Αναζήτηση

Τετραχρωμία vs Πλακάτο χρώμα: Όσα πρέπει να ξέρετε

Τετραχρωμία vs Πλακάτο χρώμα: Όσα πρέπει να ξέρετε

Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ πλακάτου χρώματος και τετραχρωμίας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα όταν δημιουργείτε ένα σχέδιο προς εκτύπωση. Ακολουθεί μια σύντομη εξήγηση για το κάθε χρωματικό προφίλ.

Μπορεί να προκληθεί μεγάλη σύγχυση όταν πρέπει να αποφασίσετε αν θα χρησιμοποιήσετε πλακάτα χρώματα ή τετραχρωμία στο σχέδιό σας. Ως σχεδιαστής, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ των δύο, ειδικά αν θα στείλετε αυτό το σχέδιο στο τυπογραφείο. Εξασφαλίστε την ψυχική σας υγεία και κερδίστε λίγο χρόνο με αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό σχετικά με τα πλακάτα χρώματα έναντι εκείνων από τετραχρωμία και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε το καθένα.

 

Χρώματα τετραχρωμίας

Η τετραχρωμία είναι η πιο κοινή μέθοδος στην εκτύπωση offset. Τα χρώματα που προκύπτουν στην τετραχρωμία, παράγονται με συνδυασμό κυανού, ματζέντα, κίτρινου και μαύρου ή με μελάνια CMYK. Κάθε χρώμα αποτελείται από ποσοστά κυανού, ματζέντα, κίτρινου και μαύρου μελανιού.

Διαφορετικά ποσοστά παράγουν διαφορετικές αποχρώσεις. Για παράδειγμα, το 100% κυανό συνδυασμένο με 100% ματζέντα παράγει ιώδες χρώμα. Ο αριθμός των χρωμάτων που μπορούν να προκύψουν από τετραχρωμία μπορεί να μοιάζει ατελείωτος, αλλά στην πραγματικότητα καλύπτουν μια περιορισμένη περιοχή σε σύγκριση με τα πλακάτα χρώματα.  

 

Η τετράχρωμη εκτύπωση είναι ιδανική για εργασίες που απαιτούν πολύχρωμα μελάνια για την παραγωγή μιας εικόνας ή σχεδίου. Κάθε χρώμα εκτυπώνεται με διαφορετική γωνία για να παραχθεί μια συνεκτική εικόνα. Αν κάνετε μεγέθυνση σε μια σελίδα περιοδικού ή εφημερίδας, μπορείτε να δείτε τις κουκίδες CMYK από τις οποίες αποτελείται μια εικόνα.  

Αυτή η εκτυπωτική διαδικασία είναι ιδανική όταν η ακρίβεια των χρωμάτων και η πυκνότητα δεν αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα. Ενώ η τετράχρωμη εκτύπωση παράγει αποτελέσματα υψηλής ποιότητας, υπάρχει μια πιθανότητα διακύμανσης χρώματος σε διαφορετικούς εκτυπωτές.

 

Πλακάτα χρώματα

Τα πλακάτα ή συμπαγή χρώματα αποτελούνται από καθαρά ή/και μικτά μελάνια που παράγονται χωρίς τη χρήση πολύχρωμων κουκκίδων. Αυτά τα συγκεκριμένα μελάνια απαιτούν τη δική τους εκτυπωτική πλάκα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργασίες εκτύπωσης μπορεί να είναι δαπανηρές.  

Τα πλακάτα χρώματα είναι ιδανικά όταν η ακρίβεια των χρωμάτων και η πυκνότητα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως για παράδειγμα σε ένα εταιρικό λογότυπο. Η εκτύπωση με πλακάτα χρώματα προσφέρει μια μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων από την τετραχρωμία, γεγονός που καθιστά δυνατή την εκτύπωση πιο ιδιαίτερων χρωμάτων, όπως μεταλλικές ή φθορίζουσες αποχρώσεις.

 

Pantone

Υπάρχουν πολλά συστήματα πλακάτων χρωμάτων, αλλά το πιο συνηθισμένο είναι το Pantone Matching System (PMS). Όλα τα χρώματα Pantone προκύπτουν από την ανάμειξη των 18 βασικών χρωμάτων τους. Τα μελάνια τους συνδυάζονται με μεγάλη ακρίβεια για τη δημιουργία της δικής τους σειράς πλακάτων χρωμάτων.

