Συχνά λάθη προς εκτύπωση
1. Μην αφήνετε στοιχεία και εικόνες RGB
Όλα τα στάδια στη διαδικασία της εκτύπωσης λειτουργούν βάσει της τετράχρωμης χρωματικής παλέτας CMYK. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία μιας μακέτας σας πρέπει να υιοθετούν τη χρωματική παλέτα CMYK για να συγχρονίζονται με όλο το υπόλοιπο σύστημα. Πρέπει να ελέγχετε σε κάθε περίπτωση ότι οι εικόνες, τα σχήματα και το κείμενο χαρακτηρίζονται από τα αντίστοιχα ποσοστά. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιοδήποτε στοιχείο RGB, αυτόματα μετατρέπεται σε ποσοστά τετραχρωμίας CMYK, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν εκτύπωσης να απέχει αρκετά από το επιθυμητό.
2. Χρησιμοποιείστε εικόνες με τουλάχιστον 300 dpi ανάλυση
Σε όλους έχει τύχει να παρατηρήσουμε σε ένα έντυπο που κρατάμε στα χέρια μας ατέλειες στην εκτύπωση και την εμφάνιση των τετραγώνων των pixels σε κάποια φωτογραφία. Αν κάτι τέτοιο δεν θέλετε να συμβεί και στα δικά σας έντυπα, τότε πρέπει να χρησιμοποιείτε εικόνες με ανάλυση τουλάχιστον 300 dpi. Η ανάλυση αυτή βοηθάει και στο τελικό αποτέλεσμα αλλά διευκολύνει και την οποιαδήποτε επεξεργασία της εικόνας. Υψηλής ανάλυσης εικόνες μπορείτε να προμηθεύεστε από τις photo stock ιστοσελίδες ή από επαγγελματίες φωτογράφους. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσετε τη σωστή εκτύπωση της μακέτας σας και θα αναβαθμίσετε και την ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα της δουλειά σας.
3. To μαύρο κείμενο να είναι 100% μαύρο
Αρκετές φορές μπορεί να συμβεί το κείμενο σε μια μακέτα να εμφανίζεται ως μαύρο αλλά τελικά να ανήκει στην παλέτα χρωμάτων RGB. Αυτό σημαίνει ότι κατά την εκτύπωση το κείμενο θα διαμορφωθεί από τέσσερα αντί για ένα χρώματα, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα. Συνήθως αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν μεταφέρετε το κείμενο από ένα πρόγραμμα σε ένα άλλο χωρίς να ελεγχθεί η τελική χρωματική του παλέτα. Έτσι όταν υπάρχει κείμενο χαρακτηρισμένο ως μαύρο, μην ξεχνάτε να βεβαιώνεστε ότι έχει εφαρμοστεί σε αυτό ένα ποσοστό (π.χ. 100% ή 80%) από το χρώμα Black της χρωματικής παλέτας CMYK.
4.Μην αφήνετε «ανοιχτές» τις γραμματοσειρές σας
Όταν στέλνετε τη μακέτα στον τυπογράφο χωρίς να έχετε μετατρέψει τα γράμματα σε γραμμικά στοιχεία ρισκάρετε να μην ανοιχθεί σωστά το αρχείο αν δεν έχει στη διάθεσή του τη συγκεκριμένη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήσατε. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο φροντίστε όταν τελειώσετε την μακέτα σας να μετατρέψετε τις γραμματοσειρές με “Convert to Curves” αν δουλεύετε Corel Draw ή “Create Outlines” αν δουλεύετε σε Illustrator.
5.Μην ξεχνάτε τα ξακρίσματα
Είναι πολύ σημαντικό, πριν στήσουμε το έγγραφό μας, να έχουμε μιλήσει με τον τυπογράφο μας και να έχουμε συμφωνήσει τις σωστές διαστάσεις της μακέτας και κυρίως τα ξακρίσματα που θα βάλουμε. Δουλέψτε με οδηγούς. Σημειώστε τα σημεία κοπής του εντύπου και ορίστε περιθώρια ασφαλείας για να μη χαθούν γράμματα στο κόψιμο ή να μη μείνουν λευκά περιθώρια. Ένα τυπικό ξάκρισμα μπορεί να κυμανθεί από 3 έως 5 χιλιοστά, έκτος από ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να χρειαστεί παραπάνω ή λιγότερο κατά περίπτωση.
Αναδημοσίευση από την Kartomania.Gr