Σκέψεις για τον κλάδο των Γραφικών Τεχνών

Με αφορμή τη συμμετοχή μου στο συνέδριο «Packaging Conferece 2017» της Boussias Communications
Γράφει ο Τάσος Πολίτης
politismedia@gmail.com
Τον Απρίλιο 2017, συμμετείχα στο συνέδριο Συσκευασίας “Packaging Conference 2017” που διοργανώθηκε από την Boussias Communications, στις 7 Απριλίου (www.packagingconference.gr). Η Boussias Communications πραγματοποιεί εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και συμβάλλει ουσιαστικά στην επικοινωνία και τις συνέργειες του κόσμου της βιομηχανίας και της παραγωγής με τον κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της εκπαίδευσης. Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες της Boussias Communications. Είναι από κάθε άποψη εξαιρετικά οργανωμένα, με σημαντικούς ομιλητές και με την δημιουργία συνεργειών μέσα από το κάθε συνέδριο και εκδήλωση. Συνεπώς, αξίζει να συμμετέχει και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες της εταιρείας, όποιος ενδιαφέρεται για τις καινοτομικές εξελίξεις στη βιομηχανία αλλά και στις επιστήμες (και μέσα από τις περιοδικές εκδόσεις Plant και Marketing Week).
Η παρουσίασή μου στο συνέδριο: «O Άγνωστος κόσμος των Γραφικών Τεχνών – το ταξίδι μ.Γ. (μετά τη Γραφιστική)».
Στην εισήγησή μου (και παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχα), θεωρώ ότι δόθηκε η δυνατότητα να γίνει αντιληπτό το εύρος των γραφικών τεχνών και όλα εκείνα τα ειδικά χαρακτηριστικά που αφορούν στην δημιουργία πραγματικής - προστιθέμενης αξίας στην οπτική επικοινωνία, τις εκδόσεις, τα έντυπα αλλά και κυρίως την Συσκευασία.
Ειδικότερα, στην παρουσίασή μου, επισήμανα τη διαχρονική αξία της Συσκευασίας και το γεγονός ότι τα συστήματα και ο σχεδιασμός των συσκευασιών πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες του κατασκευαστή του προϊόντος για την εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Η Συσκευασία, πέρα από την προστασία, ασφαλή μεταφορά και διατήρηση του προϊόντος πρέπει να μεταφέρει σωστά - βάσει προδιαγραφών - τις πληροφορίες και το περιεχόμενο και να αποδίδει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά των brands, από την παραγωγή και το προϊόν, στο concept της συσκευασίας και μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας, στο «ράφι» - Point of Sale.
Ουσιαστικά, με τις γραφικές τέχνες υλοποιείται η επικοινωνία του brand στην συνολική διαδρομή στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα σημεία πώλησης και στον καταναλωτή. Φυσικά, το δημιουργικό μέρος αφορά μία από τις δεκάδες παραμέτρους του συνολικού σχεδιασμού και της παραγωγής της Συσκευασίας. Η Συσκευασία είναι ο βασικός στυλοβάτης των γραφικών τεχνών, κάτι που γίνεται συνεχώς πιο εμφανές, όταν παρατηρήσουμε την υποχώρηση των κλασσικών εντύπων (για πολλούς λόγους και όχι μόνο λόγω της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας).
Με βάση αυτά οι γραφικές τέχνες συμμετέχουν καθοριστικά στην παραγωγή της συσκευασίας στα πεδία (ενδεικτικά):
- Concept και ολιστικός σχεδιασμός συσκευασίας
- Υλικά και υποστρώματα, μελάνια και επιστρώσεις
- Δημιουργικό, design
- Εξειδικευμένη προεκτύπωση και διαχείριση ψηφιακών αρχείων
- Εκτυπώσεις
- Περατώσεις, φινίρισμα, προστιθέμενη αξία στο προϊόν
Η Συσκευασία και οι «άγνωστες» Γραφικές Τέχνες
Συνεχίζοντας την εισήγηση, ανέφερα ότι όλοι ξέρουμε τη γραφιστική, λίγοι ξέρουμε την προεκτύπωση, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουμε τις τεχνολογικές διαδικασίες για να τυπωθεί σωστά η συσκευασία. Στην πράξη (πρέπει να) υπάρχει η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στον σχεδιασμό και την παραγωγή της συσκευασίας και ειδικότερα ο ιδιοκτήτης του Brand / παραγωγός των προϊόντων, το μάρκετινγκ, η ομάδα σχεδιασμού (βιομηχανικός σχεδιαστής, σχεδιαστής επικοινωνίας) και ο άνθρωπος των γραφικών τεχνών, δηλαδή ο ειδικός η διαχείριση σχεδιασμού και παραγωγής, στα υλικά συσκευασίας, στις προδιαγραφές εκτύπωσης, στην προεκτύπωση, στις περατώσεις και τις επεξεργασίες των υλικών και των υποστρωμάτων, αλλά και στην εφαρμογή συστημάτων ποιοτικού ελέγχου, διαχείρισης και πιστοποίησης των χρωμάτων εκτύπωσης.
Προς το τέλος της παρουσίασης αναφέρθηκα στον ρόλο των πτυχιούχων τεχνολογίας γραφικών τεχνών στις ελληνικές επιχειρήσεις και της συσκευασίας. Παρεπιμπτόντως να αναφέρω ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπήρχε σημαντικός αριθμός πτυχιούχων, απόφοιτων και φοιτητών του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας (ναι, του τμήματος που δυστυχώς εξακολουθεί να ευτελίζεται ως «κατεύθυνση» της γραφιστικής, σε μία σχολή «καλλιτεχνικών σπουδών», όπως κατάντησε μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, η ιστορική μας σχολή των Γραφικών Τεχνών και το τμήμα Τεχνολογίας, το υπουργείο Παιδείας... Τέλος τόνισα ότι αναπόσπαστo μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης της συσκευασίας, είναι η έρευνα στις επιστήμες των Γραφικών Τεχνών και της Συσκευασίας όπου συμμετέχουμε ενεργά με τους ανθρώπους μας, εδώ και δεκαετίες.
Άποψη από το συνέδριο Packaging Conference 2017