Αναζήτηση

Εκτύπωση ασφαλείας

Εκτύπωση ασφαλείας

Ο Erwin Wagner διερευνά τι κάνει την εκτύπωση ασφαλείας τόσο διαφορετική από τη συμβατική εκτύπωση και εξετάζει τις πρόσφατες καινοτομίες σε μηχανήματα, μελάνια, υποστρώματα και ψηφιακά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από απειλές πλαστογραφίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στον κόσμο της εκτύπωσης ασφαλείας είναι η συνεχής καινοτομία αναπτύσσοντας τεχνικές για την παραγωγή νομισμάτων, διαβατηρίων, ένσημων ταινιών φορολογίας και άλλων εγγράφων που εμποδίζουν τους ολοένα και πιο εξελιγμένους παραχαράκτες να τα αναπαράγουν εύκολα.

Η διαρκής ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε υπερσύγχρονες συσκευές, μελάνια, ίνες, νήματα, ετικέτες, μικροτεχνολογίες και νανοτεχνολογίες που ξεπερνούν τα όρια του εξοπλισμού εκτύπωσης, επεξεργασίας και φινιρίσματος.

Τι διαφοροποιεί την εκτύπωση ασφαλείας;

Υπάρχουν πολλές πτυχές που διαφοροποιούν την εκτύπωση ασφαλείας από τους πολλούς άλλους τύπους εκτύπωσης όπως η εκτύπωση εφημερίδων, περιοδικών, συσκευασιών και ετικετών. Ξεκινά με το υπόστρωμα το οποίο θα εκτυπωθεί, και το οποίο περιλαμβάνει ήδη χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως υδατογραφήματα, έγχρωμες και φθορίζουσες ίνες, ολογραφικά φύλλα, νήματα ασφαλείας, ενσωματωμένα ή επιφανειακά. Τα υποστρώματα ασφαλείας συνήθως απορροφούν το φως της υπεριώδους ακτινοβολίας, και συχνά αναφέρονται ως UV dead υποστρώματα.

Η επόμενη διαφορά είναι ότι τα συμβατικά τυπωμένα προϊόντα τυπώνονται συνήθως σε μία μόνο εκτυπωτική μηχανή ή γραμμή μηχανών. Τα προϊόντα ασφαλείας έχουν πολλαπλές διεργασίες που εφαρμόζονται σε διάφορες μηχανές εκτύπωσης ή/και επεξεργασίας.

Το υπόστρωμα, για παράδειγμα, μπορεί πρώτα να υποβληθεί σε επεξεργασία σε μια πρέσα όφσετ Simultan που εκτυπώνει και τις δύο όψεις ταυτόχρονα, στη συνέχεια να περάσει από μια μεταξοτυπική μηχανή και έπειτα από μια διαδικασία patch application, μια εφαρμογή hot ή cold foil ή μια stamping machine. Μπορεί να προστεθεί μια διαδικασία ανάγλυφης εκτύπωσης και το προϊόν θα μπορούσε ακόμα να υποβληθεί σε επεξεργασία μέσω ενός εκτυπωτικού πιεστηρίου που τυπώνει σειριακούς αριθμούς και/ή γραμμικούς κωδικούς. Μπορεί επίσης να γίνει μια επίστρωση βερνικιού πριν το τελικό φινίρισμα.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τις εκτυπώσεις ασφαλείας είναι διαθέσιμα μόνο σε εκτυπωτές ασφαλείας και έχουν διάφορους τύπους μοναδικών φανερών και κρυφών ιδιοτήτων. Μερικά παραδείγματα είναι τα οπτικά μεταβλητά, μαγνητικά, ενεργοποιούμενα με λέιζερ, θερμοχρωματικά, φωτοχρωματικά και αδιάβροχα μελάνια.

Αυτά αποτελούν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας πρώτου και δεύτερου επιπέδου. Υπάρχουν επίσης χαρακτηριστικά ασφαλείας τρίτου και τετάρτου επιπέδου που είναι τόσο προστατευμένα και μυστικά που συχνά ούτε οι εκτυπωτές που εργάζονται στα πιεστήρια που τα εφαρμόζουν δεν γνωρίζουν τις ιδιότητές τους ή ακόμη και την ύπαρξή τους. Η εκτύπωση υψηλής ασφάλειας περιλαμβάνει προϊόντα με μεγαλύτερο αριθμό χαρακτηριστικών ασφαλείας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τραπεζογραμμάτια, διαβατήρια και ένσημες ταινίες φορολογίας ή προϊόντα που απαιτούν εξοπλισμό που διατίθεται μόνο σε πιστοποιημένους εκτυπωτές ασφαλείας.

