Αναζήτηση

100 Posters for Crete: Μια πρωτότυπη έκθεση αφισών γραφιστικής με θέμα την Κρήτη

100 Posters for Crete: Μια πρωτότυπη έκθεση αφισών γραφιστικής με θέμα την Κρήτη

Το Omen Art Shop Gallery, μέσα από την πολυετή παρουσία του στα εικαστικά δρώμενα της πόλης των Χανίων, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας καινοτόμου και πρωτότυπης έκθεσης αφισών γραφιστικής με θέμα την Κρήτη. Φιλοδοξεί να αποτελέσει η έκθεση αυτή ένα ορόσημο στα πολιτιστικά τεκταινόμενα του τόπου, να συγκεντρώσει το τουριστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και μέσα από αυτή να συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση δομών της Κρήτης που πασχίζουν ανιδιοτελώς για το κοινωνικό όφελος. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή στέκονται η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, χωρίς τη συνεισφορά των οποίων μια τέτοια διοργάνωση θα ήταν ανέφικτη. Παρακάτω εκτίθεται αναλυτικά η περιγραφή της εν λόγω πρωτοβουλίας.

 

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

Η ιδέα για την έκθεση 100 Posters for Crete ξεκίνησε από τη διαπίστωση ενός σημαντικού ελλείμματος, τόσο στην Κρήτη, όσο και πανελλαδικά, για την ανάδειξη της γραφιστικής ως καλλιτεχνικού και επικοινωνιακού μέσου σε εικαστικό επίπεδο. Συνήθως οι περιορισμένες και, συγκριτικά με άλλες τέχνες, ελάχιστες εκθέσεις γραφιστικής έχουν ένα κλειστό, επαγγελματικό χαρακτήρα. Με την παρούσα έκθεση δίνεται μια άλλη διάσταση στη γραφιστική. Τα έργα των δημιουργών θα αφορούν το ευρύ κοινό, τον λάτρη των τεχνών, τον επαγγελματία, τον απλό επισκέπτη ή περαστικό, τον τουρίστα. Στόχος είναι να δοθεί ένα βήμα στη γραφιστική τέχνη, να γίνει καλλιτεχνικός πόλος έλξης για την Κρήτη, να γίνει μία τουριστική αναφορά για τα Χανιά.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Το Omen Art Shop Gallery πραγματοποιεί ένα ανοιχτό πανελλαδικό κάλεσμα προς όλους τους γραφίστες δημιουργούς, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, φοιτητές, δημιουργικά γραφεία και ομάδες design. Το θέμα της έκθεσης για τους δημιουργούς θα έχει μόνο έναν περιορισμό: Την Κρήτη. Οι γραφίστες θα κληθούν να σχεδιάσουν πρωτότυπες αφίσες με θεματολογία εμπνευσμένη από την Κρήτη και ό,τι μπορεί να αποτελέσει γι’ αυτούς πηγή δημιουργίας, είτε αυτό είναι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον, η ιστορία, οι άνθρωποι είτε οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τον τόπο. Ο κάθε δημιουργός είναι ελεύθερος να εκφράσει στο σχέδιό του με οποιαδήποτε τεχνοτροπία επιθυμεί τις εμπειρίες του, τον θαυμασμό του, τις ανησυχίες του με μόνο παρονομαστή την Κρήτη. Τα σχέδια θα πρέπει να μιλούν για την Κρήτη, να αποπνέουν Κρήτη.

ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Μία έκθεση τόσο μεγάλης καλλιτεχνικής σημασίας και τουριστικού ενδιαφέροντος δεν θα μπορούσε παρά να γίνει στο πιο κεντρικό, επιβλητικό και πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως σημείο των Χανίων, το ενετικό Λιμάνι. Θα φιλοξενηθεί από το Kτίριο των Στρατώνων του Φρουρίου Φιρκά, απέναντι ακριβώς από τον φάρο-σύμβολο των Χανίων, στην καρδιά του καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης, από το Σάββατο 29 Ιουλίου έως την Τρίτη 18 Αυγούστου 2017.

