Αναζήτηση

Όχι στην Κατάργηση της Αυτόνομης Λειτουργίας του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών Του Τ.Ε.Ι ΑΘήνας

Όχι στην Κατάργηση της Αυτόνομης Λειτουργίας του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών Του Τ.Ε.Ι ΑΘήνας

Άρθρο του Δρος Αναστασίου Ε. Πολίτη για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθήνας

Από τις 4 Φεβρουαρίου, οπότε και ανακοινώθηκε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας έως και σήμερα αρχές Μαϊου 2013,  εξακολουθεί να προτείνεται η κατάργηση και η εξαφάνιση του επί 40 χρόνια λειτουργούντος, αυτόνομου και μοναδικού Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας σε ολόκληρη την Ανώτατη – Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα.  Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση του Υπουργείου και των  «συμβούλων» του οι οποίοι, ΔΙΧΩΣ οποιαδήποτε συζήτηση ή διαβούλευση, δίχως να πάρουν την άποψη κάποιου εκπροσώπου ή φορέα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κοινότητας των γραφικών τεχνών, πρότειναν αυτή την ανεκδιήγητη κατάργηση του Τμήματος. Από ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το μηχανογραφικό δελτίο με την υποβάθμιση και ουσιαστική κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών προωθείται, για να δηλώσουν οι μαθητές του Λυκείου τις σχολές των ΑΕΙ για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ τα σχετικά προεδρικά διατάγματα προωθούνται για ψήφιση!

Στην φάση αυτή που βρισκόμαστε, το Τμήμα ΔΕΝ υπάρχει παρά μόνο ως κατεύθυνση της Γραφιστικής. Διαβάστε και απολαύστε την τελική πρόταση του Υπουργείου:

Ύπαρξη σχολής «Καλλιτεχνικών Σπουδών» με εξαφάνιση των λέξεων «Γραφικών Τεχνών» από τον υφιστάμενο τίτλο της Σχολής και 4 Τμήματα μεταξύ των οποίων το Τμήμα Γραφιστικής ως εξής:

  • «Τμήμα Γραφιστικής με κατεύθυνση Γραφιστικής» και
  • «Τμήμα Γραφιστικής με κατεύθυνση Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών».

Ο τίτλος αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά αστείος και να προκαλέσει γέλια, αν δεν αφορούσε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Δηλαδή, πέρα από την εξαφάνιση των λέξεων Γραφικές Τέχνες από τον τίτλο της Σχολής, καταργούν την Τεχνολογία των Γραφικών Τεχνών κάνοντάς τη κατεύθυνση της γραφιστικής!!! Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση, εαν παραμείνει αυτή η διατύπωση, παραπλανώνται στην πράξη οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν το μηχανογραφικό για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του σχεδίου ‘ΑΘΗΝΑ’, υπήρξε καθολική αντίθεση και συνολική κινητοποίηση ολόκληρου του κλάδου των Γραφικών Τεχνών, των φοιτητών, εκπαιδευτικών απόφοιτων και πτυχιούχων για να μην καταργηθεί το Τμήμα. Είναι περιττό να προσθέσω ότι σε ότι αφορά την επικείμενη κατάργησή του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από το Υπουργείο Παιδείας έχουν εκφραστεί αρνητικά. 

Η αντίδραση αυτή εκφράστηκε με πλήθος δημοσιευμάτων, με αποφάσεις από ΟΛΟΥΣ τους φορείς του κλάδου, τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Γραφιστικής, τις συνελεύσεις των φοιτητών μας, και με αποφάσεις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων όλων των  καθ’ ύλην σχετικών φορέων της Ελληνικής βιομηχανίας των γραφικών τεχνών, της συσκευασίας, του πνεύματος και της τέχνης.

Εκτός από την πλήρη έλλειψη οποιασδήποτε διαβούλευσης των συντακτών του σχεδίου "ΑΘΗΝΑ" με την επιστημονική, επαγγελματική και επιχειρηματική κοινότητα του κλάδου των Γραφικών Τεχνών (συντάκτες -  φαντάσματα στην κυριολεξία και όσο είδατε εσείς διαβούλευση άλλο τόσο την είδαμε και εμείς!), δεν λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι τα δύο Τμήματα έχουν παντού στον κόσμο σαφέστατα διαφορετικό επιστημονικό πεδίο και γνωστικό αντικείμενο, πρόγραμμα σπουδών και μαθήματα. Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Παντού στον κόσμο, η Γραφιστική αποτελεί μία από τις πολλές ειδικότητες και αντικειμενικά μέρος της συνολικής παραγωγικής διαδικασίας των γραφικών τεχνών, της εκδοτικής δραστηριότητας, του σχεδιασμού και της παραγωγής των εντύπων. Κατά συνέπεια,  η ένταξη του συνόλου (δηλαδή της Τεχνολογίας των Γραφικών Τεχνών) στο υποσύνολο (δηλαδή στη Γραφιστική) σε ότι αφορά τα έντυπα μέσα επικοινωνίας είναι παντελώς λανθασμένη από κάθε άποψη. Είναι προφανές ότι θα έπρεπε να ισχύει το ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: Να ονομαστεί το Τμήμα  «Τμήμα Γραφικών Τεχνών» και να έχει δύο κατευθύνσεις: Γραφιστικής και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών. Η πρόταση του Υπουργείου που τοποθετεί τις Γραφικές Τέχνες ως κατεύθυνση της Γραφιστικής αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!