Μια ματιά πίσω

Η πρώτη μου εμπειρία με την εκτύπωση ασφαλείας ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως μηχανικός υποστήριξης σε μια εταιρεία που κατασκεύαζε μηχανές ελέγχου αριθμών. Είχε επίσης ένα τμήμα που κατασκεύαζε συστήματα επιθεώρησης και επαλήθευσης που βασίζονται σε κάμερα για σειριακούς αριθμούς και γραμμικούς κωδικούς, το οποίο ήταν μία από τις πρώτες οντότητες που κατασκεύαζαν συστήματα επιθεώρησης για εκτυπώσεις ασφαλείας ή βασικά για κάθε τύπο εκτύπωσης, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με αυτά τα συστήματα, όλα ήταν ιδιοταγή – συμπεριλαμβανομένων των καμερών, των κυκλωμάτων, των καλωδίων, των συστημάτων φωτισμού, σχεδόν τα πάντα κατασκευάζονταν εκεί, εκτός από μερικά εξαρτήματα. Μόνο οι αισθητήρες, οι φακοί των καμερών και οι λαμπτήρες αλογόνου για τα συστήματα φωτισμού, αγοράζονταν από τρίτους προμηθευτές. Παρείχαμε αυτά τα συστήματα ποιοτικού ελέγχου σε εκτυπωτές ασφαλείας σε όλο τον κόσμο και ήταν πρόκληση να τα αναπτύξουμε περαιτέρω και να προσθέσουμε λειτουργίες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η υποστήριξη αυτών των συστημάτων με οδήγησε επίσης στο να εμπλακώ στην περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων και να βοηθήσω στη μετάβασή τους σε μια πλατφόρμα που βασίζεται σε υπολογιστή και λειτουργικό σύστημα Windows. Τότε ήταν που οι υπολογιστές άρχισαν επιτέλους να έχουν επαρκείς πόρους, παρέχοντας την αρχιτεκτονική και την επεξεργαστική ισχύ που απαιτούνται για την πολύ περίπλοκη επεξεργασία και ανάλυση εικόνας σε αυτό που ονομάζαμε Συστήματα Υψηλής Ταχύτητας Επαλήθευσης Αριθμών και Γραμμικού Κώδικα.

Εκτός από τα συστήματα κάμερας για την εκ των υστέρων τοποθέτηση στις υπάρχουσες πρέσες τους, οι πελάτες άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ολοκληρωμένες αυτόνομες λύσεις. Ως εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε αυτές τις προσαρμοσμένες λύσεις με προστιθέμενη αξία, ενσωματώνοντας τη διαδικασία που απαιτήθηκε από τον πελάτη μας για την παραγωγή του δικού του προϊόντος.

Αρκετά χρόνια αργότερα, δύο από τους συναδέλφους μου και εγώ ιδρύσαμε το τμήμα επιθεώρησης καμερών της εταιρείας. Για 10 χρόνια, συνεχίσαμε να παρέχουμε λύσεις ελέγχου, καθώς και αυτόνομες λύσεις με νέες συνεργαζόμενες εταιρείες που παρείχαν άλλο ειδικό εξοπλισμό μέχρι να συγχωνεύσουμε την εταιρεία μας με την PC Industries το 2017.

Το 2018, η Baldwin Technology Co. Inc. συνένωσε την PC Industries με άλλες δύο ηγετικές εταιρείες του κλάδου που είχε αποκτήσει, την QuadTech και την Web Printing Controls, και σχημάτισε τη νέα επιχειρηματική μονάδα Vision Systems, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει μερικές από τις πιο προηγμένες και προσαρμοσμένες λύσεις ελέγχου και επαλήθευσης στον κλάδο των εκτυπώσεων ασφαλείας. Αυτά περιλαμβάνουν προϊόντα ελέγχου εκ των υστέρων καθώς και πλήρη έλεγχο, διαχείριση εκτύπωσης και ελαττωμάτων, γραμμές παραγωγής τραπεζογραμματίων, φορολογικών ταινιών και άλλων εγγράφων και υλικών υψηλής ασφάλειας.

