Αυξανόμενες απαιτήσεις στη συσκευασία τροφίμων
Ασφαλής, φιλική προς το περιβάλλον και λειτουργική συσκευασία
Εκτός από τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο καταναλωτής είναι κυρίως αυτός που έχει δημιουργήσει νέες απαιτήσεις για την συσκευασία τροφίμων. Η ύπαρξη όλο και περισσότερων μεμονωμένων νοικοκυριών, η αύξηση του μέσου όρου ζωής (μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων), αλλά και η αυξανόμενη ανάγκη για εύκολο και γρήγορο φαγητό, ενθαρρύνουν τη βιομηχανία τροφίμων να επανεξετάσει και να επικεντρωθεί σε μια συσκευασία ασφαλή, βιώσιμη και εύκολη στη χρήση.
Ημερομηνία λήξης και υγιεινή
Η καθημερινή μας ζωή, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που περνάμε στη δουλειά, με την οικογένεια, αλλά και τον ελεύθερό μας χρόνο, χαρακτηρίζεται από βιασύνη και γι 'αυτό συχνά η απόφασή μας για το πού και πότε πρέπει να φάμε, αν θα πρέπει να φάμε τώρα ή αργότερα, στο σπίτι ή εν κινήσει είναι αυθόρμητη. Κάποιες φορές αλλάζουμε άποψη. Πολλοί καταναλωτές επομένως αισθάνονται ότι η πτυχή της ασφάλειας παίζει βασικό ρόλο στην συσκευασία τροφίμων. Ιδανικά, η συσκευασία τροφίμων θα πρέπει να είναι εύκολα –και με ασφάλεια- επανασφραγιζόμενη. Ένα άλλο σημείο που προσελκύει ολοένα και περισσότερο την προσοχή είναι η ακριβής πρόβλεψης της ημερομηνίας λήξης για ένα διατροφικό προϊόν. Αυτό είναι ένα πεδίο όπου μαθηματικά εργαλεία προσομοίωσης μπορούν να βοηθήσουν, αφού παρέχουν την μέγιστη ακρίβεια. Αποτελεσματικές διεργασίες συσκευασίας μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πελατών και να αποτρέψουν τα προϊόντα από το να χαλάσουν.
Βιωσιμότητα
Στους παράγοντες που επιδρούν στην παραγωγή της συσκευασίας τροφίμων και ποτών συγκαταλέγονται, εκτός από τα ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα, και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι κατασκευαστές συσκευασιών χρησιμοποιούν, όλο και περισσότερο, υλικά τα οποία είτε είναι ανακυκλώσιμα από μόνα τους ή είναι φτιαγμένα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να ανακυκλωθούν μετά τη χρήση. Επιπλέον, η βιωσιμότητα μειώνει το κόστος παραγωγής και βελτιώνει την εικόνα μιας εταιρείας στα μάτια των καταναλωτών.
Ευκολία
Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η ευκολία. Οι πελάτες θέλουν να έχουν συσκευασίες που είναι εύκολες στον χειρισμό: οι σακούλες που μπορούν να ανοιχτούν χωρίς δυσκολία κατά την οδήγηση, τα κουτιά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φούρνους μικροκυμάτων και τα έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά σε φύλλα αλουμινίου χωρίς λίπος έχουν εξίσου μεγάλη ζήτηση με τα διάφορα μεγέθη συσκευασίας κατάλληλα για να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων που ζουν μόνοι, μεγάλων οικογενειών και ηλικιωμένων.
Υλικά και δομές συσκευασίας
Ένας άλλος παράγοντας που έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στον κλάδο της συσκευασίας είναι το νομοθετικό πλαίσιο. Αβλαβή συστατικά θα πρέπει να αγγίζουν το φαγητό μέσα στη συσκευασία, η γεύση πρέπει να παραμείνει ανεπηρέαστη, και το φαγητό δεν πρέπει να αλλάξει από την αρχική του εμφάνιση και τη μυρωδιά του. Η μετανάστευση από τη συσκευασία στο τρόφιμο αντισταθμίζεται από συγκεκριμένες λύσεις που συμπεριλαμβάνουν τις ιδιότητες φραγµού οι οποίες διαφέρουν από το ένα υλικό στο άλλο. Άλλωστε, όταν το μέταλλο και το γυαλί επεξεργάζονται, αντιδρούν διαφορετικά από τα πλαστικά ή τα οργανικά πολυμερή, για παράδειγμα. Επιπλέον, το επίπεδο της διαπερατότητας για ατμούς, υγρά και το φως εξαρτάται από το είδος των τροφίμων. Εκτιμώντας ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα συνήθως δεν απαιτούν περισσότερα από ένα με δύο στρώματα στη συσκευασία, ο κίνδυνος της μετανάστευσης σε ένα φρέσκο προϊόν αυξάνεται όσο αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε λιπαρές ουσίες. Οι όξινες τροφές που απαιτούν μεγάλη διάρκεια ζωής θα πρέπει να παστεριώνονται ή να αποστειρώνονται με χρήση θερμότητας. Και, φυσικά, τα τρόφιμα δεν θα πρέπει να προκαλούν αποχρωματισμό της συσκευασίας. Υψηλής ποιότητας ταινίες χρησιμεύουν για την προστασία ενός προϊόντος κατά τη μεταφορά, τη διανομή και τη χρήση.