Το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ αυτόνομου Τμήματος της Ελληνικής Ανώτατης εκπαίδευσης με την πλέον άμεση, πολύπλευρη και ουσιαστική σχέση με την αγορά εργασίας, με επαγγελματικά δικαιώματα - μάλιστα τα πρώτα που εκδόθηκαν από όλα τα ΤΕΙ της χώρας -, και με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στην βιομηχανία των γραφικών τεχνών. Ειλικρινά, αν οι –ακόμη και σήμερα αόρατοι-συντάκτες του σχεδίου 'ΑΘΗΝΑ" και οι όποιοι σύμβουλοί τους (!) είχαν έστω την παραμικρή πρόθεση ουσιαστικής ανάλυσης των επιστημονικών πεδίων και των γνωστικών αντικειμένων ειδικοτήτων όπως η τεχνολογία γραφικών τεχνών, τότε θα μπορούσαν να το φέρουν ως παράδειγμα:

  • Πλήρους συνάφειας περιεχομένου και προγράμματος σπουδών,  με θέσεις εργασίας με ουσιαστική - χειροπιαστή ανταπόκριση.
  • Απόλυτης  συνάφειας με σημαντικότατους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας και παραγωγής
  • Συγκροτημένου, σύγχρονου και καινοτομικού - πολυσχιδή ερευνητικού χώρου

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ;

O Υπουργός και ο Υφυπουργός της Παιδείας και οι σύμβουλοί τους (?), εξακολουθούν να αγνοούν εντελώς τις ειδικές τεκμηριώσεις με πλήρως στοιχειοθετημένα δεδομένα και στοιχεία καθώς και ανεξάρτητες μελέτες ειδικών που αφορούν σαφέστατα τις σπουδές, τον τίτλο του πτυχίου και τις θέσεις εργασίας στο επιστημονικό πεδίο και στα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα της τεχνολογίας των γραφικών τεχνών και έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί:

Τις θετικές προοπτικές εύρεσης θέσεων εργασίας στους απόφοιτους και πτυχιούχους του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών – του μοναδικού από τα πέντε Τμήματα της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο έχει αυτές τις θετικές προοπτικές. Και είναι το μοναδικό που καταργείται!!! (Πηγή: Τα τελευταία αναλυτικά στοιχεία για τις προοπτικές και τις διεξόδους των επαγγελμάτων  σε σχέση με σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, Ιούλιος 2011, σελ. 21-22, paspif.gr/wp-content/uploads/2011/08/prooptikeskaidieksodoi.doc).

Την θετική προοπτική ανάπτυξης της απασχόλησης σε τομείς της βιομηχανίας σύμφωνα με το Εθνικό σχέδιο Ανάπτυξης στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα - μεταξύ αυτών και στις γραφικές τέχνες κια την συσκευασία.

Τα εντελώς πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση της απασχόλησης εν μέσω κρίσης, σε τέσσερις κλάδους και τομείς, μεταξύ των οποίων ο πρώτος και ο τρίτος αφορούν την δημιουργία θέσεων εργασίας ΚΑΙ στους κλάδους των γραφικών τεχνών, των εκτυπώσεων, εκδόσεων (Πηγή ΕΛΣΤΑΤ - Παρά την εκτίναξη της ανεργίας αυτοί οι κλάδοι προσλαμβάνουν”, http://marketbeast.gr/?p=109063, www.newmoney.gr).

Την ύπαρξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας όπου απευθύνονται οι σπουδές και βρίσκουν θέσεις εργασίας οι πτυχιούχοι τεχνολόγοι γραφικών τεχνών  (Εθνική ταξινόμηση της οικονομικής δραστηριότητας – ΣΤΑΚΟΔ 2008 - 2009, Κλάδος 18 Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμένων μέσων, Κλάδος 58 Εκδοτικές δραστηριότητες, Κλάδος 17 Χαρτοποιϊα και κατασκευή χάρτινων προϊόντων και ο διακλαδικός τομέας του σχεδιασμού και της παραγωγής Συσκευασίας  - Πηγή: ΣΤΑΚΟΔ-2008_Eisagogi_Tomos_I_new.pdf).

Σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία, ο κλάδος των γραφικών τεχνών έχει περί τις 7500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γραφικών τεχνών (Πηγές: ICAP, ιστότοπος www.graphicarts.gr).

Σύμφωνα με την Εθνική ταξινόμηση της οικονομικής δραστηριότητας, ο κλάδος των γραφικών τεχνών (όπου απευθύνεται και έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών) υφίσταται ΕΠΙΣΗΜΑ στην ΣΤΑΚΟΔ 2008 – 2009:  Κλάδος 18 Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμένων μέσων, Κλάδος 58 Εκδοτικές δραστηριότητες, Κλάδος 17 Χαρτοποιϊα και κατασκευή χάρτινων προϊόντων και στον διακλαδικό τομέα του σχεδιασμού και της παραγωγής Συσκευασίας (Πηγή: ΣΤΑΚΟΔ-2008_Eisagogi_Tomos_I_new.pdf).

Περίπου 1500 απόφοιτοι και πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, εδώ και 38 χρόνια, αθόρυβα αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικά, στελεχώνουν αυτές τις επιχειρήσεις των γραφικών τεχνών, εκδόσεων, εκτυπώσεων, τις εκδοτικές επιχειρήσεις, τον χώρο του βιβλίου, της τυπογραφίας και της βιβλιοδεσίας, ενώ εργάζονται στις αντιπροσωπείες μηχανημάτων, συστημάτων και εξοπλισμού  γραφικών τεχνών στην Ελλάδα.  Παράλληλα, εκατοντάδες πτυχιούχοι Τεχνολόγοι Γραφικών τεχνών έχουν ιδρύσει και λειτουργούν με επιτυχία επιχειρήσεις γραφικών τεχνών.  Επιπρόσθετα οι πτυχιούχοι στελεχώνουν εδώ και δεκαετίες το Εθνικό Τυπογραφείο το Τυπογραφείο του Ελληνικού Στρατού και άλλες δημόσιες μονάδες εκτυπώσεων.

Ειδικά αναφέρω τον διακλαδικό τομέα της ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ και την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία του για την ανάπτυξη, προβολή και παρουσίαση των ελληνικών προϊόντων. Πολλοί πτυχιούχοι και απόφοιτοι εργάζονται στους τομείς του σχεδιασμού της ανάπτυξης των εκτυπώσεων και της παραγωγής κάθε είδους συσκευασιών.

Αντικειμενικά τέλος,  υφίσταται παγκοσμίως ο αυτόνομος ερευνητικός χώρος των γραφικών τεχνών με τα εξειδικευμένα επιστημονικά του πεδία, στον οποίο λαμβάνουμε μέρος εδώ και δεκαετίες, με πλήθος δημοσιεύσεων και συμμετοχές στους διεθνείς οργανισμούς του κλάδου μας.

Όλα αυτά έρχεται να καταργήσει το Υπουργείο Παιδείας!!!

Ολοι μας, εμείς οι λίγοι, αθόρυβοι αλλά κατ’ εξοχήν αποτελεσματικοί σε αυτό που κάνουμε – στο να εργαζόμαστε στην έρευνα, τα επαγγέλματα και την εκπαίδευση των γραφικών τεχνών – υπηρετούμε τον Τύπο, τα Μέσα ενημέρωσης, το Εντυπο, το Βιβλίο και την Συσκευασία,  ZHTAME το αυτονόητο: 

Να συνεχίζουμε να υπάρχουμε ως αυτόνομη οντότητα, ως αυτόνομο Τμήμα στην Ανώτατη εκπαίδευση, ως απόφοιτοι και πτυχιούχοι με τον τίτλο σπουδών της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών.

Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης
Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης τεπτυχιούχων τεχνολόγων γραφικών τεχνών

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

  • Τμήματα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Γραφιστικής: Διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, Ελάχιστα ομοειδή μαθήματα.
  • Διαφορετικό περιεχόμενο και προγράμματα σπουδών
  • Διαφορετικό επαγγελματικό πεδίο και αντικείμενο απασχόλησης
  • Τα τμήματα Γραφιστικής παγκοσμίως ανήκουν στο ευρύτερο πεδίο του Design
  • Τα Τμήματα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών παγκοσμίως ανήκουν στο ευρύτερο  πεδίο των Media Εngineering, Print Media Management and Production, Graphic communication, Graphic Arts Technology.
  • Υπάρχει λειτουργία πλήθους σχολών και «σχολών» Γραφιστικής κάθε είδους στην Ελλάδα ενώ μόνο ένα Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών!
  • Το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών έχει καθαρά τεχνολογικό χαρακτήρα (και όχι καλλιτεχνικό) και τα μέλη Ε.Π του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών είναι διδάκτορες, με πλήθος δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών και με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και ερευνητικό έργο.

ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η επικείμενη κατάργηση του Τμήματος της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στην Ελλάδα, έρχεται να διακόψει βίαια την επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα των εκπαιδευτικών του τμήματος και την αναγκαία τεχνολογική ανάπτυξη ευρύτερα στην ελληνική οικονομία σε ραγδαία εξελισσόμενους και καινοτομικούς τομείς με τους οποίους ασχολούμαστε, όπως:

  • του ολιστικού σχεδιασμού συσκευασίας
  • της μέτρησης και πιστοποίησης της έγχρωμης εκτύπωσης
  • της έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών στα τυπωμένα ηλεκτρονικά
  • στις ηλεκτρονικές εκδόσεις, στις τεχνολογίες cross-media publishing και web-to-print
  • στα υλικά και στα εκτυπωτικά υποστρώματα
  • στα συστήματα διαχείρισης της παραγωγής των εντύπων και των ηλεκτρονικών μέσων οπτικής επικοινωνίας
  • στην ψηφιακή εκτύπωση και
  • στις ψηφιακές τεχνολογίες διαχείρισης χρώματος.

Για το Υπουργείο Παιδείας: Eίναι όλα αυτά “Γραφιστική“ και  “Καλλιτεχνικές Σπουδές”;

Το υπουργείο Παιδείας, με λογικές της μορφής “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” εξαφανίζει τους πτυχιούχους Τεχνολόγους Γραφικών Τεχνών που αποκτούν και διαθέτουν υψηλού επιπέδου γνώσεις που δεν προσφέρονται ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Και βέβαια, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν πλέον Τεχνολόγοι Γραφικών Τεχνών με Τίτλο Σπουδών και Πτυχίο που χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία των γραφικών τεχνών και οι συναφείς ραγδαία αναπτυσσόμενοι κλάδοι (βλέπε για παράδειγμα την προώθηση των ελληνικών προϊόντων μέσω της άρτια σχεδιασμένης και τυπωμένης συσκευασίας, τις σύγχρονες εκδόσεις και την ποιοτική εκτύπωση εντύπων στην ελληνική γλώσσα), η χώρα θα αναγκαστεί να εισάγει πτυχιούχους τεχνολογίας γραφικών τεχνών από άλλες χώρες. Γιατί οι μισοειδικευμένοι “πτυχιούχοι γραφίστες” των “καλλιτεχνικών σπουδών” που θα αποφοιτούν από το μόρφωμα του Τμήματος και της Σχολής που προωθείται για ψήφιση με τα Προεδρικά Διατάγματα, δεν θα είναι αποδεκτοί από μία βιομηχανία με τεχνολογίες αιχμής και οι οποίοι θα προστεθούν σε μία κορεσμένη αγορά εργασίας αποφοίτων γραφιστικής κάθε είδους!

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ:

ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ‘ΑΘΗΝΑ’ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΞΗΣ:

ΤΙΤΛΟΣ ΣΧΟΛΗΣ: ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η πρόθεση και η επιθυμία όλων μας είναι να έχουμε σαν κλάδος το Αυτόνομο Τμήμα μας, να συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία και με τους φορείς της επιστήμης και της έρευνας στην Ελλάδα κια στο εξωτερικό, όπως κάνουμε τα τελευταία 40 χρόνια!

ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ:

Επειδή η ζωή και η δραστηριοποίησή μας δεν σταματάει από ανεκδιήγητες αποφάσεις όπως αυτή της κατάργησης του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, εμείς συνεχίζουμε:

- Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας διοργάνωσαν ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ  στις εγκαταστάσεις του Τμήματος μέσα στον Απρίλιο.

- Το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών παίρνει μέρος στην Εκθεση γραφικών τεχνών “GRAPHICA 2013” με δικό του περίπτερο.

- Ο Κλάδος των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα ανέλαβε, μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης των Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (και με τη συμμετοχή του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας και του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών  “Γραφικές Τέχνες-Πολυμέσα του ΕΑΠ), την διοργάνωση του 46ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Διεθνούς Κύκλου Πανεπιστημίων των Γραφικών Τεχνών τον Μάϊο 2014. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’αυτό, γιατί οι συνάδελφοί μας στον υπόλοιπο κόσμο μας εμπιστεύονται και έτσι αποδεικνύεται στην πράξη το επίπεδο και η αξιοπιστία μας στον διεθνή χώρο των γραφικών τεχνών.  Κάτι που δεν συμβαίνει από το Υπουργείο Παιδείας και τους συμβούλους της “μεταρρύθμισης” που προτείνει την κατάργηση του Τμήματος.

Εμείς θα καλέσουμε επίσημα τον Υπουργό και τους συμβούλους του (του “ΑΘΗΝΑ”) και στην Εκθεση και στο Συνέδριο. Τους περιμένουμε να έλθουν για να τους δείξουμε και από κοντά τι είναι Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ!!

Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης
politismedia@gmail.com

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top