Σταθερή καινοτομία

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια είναι η αποδοχή της ψηφιακής εκτύπωσης στην εκτύπωση ασφαλείας. Η σειριακή αρίθμηση και/ή οι γραμμικοί κωδικοί, για παράδειγμα, τυπώνονταν πάντα με τη χρήση κρουστικών συστημάτων αρίθμησης (crash printing). Αυτό απαιτούσε πολύπλοκες μηχανικές ή ηλεκτρονικές μηχανές αρίθμησης υψηλής ακρίβειας που ήταν επίσης αρκετά δαπανηρές.

Τα φύλλα τραπεζογραμματίων 5 x 10, για παράδειγμα, απαιτούν 100 (δύο ανά τραπεζογραμμάτιο) από αυτές τις μηχανές αρίθμησης τοποθετημένες σε κυλίνδρους εκτύπωσης, σε ειδικά εκτυπωτικά πιεστήρια. Άλλα προϊόντα, όπως οι ένσημες ταινίες φορολογίας, με περισσότερες από 600 ταινίες ανά φύλλο, καθιστούν εξαιρετικά αντιοικονομική, καθώς και φυσικώς αδύνατη, την εκτύπωση ενός σειριακού αριθμού ή γραμμικού κώδικα (ή και των δύο) σε κάθε ταινία, χρησιμοποιώντας αυτήν τη διαδικασία.

Τα συστήματα εκτύπωσης inkjet drop-on-demand άρχισαν να χρησιμοποιούνται και να γίνονται αποδεκτά στην εκτύπωση ασφαλείας και μερικές φορές αποτελούν τη μόνη επιλογή. Η ανάπτυξη μελανιών φθορισμού UV και IR, μελανιών με μαγνητικά σωματίδια και μελανιών που ενεργοποιούνται με λέιζερ έχουν επιταχύνει τη χρήση αυτής της τεχνολογίας στην εκτύπωση ασφαλείας.

Άλλες σημαντικές πρόοδοι έχουν γίνει με οπτικά μεταβλητές συσκευές και μελάνια και νέα νήματα και λωρίδες ασφαλείας που είναι δύσκολο να παραποιηθούν, όπως η λωρίδα με παράθυρο στη νεότερη σειρά χαρτονομισμάτων των 100 $ (αμερικάνικο δολάριο). Το οπτικό εφέ αναφέρεται επίσης ως «κίνηση», καθώς το σχέδιο στη λωρίδα κινείται όταν το χαρτονόμισμα γέρνει σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η μετάβαση του υλικού στα τραπεζογραμμάτια, που παραδοσιακά ήταν ένα μείγμα ινών από βαμβάκι και λινό, σε συνθετικό πολυμερές είναι μια άλλη σημαντική πρόοδος. Το 1988, η Αυστραλία ήταν η μόνη χώρα που εξέδωσε χαρτονομίσματα από πολυμερή και σήμερα υπάρχουν 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και του Μεξικό, που εκδίδουν χαρτονομίσματα χρησιμοποιώντας αυτό το υπόστρωμα. Παρόλο που κοστίζει περίπου το διπλάσιο στην παραγωγή, καταλήγουν να είναι πιο οικονομικά επειδή διαρκούν περίπου τρεις φορές περισσότερο από τα χάρτινες.

Οι εταιρείες σε αυτόν τον κλάδο προχωρούν συνεχώς τις απαιτήσεις των τεχνικών εκτύπωσης ασφαλείας, επομένως είναι απαραίτητο εταιρείες, όπως η δική μας, να βελτιώνουν και να αναπτύσσουν συνεχώς τις λύσεις τους για να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και να βοηθούν να παραμένουν μπροστά από απειλές πλαστογραφίας στην ευρεία αγορά.

Υπάρχουν ομάδες εκεί έξω, σε αυτόν τον κλάδο, που είμαι βέβαιος ότι εργάζονται σήμερα για το σχεδιασμό νέων στοιχείων υψηλής ασφάλειας που θα μπουν στα τραπεζογραμμάτια και που δεν θα δούμε σε κυκλοφορία για τρία, τέσσερα ή περισσότερα χρόνια.

Ο Erwin Wagner είναι Διευθυντής Πωλήσεων για Εκτύπωση Ασφαλείας, στην Baldwin Vision Systems.

https://www.specialistprinting.com/download/file/2232/

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top