Αναζήτηση

Η επανάσταση της βιομηχανικής εκτύπωσης

Η επανάσταση της βιομηχανικής εκτύπωσης

Ο Nessan Cleary συζητά για τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες για τους εκτυπωτές που θέλουν να εξερευνήσουν τη βιομηχανική εκτύπωση. Οι εκτυπωτές μεγάλου σχήματος μπορούν να χειριστούν ένα ευρύ φάσμα υποστρωμάτων, ανοίγοντας μια σειρά από εφαρμογές βιομηχανικής εκτύπωσης.

Κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εξετάσει κάποιο βαθμό διαφοροποίησης, προκειμένου να έχει επιλογές για να ανταπεξέλθει στις πιεστικές πρθεσμίες, και η επέκταση στη βιομηχανική εκτύπωση είναι ένας τρόπος να το πετύχει. Ωστόσο, η βιομηχανική εκτύπωση είναι ένας αρκετά ασαφής όρος και μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές.

Από τη μία πλευρά, μπορεί να σημαίνει τη διακόσμηση αντικειμένων με ένα γραφικό για να προσθέσει αξία ή κάποιο επίπεδο λειτουργικότητας, για παράδειγμα, η εκτύπωση οδηγιών σε ένα αντικείμενο. Ομοίως, μπορεί να σημαίνει την προσθήκη ενός σχεδίου για τη βελτίωση ενός υλικού, όπως το ύφασμα, ή για την προσθήκη αξίας σε ένα φτηνό ξύλο, όπως για παράδειγμα το ξύλο πεύκου, με το σχέδιο ενός πιο ακριβού ξύλου για χρήση σε δάπεδα, πάγκους και ντουλάπια κουζίνας.

Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις προκλήσεις στην εκτύπωση βιομηχανικών εφαρμογών. Η πρώτη είναι η διασφάλιση ότι το μελάνι μπορεί να προσκολληθεί στην επιφάνεια που χρησιμοποιείται, η οποία -σχεδόν σίγουρα- δεν έχει σχεδιαστεί για εκτύπωση. Σε γενικές γραμμές, τα μελάνια που σκληραίνουν με υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να εφαρμοστούν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών επιφανειών, αν και τα μελάνια που σκληραίνουν με LED μπορεί να είναι λίγο πιο ιδιότροπα. Αρκετοί προμηθευτές εκτυπωτών μεγάλου σχήματος προσφέρουν επιλογές διαφορετικών μελανιών για επιφάνειες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οι εύκαμπτες ή οι πιο λείες επιφάνειες όπως το γυαλί. Ορισμένοι, μπορεί επίσης να προσφέρουν κάποιο αστάρι για να βοηθήσουν το μελάνι να κολλήσει σε ορισμένα υλικά.

Το άλλο ζήτημα που χαρακτηρίζει τη βιομηχανική εκτύπωση είναι το σχήμα των αντικειμένων τα οποία εκτυπώνονται. Οι περισσότεροι εκτυπωτές μεγάλου σχήματος έχουν σχεδιαστεί για εκτύπωση σε επίπεδα φύλλα. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο οι κεφαλές εκτύπωσης να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην προς εκτύπωση επιφάνεια, έτσι πολλοί υπάρχοντες εκτυπωτές μπορεί να μην έχουν το απαραίτητο διάκενο για ψηλότερα αντικείμενα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλά αντικείμενα είναι κυρτά και η καμπύλη αυτή επηρεάζει την απόσταση μεταξύ των κεφαλών εκτύπωσης και του αντικειμένου, γεγονός που μπορεί να παραμορφώσει την εκτυπώσιμη εικόνα. Έτσι, εκτός και αν εκτυπώνετε σε επίπεδα φύλλα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να φτιάξετε κάποιο είδος σφιγκτήρα, ώστε το αντικείμενο να παραμένει στη θέση του με την πιο επίπεδη περιοχή πιο κοντά στα ακροφύσια.

