Αναζήτηση

Θερμομεταφορά VS Sublimation Printing

Θερμομεταφορά VS Sublimation Printing

Εάν τώρα ξεκινάτε να τυπώνετε μπλουζάκια και εξατομικευμένα ενδύματα, μπορεί να αναρωτιέστε ποια μέθοδος διακόσμησης είναι καλύτερη: θερμομεταφορά ή εξάχνωση (sublimation); Η απάντηση είναι ότι και οι δύο είναι υπέροχες! Ωστόσο, η μέθοδος που πρέπει να χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Η κάθε μέθοδος έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας δούμε τις λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποια είναι η σωστή επιλογή για εσάς και την επιχείρησή σας.

 

Τα βασικά της θερμομεταφοράς

Η θερμομεταφορά γίνεται με ένα ειδικό χαρτί που μεταφέρει τα τυπωμένα σχέδια σε υφάσματα όταν εφαρμοστεί σε αυτό θερμότητα. Η διαδικασία περιλαμβάνει εκτύπωση σχεδίου σε ένα φύλλο χαρτί θερμομεταφοράς χρησιμοποιώντας εκτυπωτή inkjet ή laser. Στη συνέχεια, το τυπωμένο φύλλο τοποθετείται επάνω στο ύφασμα και ασκείται πίεση με μια θερμαντική πρέσα. Μετά την πίεση, αφαιρείται το χαρτί και η εικόνα προσκολλάται επάνω στο ύφασμα.  

Η διακόσμηση ενδυμάτων με θερμομεταφορά είναι εξαιρετικά εύκολη και αποτελεί ένα πολύ χαμηλό, αν όχι το χαμηλότερο, κόστος. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ξεκινούν αυτήν την μέθοδο διακόσμησης υφασμάτων χρησιμοποιώντας τον εκτυπωτή του σπιτιού τους. Κάτι άλλο σημαντικό σχετικά με την θερμομεταφορά είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε βαμβακερά όσο και σε πολυεστερικά υφάσματα, σκουρόχρωμα ή ανοιχτόχρωμα.

 

Εκτύπωση εξάχνωσης (sublimation)

Η διαδικασία της εξάχνωσης είναι παρόμοια με αυτή της θερμομεταφοράς. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εκτύπωση ενός σχεδίου σε ένα φύλλο ειδικού χαρτιού -χαρτί εξάχνωσης σε αυτήν την περίπτωση- και την εφαρμογή πίεσης και θερμότητας επάνω σε ύφασμα με πρέσα. Η διαφορά έγκειται στην επιστήμη πίσω από την εξάχνωση.  

Το μελάνι εξάχνωσης, όταν θερμαίνεται, μετατρέπεται από στερεό σε αέριο και ενσωματώνεται στο πολυεστερικό ύφασμα. Όταν κρυώνει, επιστρέφει στη στερεή κατάσταση και γίνεται μόνιμο μέρος του υφάσματος. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο που μεταφέρεται δεν προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα στην επιφάνεια του υφάσματος, οπότε δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην εκτυπωμένη εικόνα και το υπόλοιπο ύφασμα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η μεταφορά είναι απίστευτα ανθεκτική και υπό κανονικές συνθήκες, οι εικόνες που παράγετε θα διαρκέσουν όσο και το ίδιο το προϊόν.

Η εξάχνωση μπορεί να εφαρμοστεί σε υφάσματα από πολυεστέρα και σε μεγάλη ποικιλία σκληρών επιφανειών, που έχουν μια επίστρωση με κάποιο πολυμερές. Αυτό σημαίνει ότι με αυτήν την μέθοδο μπορούν να τυπωθούν και να εξατομικευτούν διάφορα αντικείμενα όπως σουβέρ, κοσμήματα, κούπες, παζλ και πολλά άλλα.  

Κόστος εκκίνησης και εξοπλισμός

Η διακόσμηση υφάσματος με θερμομεταφορά είναι μια από τις λιγότερο δαπανηρές μεθόδους. Για να ξεκινήσει κανείς, θα χρειαστεί έναν εκτυπωτή inkjet ή λέιζερ, μια θερμαντική πρέσα, χαρτί θερμομεταφοράς και τα υφάσματα που θέλει να διακοσμήσει.

