Αναζήτηση

Email Marketing: Ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας

Email Marketing: Ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας

Γράφει η Διονυσία Δ. Γιώργη, Βιβλίο Γραφικών Τεχνών  

Στις μέρες μας, το email παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και ιδιαίτερα στην ζωή μας μέσα στην επιχείρηση. Ως εργαλείο δουλειάς, μας δίνει την δυνατότητα να επικοινωνούμε με τους συναδέλφους μας, τους προμηθευτές μας και τους πελάτες μας. Πώς όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά το email με σκοπό να προωθήσουμε την επιχείρησή μας σε νέους, εν δυνάμει, αλλά και υφιστάμενους πελάτες μας;

Για εκατοντάδες χρόνια, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν διαφημιστικές καμπάνιες που φτάνουν στο κοινό μέσω πολλών, διαφορετικών μέσων,  προκειμένου να κάνουν γνωστή την παρουσία τους και να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προφέρουν. Υπάρχουν πολλά ήδη διαφημιστικών εκστρατειών, και τα κριτήρια με τα οποία μια επιχείρηση επιλέγει το είδος της καμπάνιας που θα χρησιμοποιήσει διαφέρουν ανάλογα με την εποχή, την επιχείρηση, το προϊόν και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται.

Τα τελευταία χρόνια, ένα είδος διαφημιστικής καμπάνιας ιδιαίτερα δημοφιλές και αποτελεσματικό για τις επιχειρήσεις είναι το email marketing. Σε αντίθεση με το - επίσης αποτελεσματικό - direct mail, το email marketing είναι μια οικονομική λύση επικοινωνίας καθώς οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά χρήματα προκειμένου να στείλουν το μήνυμά τους στους δυνητικούς πελάτες τους. Επιπλέον, δεδομένου του μεγάλου αριθμού χρηστών του διαδικτύου, οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να προσεγγίσουν ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό πιθανών πελατών μέσω του email marketing.

 

Όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι το email έχει γίνει ένα από τα κυρίαρχα μέσα επικοινωνίας, και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι χρήση του στην προώθηση της επιχείρησης φέρνει αξιόλογα αποτελέσματα. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραμελούμε και τα υπόλοιπα μέσα διαφήμισης, καθώς οι συνδυαστικές καμπάνιες είναι αυτές που φέρνουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα.

 

Τρόποι διαφήμισης μέσω email marketing

  • Αποστολή email σε υφιστάμενους και πιθανούς πελάτες
  • Διαφήμιση μέσω banner σε email άλλης επιχείρησης

 

Αποστολή email σε υφιστάμενους και πιθανούς πελάτες

Η Αποστολή email σε υφιστάμενους και πιθανούς πελάτες, είναι κάτι σαν την αποστολή ενός ενημερωτικού φυλλαδίου στο κοινό-στόχο της επιχείρησής σας. Μπορεί να προωθεί τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες σας, μια ειδική προσφορά ή έκπτωση, μια σημαντική ανακοίνωση σχετική με την επιχείρησή σας, κ.ά. Η αποστολή μπορεί και –πολλές φορές-  πρέπει να είναι στοχευμένη, ανάλογα με το θέμα της. Η στόχευση του αποδέκτη γίνεται με σύνθετα κριτήρια, ώστε η καμπάνια να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό το είδος καμπάνιας θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (εβδομαδιαία ή μηνιαία), ειδικά στην περίπτωση που το κοινό στο οποίο απευθύνεστε δεν σας γνωρίζει.

 

Διαφήμιση μέσω banner σε email άλλης επιχείρησης

Ένας άλλος τρόπος προώθησης των επιχειρήσεων μέσω email είναι η αγορά διαφημιστικού χώρου σε email άλλης επιχείρησης, διαφορετικής φύσης από τη πρώτη, αλλά που στοχεύει στο ίδιο κοινό. Ένα παράδειγμα είναι το μηνιαίο ενημερωτικό newsletter του Βιβλίου Γραφικών Τεχνών. Φυσικά, στην συγκεκριμένη περίπτωση την στόχευση την ορίζει η επιχείρηση που στέλνει το email και όχι o διαφημιζόμενος σε αυτό. Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αναγνώρισή τους μέσω του χτισίματος του brand name τους, και το κόστος της είναι αρκετά χαμηλό.

 

Και στους δύο τρόπους προώθησης μέσω email τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και ο διαφημιζόμενος λαμβάνει στατιστικά στοιχεία από την καμπάνια του.

 

Γιατί πρέπει να επαναλάβω την αποστολή email μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη;

Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι:

Σε περίπτωση που ο πελάτης δεν σας γνωρίζει, θα πρέπει να του υπενθυμίσετε ποιος είστε και τι προσφέρετε. Μη ξεχνάτε ότι δεν είστε ο μόνος που τον έχει προσεγγίσει για να του πουλήσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Στις οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες, όπου υπάρχει πλέον υπερπροσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, και η προσοχή του καταναλωτή βομβαρδίζεται από πληθώρα ερεθισμάτων, η υπενθύμιση καθίσταται αναγκαία συνθήκη επιβίωσης των προϊόντων. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες.   Επιπλέον, η διάρκεια προσοχής των καταναλωτών είναι μικρή. Στόχος της επαναλαμβανόμενης ενέργειας είναι να διεκδικήσει μέρος του χρόνου της προσοχής που δίνει ο καταναλωτής στα διαφημιστικά μηνύματα που λαμβάνει και στην συνέχεια να προχωρήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας αγοράς.

Διαδικασία αγοράς:

Οι πελάτες πρέπει

  • Να γνωρίσουν το προϊόν ή την υπηρεσία που τους προσφέρετε
  • Να το συσχετίσουν με μια ανάγκη τους
  • Να το προτιμήσουν έναντι άλλων και να το αγοράσουν
  • Να μείνουν ικανοποιημένοι
  • Να το συστήσουν σε άλλους και να το ξαναπροτιμήσουν οι ίδιοι

Επομένως, εντοπίστε και στοχεύστε το κοινό σας, ενημερώστε το για την ύπαρξή σας, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρετε, δώστε του χρόνο να σας γνωρίσει και να σας εμπιστευτεί, καταγράψτε και αξιοποιείστε τα αποτελέσματα της πρώτης καμπάνιας και ξανα-συστηθείτε.


Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στην δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών (9.500 email επιχειρήσεων) αλλά και εκτός του κλάδου (65.000+ email επιχειρήσεων), είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing. Είτε ενδιαφέρεστε για αποστολή email σε υφιστάμενους και πιθανούς πελάτες ή για Διαφήμιση μέσω banner στο μηνιαίο μας ενημερωτικό newsletter για τις γραφικές τέχνες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210.9969891 ή στο μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας.  

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top