Βιομηχανικοί εκτυπωτές

Οι περισσότεροι flatbed UV εκτυπωτές είναι κατάλληλοι για ορισμένες εφαρμογές βιομηχανικής εκτύπωσης, και υπάρχουν ορισμένοι προμηθευτές εκτυπωτών μεγάλου σχήματος που έχουν ασχοληθεί ειδικά με την αγορά βιομηχανικών εκτυπώσεων.
Η Inca Digital, για παράδειγμα, έχει κατασκευάσει έναν βιομηχανικό εκτυπωτή B1, τον οποίο πουλά με το όνομα Onset M και έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν από τη Fujifilm ως Acuity B1. Η Agfa μόλις εξαγόρασε την Inca και είναι πιθανό να παρουσιάσει τη δική της έκδοση αυτού του εκτυπωτή. Είναι κατασκευασμένος στην ίδια πλατφόρμα με τη σειρά Inca Digital Onset X. Ως εκ τούτου, είναι ένας εκτυπωτής πολλαπλών περασμάτων με τροφοδοσία φύλλων που μπορεί να λειτουργεί με ταχύτητα 200 sph και ανάλυση στα 960 dpi σε λειτουργία εκτύπωσης έξι περασμάτων. Υπάρχει μια διάταξη LED στο φορέα του εκτυπωτή, αλλά το τελικό στέγνωμα πραγματοποιείται σε ξεχωριστό τούνελ με χρήση συμβατικών λαμπτήρων υδραργύρου.
Ο διαχωρισμός της διαδικασίας στεγνώματος δίνει μεγάλη ευελιξία στην χρήση διαφορετικών μελανιών για συγκεκριμένες δουλειές, όπως η εκτύπωση σε μεταλλικά φύλλα ή οι εφαρμογές συσκευασίας.

Ο εκτυπωτής Inca Digital Onset M, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν από τη Fujifilm ως Acuity B1

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Roland DG, η οποία έχει λανσάρει τη σειρά επίπεδων εκτυπωτών UV VersaUV LEC2 S. Διατίθενται σε πλάτη 762 mm και 1625 mm. Μπορούν να πάρουν αντικείμενα ύψους έως 200 mm, με χρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αντικειμένων.

Η Roland DG έχει επίσης προσαρμόσει ορισμένους εκτυπωτές της για συγκεκριμένες βιομηχανικές αγορές. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί ο βιομηχανικός εκτυπωτής VS-300iS-GO για εκτύπωση διακοπτών μεμβράνης, ο οποίος χρησιμοποιεί μελάνια Marabu. Λέγεται ότι είναι συμβατός με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εξοπλισμό γραφείου και ιατρικές συσκευές. Είναι ένα υβριδικό σύστημα που εκτυπώνει ψηφιακά με έγχρωμα μελάνια τις εικόνες, τα κείμενα και τα λογότυπα στο υπόστρωμα και στη συνέχεια εκτυπώνει μια στρώση λευκού μελανιού από πάνω.

Επίπεδοι εκτυπωτές μικρού σχήματος

Υπάρχει επίσης ένας αριθμός επιτραπέζιων επίπεδων εκτυπωτών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη βιομηχανική αγορά. Το μικρότερο αποτύπωμα και το χαμηλότερο κόστος, τους επιτρέπει να ταιριάζουν σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών επιχειρήσεων. Οι τυπικές εφαρμογές ποικίλλουν από προσαρμοσμένα διαφημιστικά προϊόντα και αναμνηστικά έως ηλεκτρονικά, βιομηχανικά είδη και πρότυπα.

Η Roland, για παράδειγμα, πουλά τον εκτυπωτή LEF2-300, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με τέσσερις κεφαλές εκτύπωσης και δύο συστοιχίες UV LED και έχει επιφάνεια εκτύπωσης 770x330x100 mm. Μπορεί να εκτυπώνει σε μια μεγάλη γκάμα υλικών, όπως PVC, πλαστικό, καμβάς, ξύλο, δέρμα και ύφασμα. Υπάρχει επίσης ένα διαφανές μελάνι που μπορεί να δώσει είτε γυαλιστερό είτε ματ φινίρισμα και μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλαπλά περάσματα για να δημιουργήσει ανάγλυφα εφέ.

Η Roland πουλάει επίσης τον SF200, ο οποίος έχει προσαρμοστεί από το LEF2, με τις λάμπες LED να έχουν αφαιρεθεί και τα μελάνια UV να έχουν αντικατασταθεί από ένα σετ μελανιών οικολογικού διαλύτη. Αυτό του επιτρέπει να εκτυπώνει σε διάφορα υποστρώματα, όπως ABS, PVC, TPU, PET, PP και PPMA καθώς και σε ξύλο, αλουμίνιο, γυαλί και δέρμα. Τα μελάνια είναι πιστοποιημένα για εκτύπωση αντικειμένων για προσωπική χρήση όπως δοχεία τροφίμων, προϊόντα υγείας και προσωπικής υγιεινής, ακόμη και παιδικά παιχνίδια.

