Αναζήτηση

Μελάνια Plastisol: Τι συμβαίνει αν δεν στεγνώσουν καλά (Μέρος 2ο)

Μελάνια Plastisol: Τι συμβαίνει αν δεν στεγνώσουν καλά (Μέρος 2ο)

Σε προηγούμενη ανάρτηση ασχοληθήκαμε με τα μελάνια Plastisol, τι είναι, τις εφαρμογές τους κ.ά. (Διαβάστε την ανάρτηση εδώ). Στο δεύτερο αυτό μέρος θα ασχοληθούμε με το τι συμβαίνει αν δεν στεγνώσουν καλά τα μελάνια Plastisol και με γενικές οδηγίες για στέγνωμα. 

Αν δεν στεγνώσει στην κανονική του θερμοκρασία, τότε το μελάνι θα σπάσει και θα ξεκολλάει από το ύφασμα μόλις πλυθεί.

 

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΝ Η ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΧΕΙ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ

Παρ' όλο που το τελικό τεστ για το στέγνωμα είναι το τεστ πλυσίματος, υπάρχουν δύο μέθοδοι για να διαπιστώσετε αν το μελάνι έχει στεγνώσει εντελώς. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι να τεντώσετε απλώς την εκτύπωση. Αν η εκτύπωση σπάσει και δεν επανέρχεται, τότε πιθανώς το μελάνι δεν στέγνωσε καλά. Για να επιτύχετε την θερμοκρασία, πρέπει να βάλετε το ρούχο στον φούρνο για περισσότερο χρόνο. Το τεστ του τεντώματος δεν πετυχαίνει πάντα. Σε λεπτά στρώματα μελανιού, όπου η επάνω επιφάνεια μπορεί να τεντωθεί, αλλά το μελάνι στο βάθος των ινών μπορεί να μην έχει στεγνώσει καλά, π.χ. τα λεπτά ζέρσεϊ που γίνονται τα αθλητικά. Άλλο ένα τεστ γίνεται αν ρίξετε μερικές σταγόνες από ethylacetate πάνω στην εκτύπωση από τη μέσα μεριά του υφάσματος. Μετά αυτό το σημείο του μελανιού το ακουμπάτε σε μια μεριά του υφάσματος που δεν είναι τυπωμένη, και το κρατάτε σφιχτά για δύο λεπτά. Αν μεταφερθεί μελάνι στο ύφασμα, τότε το μελάνι δεν έχει στεγνώσει καλά και πρέπει να ξαναμπεί για στέγνωμα. Όπως το τεστ του τεντώματος, και αυτό το τεστ δεν είναι πάντα ακριβές.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕΤΕ ΗΜΙΣΤΕΓΝΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΣΤΑΜΠΕΣ

Όταν τυπώνετε σε θερμομεταφερόμενο χαρτί, πρέπει να κανονίζετε ώστε το μελάνι να φθάνει σε θερμοκρασία SEMI-CURE ή SOFT-CURE, δηλ. μεταξύ 80-120οC. Σε αυτή τη θερμοκρασία, το μελάνι μόλις περνάει από το υγρό στάδιο στο πιο στερεό. Στάμπες που έχουν μισό στεγνώσει, στεγνώνουν εντελώς όταν θερμομεταφερθούν πάνω στο ρούχο. Αν έχουν στεγνώσει παραπάνω από ότι πρέπει, το μελάνι δεν θα ξαναλιώσει εύκολα για να κολλήσει στο ρούχο με την πρέσσα θερμομεταφοράς. Μία απλή διαδικασία για να κανονίσετε την θερμοκρασία στο σημείο SEMI-CURE, είναι να αυξήσετε την ταχύτητα του ιμάντα ή να μειώσετε την θερμοκρασία της πρέσσας, έως ότου οι στάμπες αρχίσουν να κολλάνε μεταξύ τους, ή το κάτω φύλλο χαρτιού αρχίζει να αφήνει μελάνι στο επάνω φύλλο χαρτιού. Τότε αυξήστε την θερμοκρασία σιγά-σιγά, ή μειώστε την ταχύτητα του ιμάντα ώστε να μειωθεί αυτό το κόλλημα ή ξεκόλλημα. Αυτό αντιπροσωπεύει την ιδανική κατάσταση. Άλλο ένα τεστ για να καθορίσετε την θερμοκρασία στο σημείο SEMI-CURE (αν και δεν είναι πάντα αποτελεσματικό), είναι να ξεκολλήσετε το μελάνι από το χαρτί και να το τυλίξετε σε ένα ρολλό. Αν ξετυλιχτεί το ρολλό όταν το αφήσετε, τότε έχει υπερθερμανθεί.

