Αναζήτηση

Πλαστικό: Ένας εχθρός για το περιβάλλον ή μια ευκαιρία για τον κόσμο της εκτύπωσης

Πλαστικό: Ένας εχθρός για το περιβάλλον ή μια ευκαιρία για τον κόσμο της εκτύπωσης

Η ομιλία του Edoardo Elmi στην TAGA Day 2021

14 Δεκεμβρίου 2021: «Ποια είναι η άποψή μας για τα πλαστικά υλικά;»

Αυτός είναι ο τίτλος της ομιλίας που έκανε ο Edoardo Elmi, πρόεδρος της Guandong και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στην Ιταλία στα πλαστικά εκτυπωτικά υποστρώματα, στην τελευταία TAGA Day.

Αυτή η ετήσια εκδήλωση, που διοργανώνεται από την ιταλική ένωση τεχνικών γραφικών τεχνών, ήταν πάντα μια σημαντική ευκαιρία για συνάντηση και συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με τον κόσμο της εκτύπωσης. Φέτος παρουσιάστηκε το πρώτο προσχέδιο του TAGA.DOC.20, ενός τεχνικού εγγράφου αφιερωμένου στην εκτύπωση UV σε πλαστικά υποστρώματα. Είναι το προϊόν σκληρής δουλειάς ενός έτους, που συντάχθηκε από μια ομάδα εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους από τον κόσμο των γραφικών τεχνών: τεχνικούς, εκτυπωτές και κατασκευαστές μελανιών και υποστρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Edoardo Elmi και Damiano Merlo από την Guandong.

Ο Angelo Meroni, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TAGA Italia, ξεκίνησε λέγοντας ότι «Η εκτύπωση σε πλαστικό δεν είναι πρόβλημα. Είναι τεχνική». Στη συνέχεια εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά αυτού του υλικού και ότι, ενώ πρέπει να δίνεται προσοχή στο κομμάτι της εκτύπωσης, το πλαστικό – στις διάφορες μορφές του – προσφέρει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες λύσεις για ολόκληρη τη βιομηχανία των γραφικών τεχνών. Η τεχνολογία προχωρά, όπως αποδεικνύεται από τον φάκελο με τα δείγματα που διανεμήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, που δημιουργήθηκε από την TAGA Italia σε συνεργασία με την Guandong. «Το μαγνητικό ή διαφανές PET με μικροβεντούζες, τα σύνθετα υλικά από PP και PVC με κουκκίδες κόλλας και τεχνολογία απελευθέρωσης αέρα, είναι μόνο μερικά από τα πιο καινοτόμα πλαστικά υποστρώματα που έχουμε δημιουργήσει», εξήγησε ο Edoardo Elmi. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πλαστικό σήμερα χωρίς να θίξουμε το θέμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ένα ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο μας όλο και περισσότερο και επομένως είναι σωστό να το διευκρινίσουμε».

«Οι συνθετικές ρητίνες, κοινώς γνωστές ως πλαστικές, λέγεται συχνά ότι είναι μία από τις κύριες πηγές ρύπανσης. Προέρχονται από την επεξεργασία αποβλήτων αργού πετρελαίου που κατά τα άλλα είναι άχρηστα, εκ των οποίων αντιπροσωπεύουν το 6,5%. Από αυτό, το 1,5% προορίζεται για την παραγωγή συσκευασιών, όπως μπουκάλια ή άλλου είδους δοχεία, ενώ μόλις το 0,1% χρησιμοποιείται για την κατασκευή εκτυπωτικών υποστρωμάτων. Τα υπόλοιπα είναι παντού γύρω μας, στα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη: είδη σπιτιού, υφάσματα, παράθυρα, ηλεκτρονικές συσκευές, ανταλλακτικά για οχήματα, αξεσουάρ. Ωστόσο, παρά το μικρό ποσοστό, φαίνεται ότι μόνο οι δύο πρώτες κατηγορίες θεωρούνται κύριοι ρύποι. Γιατί; Γιατί είναι τα πιο ορατά, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς εκείνων που αλόγιστα ρίχνουν τα απόβλητα στο περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον Edoardo Elmi, είναι συμβολικό ότι κατά την πρόσφατη COP26 στη Γλασκώβη, τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, κατέδειξαν τις αέριες εκπομπές και την αποψίλωση των δασών ως κύριες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και όχι το πλαστικό. «Τα επιστημονικά στοιχεία μας επιτρέπουν επίσης να διαφωνήσουμε με αυτούς που ισχυρίζονται ότι αυτά τα υλικά είναι τοξικά. Αυτό είναι αντιφατικό αν λάβουμε υπόψη την ποσότητα του πλαστικού που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, που επιλέχθηκε για να είναι ελαφρύ, ασφαλές και υγιεινό και επομένως ιδανικό για τη βέλτιστη συντήρηση των τροφίμων».

«Επιπλέον, τα θερμοπλαστικά υλικά μπορούν ενδεχομένως να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Η ιξωδοελαστική φύση των πλαστικών σημαίνει ότι αρκεί να θερμανθούν για να τα ξαναδουλέψουμε στα επιθυμητά σχήματα, όπως συμβαίνει και με πολλά υλικά GreenLife της Guandong, τα οποία είναι κατασκευασμένα με υψηλά ποσοστά ανακυκλωμένου και αναγεννημένου πλαστικού. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι το πλαστικό στο τέλος της ζωής του μπορεί να μετατραπεί σε εξαιρετικό καύσιμο: χρησιμοποιείται για την παραγωγή πέλλετ για καύσιμο σόμπας, ως εναλλακτική λύση στο ντίζελ».

Επομένως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Guandong, το πλαστικό δεν είναι εχθρός, «αν μη τι άλλο είναι η λύση. Αυτό το υλικό προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες. Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται και να απορρίπτεται σωστά. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας όσοι στον κλάδο μας συζητούν αυτό το θέμα να έχουν ως στόχο την αύξηση της συλλογικής ευαισθητοποίησης».

Η παρέμβαση του Edoardo Elmi στην TAGA Day είναι μέρος των πολυάριθμων πολιτιστικών πρωτοβουλιών με θέμα τα υλικά οπτικής επικοινωνίας που προωθούνται από την Guandong στην Ιταλία και στην Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top