3D εκτύπωση: Το μέλλον;

Πριν από λίγους μήνες είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο σχετικό με την 3D εκτύπωση - "3D εκτύπωση σε νέα εφαρμογή για κινητά ".
Μέσα σε όλα είχε εκφραστεί η ανησυχία για αυτούς που μπορεί να εκμεταλλευτούν την 3D εκτύπωση και τις εφαρμογές της για να τυπώσουν όπλα. Είναι κάτι τέτοιο δυνατό; Ο Janos Stone ανέφερε τότε σχετικά με το Mecube, την online εφαρμογή που ανέπτυξε: "Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα βρει τρόπο να χρησιμοποιήσει αρνητικά οποιαδήποτε τεχνολογία ", αλλά το Mecube δεν προορίζεται για να δημιουργεί πολύπλοκα προϊόντα. Δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει όπλα". Πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε ένα άρθρο του osarena.net σχετικά με μια είδηση για κάποιον που εκτύπωσε τρισδιάστατα ένα όπλο το οποίο λειτουργούσε κανονικά. Παραθέτουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο osarena.net ο κ. Μιχάλης Φουντουκλής, Αρχιτέκτων μηχανικός με μεταπτυχιακά πάνω στον παραμετρικό σχεδιασμό (Parametric Design) και τα 3D Printers.
3D printing/Εκτύπωση 3 διαστάσεων. Τι σημαίνει αυτό με απλά Ελληνικά;
Σημαίνει ακριβώς ό,τι και η συμβατική εκτύπωση, μόνο που γίνεται σε τρείς διαστάσεις –σε αντίθεση με τα δυσδιάστατα σχέδια του εκτυπωτή. Δηλαδή ένα τρισδιάστατα σχεδιασμένο αντικείμενο στον υπολογιστή μεταφέρεται στον υλικό κόσμο αυτό καθεαυτό.
Μια τεχνολογία η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε τι στάδιο;
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρως αναπτυσσόμενο στάδιο. Υπάρχουν εκτυπωτές που διαφέρουν σε υλικό, σε μέγεθος, σε είδος εκτύπωσης και σε τιμή, από μερικές εκατοντάδες ευρώ σε αρκετές χιλιάδες. Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι παγιωμένο, αν και η τεχνολογία υπάρχει για τουλάχιστον είκοσι χρόνια, είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με το ευρύ κοινό, με τη μορφή των οικιακών printers.
Όσο έχω δει στο παρελθόν, μα και με όσα αναφέρεις στο blog σου η τεχνολογία αυτή, μοιάζει να μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά κάποια δεδομένα στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Από ιατρική, μέχρι ακόμα και διατροφή. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τεράστια οικονομική αναταραχή πρώτα απ’ όλα. Πιο απλά θα μείωνε κέρδη και υπερκέρδη εταιρειών.
Λαμβάνοντας υπόψη, ότι στην παρούσα φάση αυτά είναι κυρίως έργα Ανοιχτού Λογισμικού & Hardware, τι πιθανότητες υπάρχουν ώστε να παραμείνουν έτσι;
Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία αυτή δεν είναι Ανοιχτού λογισμικού & Hardware, ίσως αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα διαβάζοντας το blog μου, μιας και εγώ εστιάζω σε αυτές τις περιπτώσεις. Η αλήθεια είναι πως η οικονομική βάση της τεχνολογίας στη φάση που βρίσκεται, είναι σε μεγάλους επαγγελματικούς 3D printers που συνεργάζονται με εταιρείες και παράγουν πολλών ειδών κομμάτια. Για παράδειγμα η Nike πλέον εκτυπώνει ένα μεγάλο μέρος των παπουτσιών της. Απλώς υπάρχει μια μεγάλη μερίδα εναλλακτικών –και πιο προσιτών- 3D printers που έχουν βγει για οικιακή χρήση και αυτή η σειρά ξεκίνησε με τον Rep-rap, το πρώτο ανοιχτού λογισμικού 3D printer. Πιστεύω πως αυτή η κατηγορία έχει πολύ μέλλον μιας και δεν σχετίζεται ακόμα με το οικονομικό και εμπορικό μοτίβο των εταιρειών που χρησιμοποιούν τους επαγγελματικούς printers. Στο μέλλον βέβαια και ανάλογα με την τροπή των πραγμάτων αυτό μπορεί να αλλάξει. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως πάνω στη φιλοσοφία του internet, πάντα θα υπάρχει το ανοιχτού λογισμικού κομμάτι στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Τα υλικά πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Διάβασα την είδηση για τον κάποιον που εκτύπωσε ένα όπλο το οποίο και δοκίμασε με επιτυχία. Η για το πείραμα της “εκτύπωσης” ενός αεροπλάνου. Μιλάμε για τεράστια κόστη αυτή την στιγμή και βιομηχανικά υλικά, σωστά; Άρα το μελλοντικό κόστος και πάλι να μπορεί να είναι υπό οικονομικό έλεγχο με βάση τις τιμές που ορίζουν οι βιομηχανίες; Η μήπως μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα στο μέλλον αυτό να γίνεται και με ανακυκλώσιμα υλικά;
Ήδη χρησιμοποιούνται και ανακυκλώσιμα υλικά. Μάλιστα εγώ χρησιμοποιώ βιοδιασπώμενο πλαστικό (με βάση το σιτάρι). Βέβαια στη περίπτωση του αεροπλάνου, σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα είχε εφαρμογή. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιεί κατά κόρων αυτή η τεχνολογία είναι πλαστικό (βιοδιασπώμενο ή μη). Πειραματισμοί γίνονται βέβαια με πολλά άλλα υλικά (μέταλλο, τσιμέντο, γυαλί κα) αλλά δυστυχώς εφόσον ανήκουν στην ίδια οικονομική αγορά, θα τελούνται υπό τον ίδιο οικονομικό έλεγχο. Κάποια πράγματα δεν είναι σε θέση να αλλαχθούν ακόμη.
