Αναζήτηση

Χρωματική τάση για το 2020: Phantom Blue

Χρωματική τάση για το 2020: Phantom Blue

Αυτό το βαθύ μπλε κάνει μια δήλωση της έντασης και του δράματος. Δείτε τους λόγους για τους οποίους το Phantom Blue είναι ένα από τα κυρίαρχα χρώματα του 2020. Μια σκοτεινή απόχρωση που εκπέμπει ισορροπία και φινέτσα.

Ανακαλύψτε την προέλευση και την ψυχολογία αυτής της βαθιάς και εκφραστικής απόχρωσης και πάρτε μερικές συμβουλές για τη χρήση Phantom Blue στα σχέδιά σας.

Πού βρίσκεται το Phantom Blue στον χρωματικό κύκλο;

Το Phantom Blue είναι μια μίξη ίντιγκο και ναυτικού μπλε - δύο πλούσιες σκούρες μπλε αποχρώσεις που έχουν μεγάλη ιστορία και δημοτικότητα. Το ίντιγκο περιέχει λίγο μωβ, δίνοντάς του ένα ελαφρώς πιο ζωντανό τόνο από το ναυτικό, το οποίο είναι ένας συνδυασμός μαύρου και μπλε.

Στους παραδοσιακούς χρωματικούς κύκλους, αυτά τα βαθιά μπλε θεωρούνται ως αποχρώσεις του μπλε και του μωβ, αφού έχουν αναμειχθεί με μαύρη χρωστική για να επιτευχθεί η σκοτεινή απόχρωση.

Στο web design, το Phantom Blue (επίσης γνωστό ως Midnight Blue), είναι μια πλούσια μπλε απόχρωση, με τον κωδικό #191970.

Το συμπληρωματικό χρώμα του Phantom Blue

Το συμπληρωματικό χρώμα του μπλε είναι το πορτοκαλί, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι του σε έναν χρωματικό κύκλο. Τα σκούρο μπλε ταιριάζουν ιδιαίτερα με βαθιές, σκούρες πορτοκαλί αποχρώσεις.

Δοκιμάστε να ταιριάξετε Phantom Blue με καφέ, ώχρες ή σκούρες πορτοκαλί αποχρώσεις για να δημιουργήσετε μια εκλεπτυσμένη και «ψαγμένη» χρωματική παλέτα,  ή με φωτεινά και λαμπερά πορτοκαλί για σχέδια με έντονη ενέργεια και ζωντάνια.

Η σημασία του Phantom Blue

Το Phantom Blue είναι μια βαθιά μπλε απόχρωση που εξισορροπεί το σκοτάδι και το βάθος με ζωντάνια λόγω της μικρής προσθήκης ιώδους. Θυμίζοντας τους βαθείς ωκεανούς και τους αχανείς έναστρους ουρανούς, αυτή η απόχρωση εμπνέεται από τη μυστηριώδη διάθεση των σκοτεινών περιβαλλόντων.

Το μπλε ως χρώμα με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις και τόνους έχει ένα ευρύ φάσμα σημασιών. Από την αρχή της ανθρωπότητας, το μπλε συμβολίζει τους ανοιχτούς χώρους όπως ο ουρανός και η θάλασσα, και μεταδίδει μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας. Η ευρύτητα του χρώματος πυροδοτεί την φαντασία, την ελευθερία και την δημιουργικότητα.  

Αν και μερικές φορές θεωρούμε ότι το μπλε είναι ένα μελαγχολικό χρώμα, στην πραγματικότητα είναι αντιληπτό ως θετικό χρώμα τις περισσότερες φορές, προάγοντας μια αίσθηση χαλάρωσης. Υπάρχει η θεωρία ότι είναι ικανό να ηρεμεί το μυαλό σε κρίσιμες καταστάσεις (πολλές νοσοκομειακές και στρατιωτικές στολές είναι μπλε), θεωρείται επίσης ένα εξαιρετικό χρώμα για την επικοινωνία και τη διπλωματία, καθιστώντας το ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα σε πολιτικούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο.  


Ο Μπαράκ Ομπάμα φορώντας μπλε κοστούμι στο συνέδριο των Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή το 2015

Οι «συγγενείς» του Phantom Blue, το ίντιγκο και το ναυτικό μπλε έχουν επίσης τις δικές τους ψυχολογικές ιδιότητες.

Το ναυτικό μπλε, που είναι ένας συνδυασμός μπλε και μαύρου, έχει τη φήμη του συντηρητισμού, της σταθερότητας και της εξουσίας και είναι το χρώμα που καθορίζει τον εταιρικό κόσμο παγκοσμίως.

Το ίντιγκο, παρόλο που συνδέονται στενά, έχει σχεδόν την αντίθετη συμβολογία. Η προσθήκη μωβ στο μπλε και το μαύρο χρώμα προσθέτει ζωντάνια και ενέργεια, καθιστώντας το ένα χρώμα που ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα και την πνευματικότητα. Είναι το αυθεντικό χρώμα των τζιν, και συμβολίζει τα αντικομφορμιστικά κινήματα.  

Το Phantom Blue συνδυάζει τη σταθερότητα του ναυτικού με τη ζωντάνια του ίντιγκο, καθιστώντας το ένα ευέλικτο αλλά εκλεκτικό σκούρο χρώμα που αποκαλύπτει συνεχώς νέα επίπεδα βάθους και ομορφιάς.  

Η προέλευση του Phantom Blue

Το Phantom Blue θυμίζει χρώματα που θα ήταν πανταχού παρόντα στις ζωές των ανθρώπων ήδη από την αρχή της ανθρωπότητας, όπως το χρώμα των νυχτερινού ουρανού που φωτίζεται μόνο από το φεγγάρι και τα αστέρια και τους τεράστιους ωκεανούς. Το σκούρο μπλε έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τις πιο μυστηριώδεις πτυχές της φύσης, συμβολίζοντας την εξερεύνηση αλλά και τους κινδύνους.  