 

Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Σημαντικός στόχος της διοργάνωσης είναι μέσα απ’ όλο αυτό το τεράστιας καλλιτεχνικής σημασίας εγχείρημα να ωφεληθούν οικονομικά και φορείς του τόπου που αγωνίζονται καθημερινά ανιδιοτελώς για την καλύτερη διαβίωση των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κοινωνικές, σωματικές, ψυχικές. Αντίτυπα των 100 αφισών που θα εκτεθούν θα διατίθενται κατά τη διάρκεια της έκθεσης προς πώληση σε χαμηλή, προσβάσιμη τιμή. Λαμβάνοντας υπόψιν τη μεγάλη τουριστική κίνηση την εποχή της έκθεσης, υπάρχει η βάσιμη πεποίθηση ότι θα μπορέσει να συγκεντρωθεί ένα αρκτετά ικανοποιητικό ποσό προς φιλανθρωπική διάθεση. Τα έσοδα θα κατανεμηθούν ισάξια στην ΕΛΕΠΑΠ Χανίων και στον Ορίζοντα.

 

ΕΚΘΕΣΗ, ΟΧΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Κύριο μέλημα της διοργάνωσης είναι να γίνει σαφές ότι η έκθεση είναι ισότιμη προς όλους τους δημιουργούς και δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Δεν θα υπάρχει έπαθλο, δεν θα υπάρχει διαχωρισμός, δεν θα υπάρχουν μεγάλα ή μικρά ονόματα. Τα έργα θα αντιμετωπιστούν ισάξια και η προβολή τους θα είναι ομοιόμορφη.

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Οι δημιουργοί που θα προσφέρουν τα έργα τους θα ωφεληθούν πολλαπλώς. Εξ ορισμού, τους δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουν απαλλαγμένοι από την αγχωτική και περιοριστική επαγγελματική σχέση που ενδεχομένως συνηθίζουν να έχουν με τη δουλειά τους. Καλούνται να σχεδιάσουν ανεπηρέαστοι, χωρίς κανένας να περιορίσει τη δουλειά τους και να δώσει κατευθύνσεις. Το θέμα «Κρήτη» παρ’ ότι συγκεκριμένο, είναι απέραντο ως προς το πεδίο της δημιουργίας που αφήνει. Επιπλέον, τους δίνεται η δυνατότητα να δείξουν τη δουλειά τους σε ένα παγκόσμιο κοινό, να εκθέσουν και να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους χωρίς να χρειαστεί να ζημιωθούν οικονομικά με κανέναν τρόπο. Αντίθετα, το εκτεθειμένο έργο τους μετά τα λήξη της έκθεσης θα είναι στη διάθεσή τους δωρεάν. Ταυτόχρονα, θα κυκλοφορήσει έντυπος κατάλογος 116 σελίδων με όλα τα έργα της έκθεσης, αντίτυπο του οποίου θα προσφερθεί στον κάθε δημιουργό. Τον κατάλογο και τα τα έργα της έκθεσης θα συνοδεύουν τα στοιχεία του δημιουργού, καθώς και παραπομπές σε διαδικτυακούς τόπους με το σύνολο της δουλειάς τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συμμετέχουν σε μια πρωτότυπη φιλανθρωπική έκθεση, στην οποία για πρώτη φορά ίσως στην Ελλάδα η γραφιστική συναντά το κοινωνικό όφελος, την κοινωφελή προσφορά στον συνάνθρωπο που τη χρειάζεται.

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

To Omen Art Shop Gallery, όντας μέρος της τοπικής και σκληρά δοκιμαζόμενης επιχειρηματικότητας στα Χανιά, επιθυμεί όλες οι εργασίες παραγωγής της έκθεσης, αλλά και όποιες άλλες μπορεί να προκύψουν, να εκτελεστούν από αντίστοιχες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (τυπογραφεία, ψηφιακά εκτυπωτήρια, εστιατόρια, ξενοδοχεία κτλ.). Με τον τρόπο αυτό, εκτός των χρηματικών απολαβών, καθίσταται σαφές ότι η τοπική επιχειρηματικότητα είναι ικανή να αντεπεξέλθει σε μία μεγάλη και διεθνών προδιαγραφών διοργάνωση, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για μελλοντικές δράσεις από άλλους τοπικούς φορείς.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Βασίλης Πιτσώνης, γραφίστας που ζει και εργάζεται στα Χανιά.

Περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στο omenart.gr

 

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top