Η εξάχνωση συνεπάγεται υψηλότερο κόστος εκκίνησης, το οποίο όμως έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Για να ξεκινήσει κάποιος θα χρειαστεί έναν εκτυπωτή εξάχνωσης, χαρτί εξάχνωσης, το απαραίτητο λογισμικό, μια θερμαντική πρέσα και τα υφάσματα ή/και τα αντικείμενα που θέλει να διακοσμήσει.

 

Ανθεκτικότητα και αίσθηση

Η εξάχνωση αποτελεί μια διαδικασία όπου το μελάνι γίνεται μέρος του υφάσματος αντί να προσθέτει ένα στρώμα στην επιφάνεια. Αυτό έχει ασύγκριτα καλύτερο αποτέλεσμα, τόσο στην ανθεκτικότητα όσο και στην αίσθηση, από την θερμομεταφορά η οποία προσθέτει ένα στρώμα πάνω από το ρούχο το οποίο μπορεί να ξεθωριάσει και να ραγίσει με την πάροδο του χρόνου και τα πλυσίματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ακόμη, ότι τα σχέδια στα χαρτιά θερμομεταφοράς δεν είναι ίδια, κάποια έχουν πιο μαλακή αίσθηση και μεγαλύτερη αντοχή από άλλα.

 

Είδη υφασμάτων που μπορούν να διακοσμηθούν

Υπάρχει μεγάλος περιορισμός στους τύπους υφασμάτων που μπορούν να διακοσμηθούν με εξάχνωση συγκριτικά με τη θερμομεταφορά. Η εξάχνωση λειτουργεί μόνο με πολυεστερικά υφάσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το μελάνι εξάχνωσης συνδέεται μόνο με πολυεστερικά υλικά. Επίσης, επειδή η εξάχνωση δεν προσθέτει επιπλέον στρώμα στην επιφάνεια του υφάσματος, το υλικό πρέπει να είναι λευκό ή πολύ ανοιχτόχρωμο για να εμφανιστεί το σχέδιο.

Από την άλλη πλευρά, με θερμομεταφορά, μπορούν να διακοσμηθούν βαμβακερά, πολυεστερικά και συνθετικά υφάσματα, ανοιχτόχρωμα ή σκουρόχρωμα.  

Μπορεί η θερμομεταφορά να είναι ο νικητής όσον αφορά τους τύπους υφασμάτων (υλικό και χρώμα), η εξάχνωση όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα σκληρών και μαλακών επιφανειών, που η θερμομεταφορά δεν μπορεί. Επίσης, αν οποιοδήποτε υλικό επιστρωθεί με κάποιο πολυμερές μπορεί να εκτυπωθεί με εξάχνωση.

 

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Χρώματα που μπορούν να παραχθούν

Η εξάχνωση επιτρέπει την εκτύπωση full χρωμάτων, κάτι που είναι ιδιαίτερα καλό στην εκτύπωση φωτογραφιών ή εάν η εκτύπωση απαιτεί ένα πολύ συγκεκριμένο χρώμα (όπως για ένα λογότυπο εταιρείας). Ανάλογα με τον τύπο χαρτιού θερμομεταφοράς -inkjet ή λέιζερ- ενδέχεται να μην μπορούν να επιτευχθούν τα ίδια full χρώματα και η ποιότητα που προσφέρει η εξάχνωση.

 

Φόντο

Στην εξάχνωση δεν υπάρχει φόντο από το ειδικό χαρτί, καθώς μόνο το μελάνι μεταφέρεται στο ύφασμα.

Στη θερμομεταφορά όμως ένα στρώμα από το χαρτί μεταφέρεται και προσκολλάται στην επιφάνεια του υφάσματος και μαζί του μεταφέρεται και το εκτυπωμένο σχέδιο. Εάν δεν είναι επιθυμητό ένα φόντο στο σχήμα του χαρτιού, θα χρειαστεί να κοπεί το χαρτί στο σχήμα της εικόνας με ψαλίδι ή κοπτικό plotter.

Σε θερμομεταφορές σε ανοιχτόχρωμα ρούχα, το στρώμα μεταφοράς είναι καθαρό και ως επί το πλείστον αόρατο και η περικοπή είναι προαιρετική. Σε θερμομεταφορές σε σκούρα υφάσματα, οι μη τυπωμένες περιοχές θα εμφανίζουν λευκό φόντο, οπότε η περικοπή είναι απαραίτητη.  

Συμπέρασμα

Και οι δύο μέθοδοι διαθέτουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η τελική επιλογή εξαρτάται από τις εκάστοτε ανάγκες.

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top