Αναζήτηση

Η επαυξημένη πραγματικότητα στην έντυπη συσκευασία

Η επαυξημένη πραγματικότητα στην έντυπη συσκευασία

Πριν από λίγα χρόνια ακουγόταν αρκετός θόρυβος και υπήρχε ενθουσιασμός γύρω από την έξυπνη συσκευασία. Ο ενθουσιασμός αυτός βασίστηκε στο γεγονός ότι με την προσθήκη τυπωμένων ηλεκτρονικών και διαδικτυακών συνδέσεων, η συσκευασία και η επεξεργασία τροφίμων θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση. Η έξυπνη συσκευασία θα χρησιμοποιούσε επικοινωνίες κοντινού πεδίου (NFC) για να είναι πιο αποτελεσματική και ελκυστική. Η συσκευασία θα σας ειδοποιούσε εάν το φαγητό επρόκειτο να χαλάσει, ή θα ενημέρωνε τον πωλητή για τα ποσοστά πωλήσεων ή την πιο δημοφιλή ώρα της ημέρας για τις πωλήσεις. Υπήρχε ακόμη και ένα επιχείρημα που ισχυρίστηκε ότι τέτοιες συσκευασίες ήταν πιο φιλικές προς το περιβάλλον, επειδή θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Βέβαια, η ανακύκλωση τέτοιων συσκευασιών αποτελεί ένα θολό και ακαθόριστο θέμα, και γι’ αυτό λίγα έχουν ακουστεί σχετικά με τις εφαρμογές έξυπνων συσκευασιών τώρα τελευταία. Μια γερμανική εταιρεία, όμως, με την επωνυμία CCL, επανεξετάζει το ζήτημα των έξυπνων συσκευασιών και ισχυρίζεται ότι βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων τάσεων συσκευασίας για το 2021. Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται στην ανάπτυξη μιας τεχνολογίας, από έναν από τους συνεργάτες της CCL, για τη σύνδεση επωνυμιών με πελάτες μέσω της συσκευασίας. Ο συνεργάτης αυτός, η εταιρεία Arylin, έχει βρει μια νέα τεχνολογία, αλλιώς γνωστή ως επαυξημένη πραγματικότητα. Η Arilyn συνδέει τους πελάτες με όποια και όσα μηνύματα θέλει ο κάτοχος του εμπορικού σήματος να ακούσουν ή εμπειρίες να βιώσουν μέσω του προγράμματος περιήγησής τους χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να σας προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες και εμπειρίες, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσετε καμία εφαρμογή.

Είναι πολύ θετικό το ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να βρίσκουν νέες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι ευχάριστο που έχουν γίνει απίστευτες ψηφιακές εξελίξεις, ειδικά στον τομέα της προεκτύπωσης αλλά και στις εκδόσεις. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της τεχνολογικής υπερβολής. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να πιστεύει ότι μια μόνο εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει μια βιομηχανία στην άνοδο, όπως έγινε με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Ωστόσο, όσον αφορά τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας στον κλάδο της τυπογραφίας, πάντα θα υπάρχουν αμφιβολίες, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για την τεχνολογία.

Η επαυξημένη πραγματικότητα στη συσκευασία μπορεί πράγματι να είναι η επόμενη μεγάλη καινοτομία, μια σημαντική τάση για το 2021. Αλλά υπάρχει τόσο μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιος θα κερδίσει τελικά το ενδιαφέρον του καταναλωτή, και η ιδέα μιας εικονικής περιήγησης σε ένα εργοστάσιο για να δει ο κόσμος πώς παράγεται για παράδειγμα το τυρί, για τους περισσότερους είναι παντελώς αδιάφορο. Για να λειτουργήσει, οι ιδιοκτήτες των εμπορικών σημάτων πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν το επίπεδο επένδυσης που απαιτείται για την δημιουργία ελκυστικού και πρωτότυπου περιεχομένου που τραβάει και διατηρεί την προσοχή των πελατών. Μέχρι να το δικαιολογήσουν οικονομικά, η νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα στη συσκευασία, είναι φανταστική. Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, μακριά από τη πραγματικότητα τους, αλλά για τους καινοτόμους ίσως αυτό είναι το θέμα.

Πηγή: Αυτό το άρθρο παρουσιάστηκε από το Verdigris project, μία πρωτοβουλία της βιομηχανίας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εκτυπώσεων. Αυτός ο σχολιασμός βοηθά τις εκτυπωτικές εταιρείες να εναρμονίζονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και στο πως η φιλική προς το περιβάλλον εταιρική διοίκηση μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσουν τα τελικά οικονομικά τους αποτελέσματα. Το  Verdigris υποστηρίζεται από τις παρακάτω εταιρείες: Agfa Graphics, Spindrift.click, EFI, FESPA, HP, Kodak, Kornit Digital, Ricoh, Splash PR, Unity Publishing και Xeikon. http://verdigrisproject.com/blog

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top