Υφάσματα και κυκλική οικονομία
Η Laurel Brunner πραγματεύεται τη βιωσιμότητα στην ψηφιακή εκτύπωση υφασμάτων και τις σοβαρές επιπτώσεις που προκύπτουν μετά την παραγωγή.
Σήμερα, η ψηφιακή εκτύπωση υφασμάτων έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Οι προγραμματιστές τεχνολογίας και οι πάροχοι υπηρεσιών αναζητούν την επόμενη εφαρμογή για συστήματα ψηφιακής εκτύπωσης. Η βιωσιμότητα αυτών των λύσεων βασίζεται στο ότι ουσιαστικά υπονομεύουν τα παραδοσιακά συστήματα παραγωγής τυπωμένων υφασμάτων, τα οποία έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αλλά ίσως ο πιο σοβαρός αντίκτυπος συμβαίνει μετά την παραγωγή, όταν τα υφάσματα απορρίπτονται είτε για ανακύκλωση μέσω καταστημάτων μεταχειρισμένων ειδών, είτε απλά ως απόβλητα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 4,3 εκατομμύρια τόνοι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κάθε χρόνο καίγονται ή καταλήγουν σε χωματερές. Παρόλο που εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι νέων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων διατίθενται στην αγορά κάθε μήνα, σχεδόν κανένα από αυτά συμβάλλει στην κυκλική οικονομία.
Μέρος του προβλήματος είναι η ποικιλομορφία των υφαντικών ινών και η δυσκολία να διαμορφωθούν σε πρώτη ύλη για επαναχρησιμοποίηση. Στη Σουηδία, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ερευνητικό πρόγραμμα για να δοκιμάσει μια νέα προσέγγιση στην αυτοματοποιημένη διαλογή υφασμάτων. Η αξιολόγηση μιας νέας τεχνολογίας θα δείξει η τεχνολογία του εγγύς υπέρυθρου (NIR) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση και την ταξινόμηση εξοπλισμού. Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί σε επιχειρησιακή φάση και ένα πιλοτικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από ογδόντα χημικές αναλύσεις προκειμένου να προσδιοριστεί η περιεκτικότητα σε ίνες διαφόρων υφασμάτων. Οι δοκιμές έλεγξαν επίσης την παρουσία επικίνδυνων χημικών ουσιών.
Το έργο αυτό ονομάζεται SIPTex και δημιουργήθηκε από το UVL Svenska Miljöinstitutet (το UVL Σουηδικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος) με χρηματοδότηση από το Vinnova, το Σουηδικό Γραφείο Καινοτομίας. Το Vinnova εργάζεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Επιχειρήσεων και Καινοτομίας της Σουηδίας.
Το SIPTex έχει την περαιτέρω υποστήριξη πολλών «κρίκων» της αλυσίδας εφοδιασμού παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων λιανοπωλητών όπως οι εταιρείες H&M και IKEA, καθώς και οργανισμοί όπως ο Boer Group. Ο οργανισμός αυτός ειδικεύεται στη συλλογή και ταξινόμηση υφασμάτων, χρησιμοποιημένων ενδυμάτων και παπουτσιών για επαναχρησιμοποίηση και παρέχει δοκιμαστικά υλικά στο πιλοτικό εργοστάσιο καθώς και πρόσθετη υποστήριξη για τις διαδικασίες αξιολόγησης.
Η βασική ιδέα του SIPTex είναι να βρεθεί ένα μέσο για την αντιστοίχιση των απαιτήσεων ποιότητας πελατών, σαν την H&M, με μια αποτελεσματική μέθοδο ταξινόμησης. Εάν το έργο λειτουργήσει όπως αναμένεται, θα είναι δυνατή η ταξινόμηση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ανά τύπο με βάση το χρώμα και την περιεκτικότητα σε ίνες. Θα πρέπει τότε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίηση των ινών ως πρώτων υλών για νέα υφάσματα. Η ευρεία βάση υποστήριξης για το SIPTex υποδηλώνει ότι οι εταιρείες και οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα αναπτύξουν νέα μοντέλα προμήθειας και ανακύκλωσης, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ψηφιακή εκτύπωση. Οι προγραμματιστές που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα των έντυπων υφασμάτων, θα πρέπει να συμμετέχουν.
Πηγή: Αυτό το άρθρο παρουσιάστηκε από το Verdigris project, μία πρωτοβουλία της βιομηχανίας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εκτυπώσεων. Αυτός ο σχολιασμός βοηθά τις εκτυπωτικές εταιρείες να εναρμονίζονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και στο πως η φιλική προς το περιβάλλον εταιρική διοίκηση μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσουν τα τελικά οικονομικά τους αποτελέσματα. Το Verdigris υποστηρίζεται από τις παρακάτω εταιρείες: Agfa Graphics, Spindrift.click, EFI, FESPA, HP, Kodak, Kornit Digital, Ricoh, Splash PR, Unity Publishing και Xeikon.