Αναζήτηση

Inktober 2020: Συμβουλές επιτυχίας

Inktober 2020: Συμβουλές επιτυχίας

Το Inktober έφτασε. Φέτος είναι το 11ο έτος αυτής της καλλιτεχνικής πρόκλησης, η οποία ζητά από τους συμμετέχοντες να δημιουργούν ένα σχέδιο με μελάνι κάθε μέρα για όλο τον Οκτώβριο. Είναι μια πρόκληση που είναι όλο και πιο δημοφιλής στον κόσμο της τέχνης, με πολλούς να απολαμβάνουν τη διαδικασία και κάποιους να ανταμείβονται για την συμμετοχή τους.

Ποιοι είναι οι κανόνες του Inktober;

Οι κανόνες είναι απλοί: κάντε ένα διαφορετικό σχέδιο με μελάνι για κάθε μέρα του Οκτωβρίου και στη συνέχεια μοιραστείτε το στα social media, χρησιμοποιώντας τα hashtags #inktober και #inktober2020. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις υποδείξεις που παρέχονται ή να δημιουργήσετε τις δικές σας.

Μερικά άτομα επιλέγουν μια πιο ευέλικτη εκδοχή της πρόκλησης, και κάνουν ένα σχέδιο κάθε δεύτερη μέρα ή μία φορά την εβδομάδα.

Το Inktober ξεκίνησε το 2009, όταν ο Jake Parker αποφάσισε ότι χρειαζόταν μια πρόκληση για να τον βοηθήσει να βελτιώσει την τεχνική του. Από τότε έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα και έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικό καλλιτεχνικό γεγονός.

«Νομίζω ότι είναι δημοφιλές γιατί μπορείτε να προσαρμόσετε την πρόκληση στις ανάγκες σας ως καλλιτέχνης, και να την κάνετε όσο απλή ή όσο απαιτητική θέλετε», λέει ο Parker. Για να σας βοηθήσουμε να τα πάτε καλύτερα στη φετινή διοργάνωση, ζητήσαμε από κάποιους τακτικούς συμμετέχοντες να προσφέρουν μερικές συμβουλές, τις οποίες θα βρείτε παρακάτω.

 

01. Χρησιμοποιήστε μια λίστα υποδείξεων

Η φετινή «λίστα έμπνευσης» (Image credit: Inktober)

Είτε επιλέξετε να ακολουθήσετε την επίσημη λίστα (παραπάνω) είτε να δημιουργήσετε τη δική σας, η εικονογράφος Cathrine Sandmæl πιστεύει ότι θα σας φανεί χρήσιμο να έχετε κάποιο πλάνο από πριν. «Ειδικά εάν σκοπεύετε να σχεδιάσετε για όλες τις ημέρες, θα συνιστούσα να δημιουργήσετε μια γρήγορη λίστα με προτάσεις για πράγματα που μπορείτε να σχεδιάσετε, ένα θέμα ή οτιδήποτε σας δίνει κάποια ιδέα για το τι μπορείτε να σχεδιάσετε κάθε μέρα».

Η καλλιτέχνης Daria Golab προτείνει: «Φτιάξε τη λίστα σας πριν ξεκινήσετε, για να έχετε πάντα ένα έτοιμο θέμα ακόμα και αν δεν είστε ιδιαίτερα δημιουργικοί μερικές ημέρες.»

 

02. Κάντε ένα πρόγραμμα

Τα σχέδια μπορεί να διαρκέσουν 2-4 ώρες, οπότε πρέπει να αποκλείσετε αυτό το διάστημα από το υπόλοιπο πρόγραμμα σας (Image credit: Derek Laufman)

Ο Derek Laufman είναι βετεράνος του Inktober με 31 σχέδια κάθε χρόνο από το 2014. Η κορυφαία του συμβουλή; Προγραμματίστε από πριν! «Όταν ξέρω ότι πλησιάζει ο Οκτώβριος/Inktober αρχίζω να προετοιμάζω τον εαυτό μου, και επίσης να αφιερώνω χρόνο στο πρόγραμμά μου», επισημαίνει. «Τα σχέδια απαιτούν από δύο έως τέσσερις ώρες, κάτι που είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εργάσιμης μέρας μου. Γι' αυτό, φροντίζω να αφιερώνω έναν προκαθορισμένο χρόνο κάθε μέρα για να σχεδιάζω».

 

03. Μην ανησυχείτε αν χάσετε μια μέρα

Μην ξεχνάτε ότι το Inktober αποτελεί κυρίως πρόκληση προς τον εαυτό σας και πρέπει να το διασκεδάσετε (Image credit: Cathrine Sandmæl)

Μήπως αργήσατε μια μέρα στη δουλειά ή πήγατε μια εκδρομή και ξεχάσατε τα στυλό σας; Μην ανησυχείτε. «Βλέπω κάθε χρόνο ανθρώπους που αγχώνονται στην ιδέα των καθημερινών σχεδίων για 31 ημέρες», λέει ο Sandmæl. «Σε αυτούς θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασκεδάσεις και να μην αγχώνεσαι αν χάσεις μια ή δύο μέρες».

