαλείας.

Προσφορά προϊόντων

Σε συνεργασία με τη Luminescence Sun Chemical Security, η Industrial Inkjet μπορεί να προσφέρει επί του παρόντος τα ακόλουθα μελάνια inkjet για την αγορά της συσκευασίας:

• Φθορίζοντα μελάνια UV
• Μελάνια γραμμικού κωδικού dual function
• Ειδικά μελάνια IR
• Μελάνια CMYK υψηλής αντοχής
• Προστατευτικά βερνίκια

Ο Tom Mitchell, Διευθυντής Διεθνών Πωλήσεων της Luminescence, δήλωσε: «Εμείς, στη Luminescence Sun Chemical Security, βλέπουμε την αγορά ελέγχου ταυτότητας προϊόντων να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια και την εκτύπωση inkjet να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη βιομηχανία συσκευασίας για τον έλεγχο της ταυτότητας των προϊόντων. Είναι σωστό που συνεχίζουμε την ανάπτυξη περαιτέρω χαρακτηριστικών ασφαλείας για να υποστηρίξουμε τους κατόχους εμπορικών σημάτων στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τους παραχαράκτες. Είμαστε κορυφαίοι στον κόσμο στην Ερεύνα & Ανάπτυξη, και έχουμε πολύ αυστηρές διαδικασίες εφοδιαστικής αλυσίδας για να εμποδίσουμε τα μελάνια μας να πέσουν σε λάθος χέρια.»

Όπως συμβαίνει σε κάθε τομέα της εκτύπωσης ασφαλείας, υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια να είναι ένα βήμα μπροστά από τους παραχαράκτες. Η εκτύπωση ασφαλείας έχει γίνει ένας από τους κύριους τομείς ανάπτυξης στην IIJ και αυξάνεται σταθερά χρόνο με το χρόνο. Η Industrial Inkjet και οι συνεργάτες της εργάζονται συνεχώς για νέες δυνατότητες χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες κεφαλών εκτύπωσης και τις νέες συνθέσεις μελανιών ασφαλείας.

Ο Ian Monksfield είναι Strategic Account Manager στην IIJ.

Πηγή: https://www.specialistprinting.com/download/file/2224/

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top