Αναζήτηση

Tεχνολογία RFID

Tεχνολογία RFID

Η τεχνολογία αναγνώρισης µέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID) βασίζεται στην απλή ιδέα ότι υπάρχει ένα ηλεκτρονικό κύκλωµα σε µια µη τροφοδοτούµενη («παθητική») ετικέτα και δεν απαιτεί ούτε µπαταρίες ούτε κάποια συντήρηση. Το κύκλωµα αυτό µπορεί να τροφοδοτείται περιστασιακά εξ΄ αποστάσεως από µία διάταξη (ή συσκευή) ανάγνωσης, µέσω εκποµπής ενέργειας προς αυτό. Δεδοµένου του τρόπου τροφοδότησης, η ετικέτα ανταλλάσσει πληροφορίες µε τη συσκευή ανάγνωσης. Η ετικέτα συνίσταται από ένα απλό πηνίο κεραίας µέσα σε µια θήκη από γυαλί ή πλαστικό, συγκολληµένο στο ολοκληρωµένο κύκλωµα.

Σε ένα βασικό σύστημα RFID, απαιτούνται τέσσερα βασικά συστατικά για να επιτευχθεί η μετάδοση των δεδομένων:

  • Ο transponder (που καλείται και απλά tag - ετικέτα) το οποίο προγραμματίζεται με πληροφορία που το αναγνωρίζει μοναδικά, καθορίζοντας έτσι το concept του “automatic identification”.
  • Ο transceiver (που καλείται κυρίως και reader - αναγνώστης) που χειρίζεται τη ραδιοεπικονωνία μεταξύ των κεραιών και περνά την πληροφορία της ετικέτας στον εξωτερικό κόσμο.
  • Μία κεραία που προσκολλάται στον αναγνώστη για να επικοινωνεί με τις ετικέτες.
  • Το reader interface layer, ή αλλιώς middleware, το οποίο συμπιέζει χιλιάδες σήματα ετικετών σε μια συγκεκριμένη αναγνώριση και επίσης  δρα σαν κανάλι μεταφοράς μεταξύ των στοιχείων RFID hardware και των συστημάτων software της εφαρμογής του πελάτη, όπως το απόθεμα, η παραλαβή και τα logistics.

Η επόμενη εικόνα δείχνει τα βασικά του πώς ένα απλό σύστημα RFID λειτουργεί και τα τέσσερα κύρια συστατικά του συστήματος αυτού.

Ας επικεντρωθούμε σε ένα παθητικό σύστημα RFID και μια παθητική ετικέτα. Η ακόλουθη διαδικασία μας δείχνει πως δουλεύει το σύστημά μας:

  1. Η ετικέτα ενεργοποιείται όταν διαπερνά ένα πεδίο ραδιοσυχνότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί από μια κεραία και τον αναγνώστη.
  2. Η ετικέτα στέλνει μια προγραμματισμένη απόκριση,
  3. Η κεραία η οποία δημιούργησε το πεδίο αρχικά και είναι προσαρμοσμένη στον αναγνώστη εντοπίζει αυτήν την απόκριση.
  4. Ο αναγνώστης στέλνει τα δεδομένα στο middleware.
  5. Το middleware στέλνει την πληροφορία που περιέχεται στις ετικέτες στο σύστημα που τη χρειάζεται.

Η τεχνολογία RFID χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για αυτόματη αναγνώριση αντικειμένων. Η αναγνώριση γίνεται με την αποθήκευση ενός σειριακού αριθμού (ταυτότητα αντικειμένου), ίσως και άλλων πληροφοριών, σε ένα μικροτσίπ (RFID tag/ετικέτα) που προσαρτάται σε μια κεραία. Οι πληροφορίες της ετικέτας μεταφέρονται με ραδιοκύματα, μέσω της κεραίας, σε ένα δέκτη/αναγνώστη (RFID scanner/reader). Ο αναγνώστης μετατρέπει τα ραδιοκύματα σε ψηφιακή πληροφορία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευθεί σε ένα πληροφοριακό σύστημα.

Η κεραία εκπέµπει ραδιο-σήµατα ώστε να ενεργοποιήσει την ετικέτα για να διαβάσει και να εγγράψει τα στοιχεία σε αυτήν. Οι κεραίες είναι οι αγωγοί µεταφοράς ανάµεσα στην ετικέτα και τον ποµποδέκτη, ο οποίος ελέγχει την επικοινωνία και την κατοχή των δεδοµένων του συστήµατος.

Συχνά η κεραία συσκευάζεται µε τον ποµποδέκτη και τον αποκωδικοποιητή για να γίνει αναγνώστης, ο οποίος µπορεί να διαµορφωθεί είτε ως φορητή είτε ως σταθερή συσκευή. Η συσκευή ανάγνωσης εκπέµπει τα ραδιοκύµατα σε απόσταση µιας ίντσας έως 100 πόδια ή και περισσότερο, ανάλογα µε την ισχύ εξόδου του και τη ραδιοσυχνότητα που χρησιµοποιείται. Όταν µια ετικέτα RFID περνά µέσω της ηλεκτροµαγνητικής θερµικής ζώνης ανιχνεύει το σήµα ενεργοποίησης του αναγνώστη. Η συσκευή ανάγνωσης αποκωδικοποιεί τα στοιχεία που έχουν κωδικοποιηθεί στο ενσωµατωµένο κύκλωµα της ετικέτας (silicon chip) και τα στοιχεία περνούν στον υπολογιστή για επεξεργασία.

Πηγή: www.rfidportal.gr

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top