Αναζήτηση

Η Ψηφιακή Εκτύπωση στην Υπηρεσία της Μόδας

Η Ψηφιακή Εκτύπωση στην Υπηρεσία της Μόδας

Μέχρι σήμερα οι σχεδιαστές υψηλής ραπτικής «εξαντλούσαν» τη δημιουργική τους  φαντασία μόνο στο σχεδιασμό του ρούχου. To ύφασμα ήταν πολύ δύσκολο ή ασύμφορο να έχει το μοναδικό δικό του  μοτίβο ή εικαστικό, αφού με τις παραδοσιακές μεθόδους είναι πολύ κοστοβόρο  να τυπωθούν λίγα μόνο μέτρα.

Επιπλέον, ο περιορισμός των παραδοσιακών μεθόδων στην εκτύπωση εικόνων, φωτογραφικών θεμάτων, αλλά ακόμα και χρωμάτων, περιορίζει ακόμα περισσότερο τη δημιουργική έκφραση των σχεδιαστών μόδας και υφασμάτων. Με την ψηφιακή εκτύπωση  οι σχεδιαστές έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν το ύφασμα ως καμβά χωρίς τα όρια που θέτουν οι παλιές τεχνικές.

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο της Dennita Sewell, επιμελήτριας έκθεσης με θέμα την ψηφιακή εκτύπωση στη μόδα, που πραγματοποιήθηκε στο Phoenix της Arizona:  «Η ελευθερία που παρέχει στο σχεδιαστή, η δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος το σχέδιο, να συνδυάσει σχήματα μέσω της ψηφιακής οδού και να τα μετατρέψει όλα αυτά σε ύφασμα και ρούχο, έδωσε άλλη δυναμική στο εμπριμέ ρούχο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πια σχεδιαστές που έχουν υιοθετήσει πλήρως τη φουτουριστική αισθητική της ψηφιακής εκτύπωσης και αυτό θεωρείται  πλέον, το σήμα κατατεθέν για αυτούς.»

Τη μόδα της ψηφιακής εκτύπωσης έφεραν δυναμικά στο προσκήνιο σχεδιαστές όπως η Ελληνίδα Mary Katrantzou, ο Peter Pilotto και οι Basso & Brooke, ενώ ο πρώτος που εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας ήταν ο Ιάπωνας Issey Miyake, όταν το 1996 παρουσίασε τη συλλογή  του ‘Pleats Please’ με μπλούζες και φορέματα που απεικόνιζαν έργα του καλλιτέχνη Yasumasa Morimura.

Σήμερα, η ψηφιακή εκτύπωση υφάσματος δίνει άλλη δημιουργική οπτική αλλά και δυνατότητα στο χώρο όχι μόνο της μόδας αλλά και της διακόσμησης. Η on demand  ψηφιακή εκτύπωση υφασμάτων για ταπετσαρίες επίπλων, κουρτινών,  κλπ,  έχει εφαρμογή τόσο στη διακόσμηση επαγγελματικών χώρων για τη δημιουργία ισχυρού business image,  όσο στον εξοπλισμό ξενοδοχείων με «εκτύπωση» λευκών ειδών, και στη διακόσμηση οικιών που οι ιδιοκτήτες τους θέλουν ένα προσωπικό και μοναδικό στυλ.

Η αγορά της ψηφιακής εκτύπωσης υφάσματος αρχίζει να αυξάνεται αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές και επαγγελματίες αξιοποιούν τις εφαρμογές της, ενώ οι επιχειρήσεις εκτύπωσης ανακαλύπτουν νέους τομείς όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν.

Γνωρίστε το εκτυπωτικό Texart RT-640  της Roland για εκτύπωση υφάσματος

Περισσότερα στο atlasdigital.gr

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top