Οι διάφορες αποχρώσεις του σκούρου μπλε ήταν μεταξύ μερικών από τις πρώτες φυσικές χρωστικές που βρέθηκαν από τον άνθρωπο. Το μπλε ίντιγκο, το οποίο προέρχεται από το φυτό ίντιγκο, καλλιεργήθηκε αρχικά για το χρώμα του στο Περού γύρω στο 4000 π.Χ. Χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο στους αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολικής Ασίας, της Αιγύπτου και της Ινδίας για τη βαφή υφασμάτων.  

Το Lapis Lazuli, ένας ημιπολύτιμος λίθος που βρέθηκε αρχικά στο Αφγανιστάν, έχει μια μακρά ιστορία χάρη στα ζωντανά του χρώματα. Υπάρχουν στοιχεία ότι το 3300 π.Χ. ο Πολιτισμός Κοιλάδας του Ινδού, θεωρούσε αυτόν τον λίθο ως εξαιρετικά πολύτιμο φυσικό πόρο. Οι χρυσοκίτρινες και λευκές κηλίδες πυρίτη και ασβεστίτη αντίστοιχα που υπάρχουν στον lapis lazuli στη φυσική του κατάσταση προσθέτουν στην γοητεία της πέτρας, που δίνει την εντύπωση ενός μικροσκοπικού ουρανού με σύννεφα και αστέρια.

Η χρωστική Ultramarine δημιουργήθηκε με τον θρυμματισμό του Lapis Lazuli. Αυτή η εξαιρετικά ζωντανή μπλε χρωστική εξήχθη στην Ευρώπη από Ιταλούς εμπόρους τον 14ο και 15ο αιώνα και έγινε το ωραιότερο και πιο ακριβό μπλε που χρησιμοποιήθηκε στους πίνακες της Αναγέννησης.

Το Ultramarine, το οποίο έχει στενή ομοιότητα με το Phantom Blue, χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Johannes Vermeer για να απεικονίσει το μαντήλι στο «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» και τον Vincent van Gogh στο μεταϊμπρεσιονιστικό του αριστούργημα «Έναστρη Νύχτα».  


Έναστρη Νύχτα, Vincent van Gogh, 1889

Η έλξη των βαθύ μπλε χρωμάτων συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με το μπλε χρώμα να βρίσκεται συνεχώς στις κορυφές των λιστών αγαπημένων χρωμάτων παγκοσμίως. Η Pantone δήλωσε επίσης ότι το Classic Blue (κλασσικό μπλε), μια παραλλαγή του ναυτικού μπλε, είναι το χρώμα της χρονιάς για το 2020.

 

Πώς να σχεδιάσετε με Phantom Blue

Το Phantom Blue είναι ένα εκλεπτυσμένο και κομψό χρώμα, το οποίο μπορεί να σταθεί εύκολα μόνο του ή να χρησιμοποιηθεί ως ουδέτερο σε αντίθεση με πιο φωτεινά χρώματα.

Στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων, το μπλε είναι ένα σκούρο χρώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα από άλλα σκούρα χρώματα όπως το μαύρο ή το κόκκινο. Τα δωμάτια που είναι βαμμένα σε βαθιά μπλε απόχρωση έχουν άμεση ηρεμιστική επίδραση στο μάτι και δίνουν μια αβίαστη αίσθηση κομψότητας.  

Η κομψότητα του σκούρου μπλε δεν θα μπορούσε να μην παρατηρηθεί και από σχεδιαστές μόδας, οι οποίοι -εδώ και αιώνες- χρησιμοποιούν παραλλαγές του ίντιγκο και του ναυτικού μπλε στα δημιουργίες τους.

Στην εικονογράφηση, το Phantom Blue προσφέρεται για απεικονίσεις χώρου, νερού ή πνευματικών εννοιών.  


Από την εικονογράφηση του έργου Virgo, της Λιθουανής καλλιτέχνη Jekaterina Budryte

 

Ποια χρώματα ταιριάζουν με το Phantom Blue;

Το Phantom Blue είναι ένα χρώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του μαύρου ή του γκρι όταν συνδυάζεται με άλλα χρώματα. Ιδιαίτερα αποτελεσματικός και έξυπνος συνδυασμός είναι το πορτοκαλί, το οποίο είναι το συμπληρωματικό χρώμα του μπλε.  


Brand design ενός catering από το αγγλικό σχεδιαστικό γραφείο Spy

Για ένα πιο λαμπερό αποτέλεσμα, δοκιμάστε να συνδυάσετε Phantom Blue με μεταλλικές αποχρώσεις του χρυσού, του χαλκού ή του αργύρου.  

Ανακαλύψτε τρεις χρωματικές παλέτες για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Phantom Blue στα σχέδιά σας.

Παλέτα 1: «Η ηρεμία της ερήμου»

Εμπνευσμένη από την έρημο και τις αντιθέσεις ανάμεσα στις έντονα θερμές μέρες και τις δροσερές νύχτες.

Παλέτα 2: «Από το σούρουπο στην αυγή»

Εμπνευσμένη από το δραματικό φως στην αρχή και στο τέλος της ημέρας.

Παλέτα 3: Παγώνι

Μεταλλικές αποχρώσεις του χρυσού και του πράσινου συνδυάζονται με το Phantom Blue για να δημιουργήσουν ένα κομψό αφιέρωμα στα όμορφα χρώματα των φτερών παγωνιού.

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top