Αναζήτηση

Μελάνια Plastisol (Μέρος 1ο)

Μελάνια Plastisol (Μέρος 1ο)

Η σωστή χρήση των μελανιών PLASTISOL είναι εξαιρετικά σημαντική. Μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλή ανθεκτικότητα στο πλύσιμο αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, αν οι απ' ευθείας εκτυπώσεις δεν στεγνώσουν καλά, ή αν στεγνώσουν παραπάνω από ότι χρειάζονται οι στάμπες.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΑΝΙΑ PLASTISOL

Τα μελάνια Plastisol είναι τα πλέον χρησιμοποιούμενα μελάνια για εκτύπωση σε υφάσματα. Είναι πολύ διαδεδομένα γιατί είναι ευκολόχρηστα, είναι πολύ καλυπτικά σε σκουρόχρωμα υφάσματα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα είδη των υφασμάτων.

Τα Plastisol είναι αδιάλυτα μελάνια, 100% στερεά. Τα μελάνια Plastisol περιέχουν ένα υγρό με πολύ υψηλό σημείο βρασμού, 260-315οC (το σημείο τήξης είναι μεγαλύτερο από 218οC), που καλείται πλαστικοποιητής.

Το μεγαλύτερο μέρος του μελανιού αποτελείται από τον πλαστικοποιητή και PVC. Αυτά τα υλικά καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του μελανιού. Τα μελάνια Plastisol δεν στεγνώνουν στον αέρα. Πρέπει να θερμανθούν για να στεγνώσουν.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τα μελάνια Plastisol μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα σχεδόν τα υφάσματα που καλύπτουν δύο απαιτήσεις:

  • πρέπει να είναι ανθεκτικά στην θερμοκρασία στεγνώματος, και
  • να δίνουν μία επιφάνεια αρκετά πορώδη ώστε να επιτρέπουν την καλή διείσδυση του μελανιού.

Τα μελάνια Plastisol στην πραγματικότητα δεν βάφουν το ύφασμα με την διείσδυση μέσα στην ίνα. Το μελάνι αγκαλιάζει γύρω-γύρω την ίνα. Είναι πραγματικά μια επιφανειακή κάλυψη, γιατί δημιουργεί ένα μηχανικό δεσμό με την ίνα. Επειδή αυτό το μελάνι δεν έχει πραγματική δύναμη για να κολλήσει, δεν χρησιμοποιείται σε μη πορώδεις βάσεις, όπως πλαστικό, μέταλλο και γυαλί. Επίσης δεν λειτουργεί κανονικά σε νάιλον χωρίς να προστεθεί ένα βοηθητικό πρόσφυσης.

 

ΣΤΕΓΝΩΜΑ

Τα μελάνια Plastisol είναι ασυνήθιστα μελάνια που δεν στεγνώνουν στον αέρα όπως τα περισσότερα μελάνια. Μπορεί να μείνουν ξεσκέπαστα, ακόμα και μήνες, χωρίς να στεγνώσουν. Αυτή του η ιδιότητα είναι που το κάνει τόσο ευχάριστο στο τύπωμα, δηλαδή το μελάνι δεν στεγνώνει ούτε βουλώνει το τελλάρο. Το πλήρες στέγνωμα των Plastisol επιτυγχάνεται με θερμότητα. Θα αρχίσει να στεγνώνει μεταξύ των 80-120οC. Στεγνώνει εντελώς μεταξύ των 135-160οC, ανάλογα με τον τύπο του μελανιού. Η θερμοκρασία στην οποία το μελάνι στεγνώνει εντελώς, καλείται θερμοκρασία τήξης. Είναι αδύνατο να υπερθερμανθούν οι απ' ευθείας εκτυπώσεις με Plastisol, διότι η θερμοκρασία υπερθερμάνσεως είναι πολύ μεγαλύτερη από την θερμοκρασία στην οποία καίγεται το ύφασμα.

 

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΑΝΙΑ PLASTISOL

Όταν τα μελάνια θερμαίνονται, τα μόρια του PVC φουσκώνουν και απορροφούν τα γύρω υγρά (πλαστικοποιητής). Καθώς αυτά φουσκώνουν, συγχωνεύονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συνεχόμενο φιλμ.

 

ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ

Πολλοί πιστεύουν ότι τα μελάνια Plastisol πρέπει να φθάνουν στην πλήρη θερμοκρασία στεγνώματος, και μετά να παραμένουν εκεί για δύο ή τρία λεπτά για να στεγνώσουν εντελώς. 

Αυτό ισχύει μόνο σε περίπτωση που χρησιμοποιείται στεγνωτήριο ζεστού αέρα, ενώ αν θέλετε να στεγνώσετε μεγάλες παραγωγές, τα μελάνια Plastisol στεγνώνονται σε υπέρυθρο φούρνο στεγνώματος που λειτουργεί σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από τους συνηθισμένους φούρνους, και φθάνει πολύ πιο γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία στεγνώματος. Εφ' όσον όλη η επιφάνεια του μελανιού φθάσει στην κανονική θερμοκρασία στεγνώματος, το μελάνι γίνεται ένα συνεχές φιλμ και είναι εντελώς στεγνό. Αυτό σημαίνει ότι με μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία, το μελάνι στεγνώνει εντελώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθούμε με το τι συμβαίνει αν δεν στεγνώσει καλά το μελάνι Plastisol και με οδηγίες για στέγνωμα. 

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top