Σε πόσα χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε για εφαρμογή του 3D printing στην καθημερινότητα; Σε ποιον τομέα πιστεύεις πως θα υπάρξει η πρώτη “μαζική” εφαρμογή;
Ήδη μπαίνει ριζικά στο εξωτερικό. Μπορείς να αγοράσεις έναν εμπορικότατο 3D printer με την τιμή κοντά στα χίλια ευρώ, όπου μπορείς να βγάζεις διακοσμητικά, παιχνίδια, κοσμήματα και τα λοιπά. Το βασικό πρόβλημα είναι πως θα πρέπει να γνωρίζεις και πώς να σχεδιάζεις 3D, για να έχει νόημα να έχεις ένα τέτοιο μηχάνημα. Πράγμα που δυσκολεύει την μαζική ένταξη του προϊόντος στην αγορά. Πάω στοίχημα όμως πως δεν θα αργήσουν να έρθουν και σχεδιαστικά kits που θα απλουστεύουν την τρισδιάστατη σχεδίαση με τον ίδιο τρόπο που τα windows απλουστεύουν μια γλώσσα προγραμματισμού.
Καταλήγοντας, το 3D printing είναι ένα εργαλείο και αυτό μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε και από τον καθένα (σχεδόν). Σωστά;
Δεν μου αρέσει να είμαι απόλυτος, αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό ναι. Βέβαια δεν θα έχει την ανάγκη ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, αλλά αν το οικονομικό πρότυπο της τότε γενιάς το απαιτήσει, μπορεί να δημιουργηθεί εκείνη η ανάγκη, βάση μόδας.
Μπορεί δηλαδή, κάποιος με λίγες γνώσεις και πολύ διάθεση να κατασκευάσει, έστω και ένα πρότυπο; Υπάρχουν κάπου “οδηγίες”;
Αυτή τη στιγμή απαιτείται κάποιος να έχει γνώσεις σχεδιασμού 3D, στον υπολογιστή. Κάτι το οποίο είναι σχετικά εξειδικευμένο σε αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Οδηγίες με την έννοια που το εννοείς όχι. Υπάρχουν όμως σελίδες στο ίντερνετ που δίνουν (δωρεάν ή με πληρωμή) έτοιμα σχέδια για εκτύπωση. Εκεί θα υπάρξει στο μέλλον μια τεράστια αγορά πιστεύω. Η αγορά των 3D designers που θα παράγει τα σχέδια που θα εκτυπώνει ο κόσμος σπίτι του.
Από συνεργασία με λογισμικό, τι χρειάζεται;
Κάποιο λογισμικό που να κάνει 3D design, όπως το Rhinoceros, 3Ds max, Maya, Archicad, Google sketch up, Autocad 3D κ.α
Εκτός του Hackerspace που είναι γνωστό που άλλου μπορεί να δει κάποιος έναν 3D εκτυπωτή στην Ελλάδα;
Στο σπίτι μου στην Αθήνα! Πέρα από την πλάκα, το Πολυτεχνείο Αθηνών έχει ένα τέτοιο εργαστήριο –που τελεί υπό την διεύθυνση του κύριου Παπαλεξόπουλου- και έχει έναν 3D printer αν όχι και παραπάνω πλέον. Πέρα από αυτό υπάρχουν και εταιρείες πλέον στην Ελλάδα που αναλαμβάνουν εκτυπώσεις, οπότε και εκεί υπάρχει πρόσβαση.
Γενικότερα η άποψη σου για το Ανοιχτό/Ελεύθερο Λογισμικό;
Είμαι μεγάλος φαν του ελεύθερου λογισμικού και της ελεύθερης διάδοσης της γνώσης γενικότερα. Υποστηρίζω σελίδες όπως το Thingiverse που φιλοξενούν και διανέμουν δωρεάν σχέδια χρηστών. Μάλιστα έχω την διπλωματική του μεταπτυχιακού μου εκεί, μια οικιακή ανεμογεννήτρια που είχα σχεδιάζει, δωρεάν σε όποιον θέλει να την κατεβάσει και να την εκτύπωση σε έναν 3D printer. Πιστεύω πως έχει τεράστια επίπτωση στο μέλλον μας, η κοινότητα και η φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού. Ο Χιπισμός του εικοστού πρώτου αιώνα αν θες και δεν το λέω υποτιμητικά.
Πηγή: osarena.net