Τα χρώματα Pantone υποδηλώνονται με αριθμούς και ένα επίθεμα αντί για το συνηθισμένο όνομα χρώματος. Κάθε χρώμα έχει έναν κωδικό που αποτελείται από έναν τριψήφιο ή τετραψήφιο αριθμό ακολουθούμενο από ένα γράμμα. Τα γράμματα C ή U αναφέρονται σε δείγματα με ή χωρίς επικάλυψη, αντίστοιχα. Τα επικαλυμμένα δείγματα χρησιμοποιούνται για εκτύπωση σε γυαλιστερές επιφάνειες, όπως μια σελίδα περιοδικού. Τα μη επικαλυμμένα χρησιμοποιούνται καλύτερα σε ματ επιφάνειες, όπως τα επιστολόχαρτα.

Πολλές από τις αποχρώσεις Pantone μπορούν να προκύψουν και στους χρωματικούς χώρους CMYK και RGB. Οι αποχρώσεις που βρίσκονται εκτός της γκάμας RGB και CMYK πρέπει να τροποποιηθούν λίγο ώστε να ταιριάζουν στον έκαστο χρωματικό χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι τα πιο ζωντανά χρώματα Pantone θα μετριάζονται όταν μεταφράζονται σε τιμές CMYK. Για παράδειγμα, το λογότυπο Luxestate παραπάνω, για να μεταφραστεί σε μια απόχρωση μέσα στον χρωματικό χώρο CMYK, αλλάζει τη συνολική εμφάνιση του σχεδίου.

Συμβουλή: Όταν σχεδιάζετε λογότυπα, πρέπει να παρέχετε τις ακριβείς αναλύσεις χρωμάτων για πλακάτα, CMYK και RGB. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα λογότυπά σας θα φαίνονται ίδια στα διαφορετικά χρωματικά προφίλ.

 

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε πλακάτα χρώματα στα προγράμματα της Adobe

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο σύστημα χρωμάτων Pantone μέσα στην παλέτα Swatches στα Adobe Illustrator, Photoshop και InDesign.

 

Illustrator

Στο Adobe Illustrator, ανοίξτε την παλέτα Swatches (Window> Swatches) και, στη συνέχεια, επιλέξτε το αναπτυσσόμενο μενού στη δεξιά πλευρά του πίνακα.

Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην επιλογή Open Swatch Library και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Color Books για να ανοίξετε μια παλέτα με πληθώρα δειγμάτων Pantone, μαζί με άλλα συστήματα πλακάτων χρωμάτων.

 

Photoshop

Στο Photoshop, μπορείτε να βρείτε γρήγορα τα χρώματα Pantone κάνοντας κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού στην παλέτα Swatches. Αυτό θα σας ανοίξει διάφορες επιλογές Pantone για να διαλέξετε. Εφαρμόστε αυτά τα χρώματα σε έξυπνα αντικείμενα ή φωτογραφίες.

InDesign

Βρείτε τα δείγματα Pantone στο InDesign πηγαίνοντας στην παλέτα Swatches και κάνοντας κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού για να προσθέσετε ένα New Color Swatch.

Αλλάξτε το Color Type σε Spot και επιλέξτε από μια σειρά πλακάτων χρωμάτων στο αναπτυσσόμενο μενού Color Mode.

 

Μετατροπή πλακάτων χρωμάτων σε τετραχρωμία

Βρήκατε ένα χρώμα Pantone που ταιριάζει άψογα στο σχέδιο σας, αλλά δεν μπορείτε να εκτυπώσετε αυτό ακριβώς το χρώμα; Στο Illustrator και το InDesign, μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε ένα χρώμα από πλακάτο σε CMYK με μερικά μόνο κλικ.

 

Illustrator

Ανοίξτε την παλέτα Color και επιλέξτε το αναπτυσσόμενο μενού. Κάντε κλικ στο κουμπί CMYK για να μετατρέψετε το Pantone σε τιμές CMYK. Αυτό μπορεί μερικές φορές να αλλάξει την εμφάνιση του σχεδίου σας, ειδικά αν το πλακάτο χρώμα που έχετε επιλέξει βρίσκεται εκτός της γκάμας χρωμάτων CMYK.

Μπορείτε επίσης να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα κάνοντας κλικ στο σχήμα σας, μετά πηγαίνετε στο Edit > Edit Colors > Convert to CMYK.

 

InDesign

Στην παλέτα Swatches, κάντε δεξί κλικ στο Pantone και επιλέξτε το Swatch Options.

Αλλάξτε το Color Mode σε CMYK και, στη συνέχεια, αλλάξτε το Color Type σε Process.

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top