 

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΤΕΓΝΩΜΑΤΟΣ

ίναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε πως να ρυθμίσετε το φούρνο σας για να πετύχετε την επιθυμητή θερμοκρασία. Τα μελάνια Plastisol μπορούν να στεγνώσουν σε υπέρυθρο φούρνο με ιμάντα, πρέσσα θερμομεταφοράς, σε φούρνο flashcuring, ακόμα και σε ένα κοινό φούρνο. Αφ' ότου στεγνώσει το μελάνι, τα η στιγμή που η όλη επιφάνεια της εκτύπωσης φθάσει στην θερμοκρασία πλήρους τήξεως, θα πρέπει να μπορείτε να μετρήσετε την θερμοκρασία που εφαρμόζεται πάνω στο στρώμα του μελανιού. Είναι κοινή παρεξήγηση ότι πρέπει να μετράτε την θερμοκρασία του φούρνου. Γενικώς η θερμοκρασία του φούρνου είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που χρειάζεται για να στεγνώσει το μελάνι. Αυτό επιτρέπει στο μελάνι να φθάσει στην θερμοκρασία στεγνώματος πολύ γρήγορα, αυξάνοντας την παραγωγή. Η θερμοκρασία στεγνώματος είναι ένας συνδυασμός του χρόνου κατά τον οποίο παραμένει το ρούχο στο φούρνο, και της θερμοκρασίας του φούρνου. Αν η θερμοκρασία του φούρνου φθάσει τους 425οC, είναι δυνατόν το ρούχο να φθάσει στην θερμοκρασία στεγνώματος (148οC), σε 20-30 δευτερόλεπτα. Η θερμοκρασία στεγνώματος ελέγχεται από το χρόνο που μένει το ρούχο στο φούρνο. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία μπορεί να ελεγχθεί με την ταχύτητα του ιμάντα, ή το χρόνο που μένει ένα ρούχο κάτω από στεγνωτήριο flashcuring.

 

ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕΛΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΥ

Ειδικά αυτοκόλλητα χάρτινα θερμόμετρα είναι χρήσιμα για να καθορίζουν τις ακριβείς θερμοκρασίες του μελανιού. Μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στο ρούχο για να μετρήσουν την θερμοκρασία που επιτυγχάνεται (εξαρτάται από την θερμοκρασία του φούρνου και την ταχύτητα του ιμάντα ή το χρόνο που μένει το ρούχο κάτω από το φούρνο). Για παχιές εκτυπώσεις, το αυτοκόλλητο θερμόμετρο πρέπει να τοποθετείται μέσα στο ρούχο, για να εξασφαλίζεται η σωστή θερμοκρασία στο κάτω μέρος της εκτύπωσης. Θερμόμετρα ή υπέρυθρα θερμόμετρα (πυρόμετρα) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Αν και δίνουν ακριβείς μετρήσεις, μπορεί να δείξουν λανθασμένες θερμοκρασίες αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, γιατί μπορεί να μην αντιδράσουν τόσο γρήγορα στη θερμοκρασία όσο στο μελάνι.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΕΓΝΩΜΑ

FLASHCURING

Αν χρησιμοποιηθεί μια απλή μηχανή flashcuring, τα μελάνια plastisol μπορούν να στεγνώσουν εντελώς αν το ρούχο μπει κάτω από τη μονάδα για 20-30 δευτερόλεπτα. Για στέγνωμα μεταξύ χρωμάτων (ενδιάμεσο-επιφανειακό στέγνωμα) ο χρόνος μπορεί να είναι από 4-10 δευτερόλεπτα.

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΕ ΙΜΑΝΤΑ

Κατ' αρχήν ρυθμίστε ένα μικρό στεγνωτήριο (μήκος ιμάντα 3.5 μέτρα ή λιγότερο), ώστε τα στοιχεία υπέρυθρης ακτινοβολίας να βρίσκονται 10 έως 15cm πάνω από τον ιμάντα με αναμμένες όλες τις λυχνίες ώστε να έχετε τη μέγιστη θερμοκρασία. Ρυθμίζετε επίσης την ταχύτητα του ιμάντα ώστε τα ρούχα να μένουν μέσα για 20-30 δευτερόλεπτα. Αν έχετε θερμοστάτη με δυνατότητα ON-OFF, τότε ο κύκλος για να πάει στο OFF μπορεί να είναι πολύ μεγάλος για να διατηρεί το στεγνωτήριο συνεχώς τη σωστή θερμοκρασία. Τα μικρά στεγνωτήρια μπορεί να χρειαστούν μια πολύ μικρότερη ταχύτητα ιμάντα από ότι τα μεγαλύτερα στεγνωτήρια.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Τα μελάνια με ανοιχτό χρώμα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για στέγνωμα από ότι τα σκούρα χρώματα. Τα φόντα και οι μεγάλες επιφάνειες απαιτούν περισσότερο χρόνο στεγνώματος από ότι τα γράμματα και οι μικρές επιφάνειες.
  • Οι εκτυπώσεις (και στο χαρτί και στα ρούχα) πρέπει να στεγνώνονται μέσα σε ένα λεπτό από την εκτύπωση. Αν τα αφήσετε πολύ πριν τα στεγνώσετε, ο πλαστικοποιητής του μελανιού μπορεί να αρχίσει να εισχωρεί από το μελάνι μέσα στο χαρτί ή στο ύφασμα. Αυτό θα φαίνεται σαν μια λαδιά γύρω από την εκτύπωση.
  • Τα αυτοκόλλητα θερμόμετρα δεν είναι ακριβή. Μπορεί να κυμαίνονται από 4-5 βαθμούς και χρησιμοποιούνται σαν οδηγοί. Το τελικό τεστ είναι πόσο αντέχει στο πλύσιμο η εκτύπωση.
  • Οι θερμοκρασίες του στεγνωτηρίου μπορεί να έχουν μεγάλη διαφορά, με μόνο ελάχιστες αλλαγές στην ταχύτητα του ιμάντα, ή διακυμάνσεις στην τάση του ρεύματος.

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top