Ο εκτυπωτής SF200 της Roland, διαθέτει ένα σετ μελανιού οικολογικού διαλύτη για εκτύπωση σε αντικείμενα όπου θα υπήρχαν προβλήματα υγείας και ασφάλειας με μελάνια UV

Η Mutoh έχει παρουσιάσει δύο βιομηχανικούς εκτυπωτές επίπεδης επιφάνειας μικρού σχήματος, τον XpertJet 461UF και τον μεγαλύτερο XpertJet 661UF. Υπάρχει ένα προαιρετικό τραπέζι κενού διαθέσιμο και για τους δύο, καθώς και μια περιστροφική λαβή για την περιστροφή κυλινδρικών αντικειμένων, όπως μπουκάλια, για τον 661UF. Επιπλέον, στον 661UF το ύψος του τραπεζιού μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα για την εκτύπωση ανάγλυφου κειμένου. Αυτοί οι εκτυπωτές χρησιμοποιούν μελάνια UV LED. Μπορούν να ρυθμιστούν είτε για CMYK είτε για CMYK και βερνίκι ή/και λευκό. Υπάρχουν δύο σετ μελανιών για εκτύπωση σε άκαμπτα ή σε εύκαμπτα υλικά, και τα δύο διαθέσιμα σε κασέτες 220 mm.

Για το λογισμικό, υπάρχει το Mutoh Layer Editor, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να χωρίζουν τα γραφικά τους σχέδια σε πολλαπλά επίπεδα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης του Mutoh Edition Digital Factory UV RIP που αναπτύχθηκε από την CADlink, το οποίο διευκολύνει τους χρήστες στη δημιουργία προτύπων και την ευέλικτη συμπλήρωση δεδομένων, τον καθορισμό διαδτάσεων και την τοποθέτηση.

Η Mimaki διαθέτει αρκετούς βιομηχανικούς εκτυπωτές μικρού σχήματος. Στις πιο πρόσφατες εκδόσεις UJF-3042MkII, UJF-6042II και UJF-3042MkII Ex e, η Mimaki έχει βελτιώσει τη σταθερότητα των εκτυπωτών, ώστε να υπάρχουν λιγότεροι κραδασμοί, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Η Mimaki διαθέτει ένα μεγαλύτερο μοντέλο, το UJF-7151 PlusII, που μπορεί να εκτυπώσει με ανάλυση έως και 1800 dpi. Υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε δύο σετ μελανιών, CMYK ή CMYK συν ανοιχτό κυανό και ανοιχτό ματζέντα. Η σειρά εκτυπωτών UJF υποστηρίζει όλες τις εντολές MDL (Mimaki Device Language), ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν με εξωτερικά συστήματα παραγωγής και περιφερειακές συσκευές. Αυτό επιτρέπει περαιτέρω αυτοματισμό και μειώνει τη χειροκίνητη παρέμβαση για την αύξηση της απόδοσης.

Η Mutoh έχει αναπτύξει αυτόν τον επιτραπέζιο επίπεδο εκτυπωτή UV, τον XperJet 461UF για απευθείας εκτύπωση σε αντικείμενο

Εκτύπωση Direct-to-Object

Εκτός από τους εκτυπωτές μεγάλου σχήματος, υπάρχουν διάφοροι τύποι βιομηχανικών εκτυπωτών που διατίθενται. Το πιο εύκολο είναι να ξεκινήσετε με τους εκτυπωτές Direct-to-Object, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον σχεδιασμένοι για εκτύπωση σε κυλινδρικά σχήματα, όπως φιάλες ή κύπελλα.

Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η αμερικανική εταιρεία Inkcups, η οποία έχει αναπτύξει πολλά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του Helix. Αυτό μπορεί να εκτυπώσει τόσο σε κυλινδρικά όσο και σε κωνικά αντικείμενα, όπως ποτήρια, μπουκάλια, ακόμη και κεριά, μήκους έως 305 mm. Χρησιμοποιεί μελάνι UV LED και έχει μέγιστη ανάλυση 1200 dpi. Εκτυπώνει CMYK και διαθέτει επιπλέον δύο κανάλια για λευκό και ένα για βερνίκι. Υπάρχει μια επιλογή μελανιών για μέταλλα, γυαλί και συμπιεσμένα πλαστικά.

Η Inkcups έχει κατασκευάσει τον inkjet εκτυπωτή Helix, ο οποίος εκτυπώνει σε κωνικά κυλινδρικά αντικείμενα όπως κύπελλα.

Συμπερασματικά, μπορεί να είναι δύσκολο να ορίσουμε τον όρο βιομηχανική εκτύπωση. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ο τομέας είναι περισσότερο μια συλλογή διαφορετικών ευκαιριών παρά ένας καθορισμένος τομέας της αγοράς. Πολλοί προμηθευτές εκτυπωτών μεγάλου σχήματος έχουν αναπτύξει λύσεις για βιομηχανική εκτύπωση και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι χρήστες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν στη βιομηχανική αγορά. 

Πηγή

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top