Η ίδια η Sandmæl δεν ολοκλήρωσε ποτέ την πρόκληση 100 τοις εκατό. «Καταλήγω πάντα με μια συλλογή σχεδίων για τα οποία αισθάνομαι περήφανη», και συνεχίζει «έχω κάνει ακόμη κάποια δουλειά πελάτη εξαιτίας αυτών, οπότε ποτέ δεν χάνεις να δοκιμάσεις!»

 

04. Να είστε ρεαλιστές

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε με μεγάλα σχέδια, αλλά οι σπουδαίες δημιουργίες απαιτούν πολύ χρόνο και αν το δούμε ρεαλιστικά δεν θα μπορείτε να δημιουργείτε ένα αριστούργημα κάθε μέρα. «Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για το πόσο χρόνο θα μπορείς να ξοδεύεις κάθε μέρα στο σχέδιο», συμβουλεύει η Golab. «Σκεφτείτε πόσο περίπλοκα θέλετε να είναι τα σχέδιά σας να είναι ανάλογα με το χρόνο που έχετε να διαθέσετε».

 

05. Οργανώστε το χώρο εργασίας σας

Σκιτσάρετε πρόχειρα τις ιδέες σας πριν τον Οκτώβριο (Image credit: Jake Parker)

Ο ιδρυτής Jake Parker λέει πως όλα έχουν να κάνουν με την προετοιμασία. «Βρείτε τα εργαλεία σας και ετοιμάστε το χώρο σας εκ των προτέρων», λέει. «Δεν θέλετε να χάνετε δημιουργικό χρόνο προετοιμάζοντας το χώρο σας». Ο Parker προτείνει επίσης να ξεκινήσετε νωρίς - χρησιμοποιήστε τον Σεπτέμβριο για να δείτε άλλα σχέδια, να εμπνευστείτε και να σκιτσάρετε τις ιδέες σας, έτσι ώστε τον Οκτώβριο να μπορείτε να εστιάσετε μόνο στο σχέδιο με μελάνι.

 

06. Δοκιμάστε κάτι νέο

Το 2007, η Daria Golab δημιούργησε ψηφιακά χρωματισμένες εκδοχές όλων των σχεδίων της για το Inktober (Image credit: Daria Golab)

«Το Inktober είναι η καλύτερη στιγμή για να πειραματιστώ, να δοκιμάσω διαφορετικούς τρόπους σχεδίασης και να κάνω κάποιες αλλαγές ή προσθήκες στο στυλ μου που με βοηθούν να εξελίσσω τις ικανότητες μου και να προοδεύω», λέει η Golab.

 

07. Προσαρμόστε τους κανόνες στις ανάγκες σας

Η Alexa Pasztor επιλέγει να κάνει λίγα, αλλά πιο ολοκληρωμένα σχέδια με μελάνι κατά τη διάρκεια της περιόδου του Inktober (Image credit: Alexa Pasztor)

Ενώ η «επίσημη» πρόκληση προτείνει την δημιουργία ενός διαφορετικού κάθε μέρα, μη διστάσετε να προσαρμόσετε τους κανόνες, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πρόκληση προσωπικά. Για παράδειγμα, η εικονογράφος Alexa Pasztor επιλέγει να κάνει μόνο δύο ή τρία έργα κατά τη διάρκεια του μήνα. «Εάν πρόκειται να καθίσω και να κάνω κάτι σε χαρτί, προτιμώ να αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε αυτό και να κάνω κάτι ‘πιο’ ολοκληρωμένο από ένα απλό καθημερινό σκίτσο», λέει.

 

08. Ασχοληθείτε με τα social media

Αν κολλήσετε, υπάρχει πολλή έμπνευση στο hashtag #Inktober στο Twitter και στο Instagram - καθώς και πολλοί άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και συμβουλές. Εάν θέλετε να μοιραστείτε τα σχέδιά σας, μην ξεχάσετε να προσθέσετε hashtag #inktober και #inktober2020, ώστε να μπορούν να το δουν και άλλοι.

«Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η κοινωνική διάσταση», λέει η Golab. «Κάθε χρόνο, νιώθω πως ο Οκτώβριος είναι ο πιο δημιουργικός μήνας, υπάρχουν σχέδια παντού στα social media ακόμη και από γνωστούς και φίλους που σχεδιάζουν περιστασιακά. Δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ τον Οκτώβριο χωρίς το Inktober».

 

πηγη: https://www.creativebloq.com/inspiration/inktober

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top