Αναζήτηση

Το μέλλον της λειτουργικής εκτύπωσης

Το μέλλον της λειτουργικής εκτύπωσης

Άρθρο του Wim Zoomer *

Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η μεταξοτυπία αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλες εκτυπωτικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης inkjet, για εφαρμογές που είναι κυρίως διακοσμητικές από τη φύση τους. Κάτι τέτοιο σημαίνει άραγε ότι η μεταξοτυπία είναι καταδικασμένη; Όχι, αντιθέτως, έχει ένα εξασφαλισμένο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι η βιομηχανία αναγνωρίζει την δυναμική της σε άλλους τομείς. Η μεταξοτυπία ξεκίνησε ως μια διαδικασία για την αναπαραγωγή εικόνων – αφισών, γραφικών προβολής, υπαίθριων διαφημίσεων κ.ά. Οι αγορές αυτές υπάρχουν ακόμα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20 τοις εκατό της παραγωγής της μεταξοτυπίας σήμερα, αλλά φθίνουν. Ως βιομηχανία, θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε σημαντικές αγορές και απαιτητικές εφαρμογές που προσφέρουν ενδιαφέρουσες προοπτικές ανάπτυξης.

Ολοένα και περισσότερο, αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, ιδιαίτερα σε λειτουργικές χρήσεις όπου η μεταξοτυπία εναποθέτει μια υγρή ουσία, όπως μελάνι, πάστα ή κόλλα, που μετά το στέγνωμα προσδίδει στο προϊόν την πραγματική λειτουργία του. Με απλά λόγια, χωρίς την μεταξοτυπία τα προϊόντα αυτά δεν θα ήταν δυνατό να λειτουργήσουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο ευρεία είναι η χρήση της μεταξοτυπίας σε λειτουργικές εφαρμογές. Γνωρίζετε πως η μεταξοτυπία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην κατασκευή των χαρτονομισμάτων; Ή ότι το μαύρο μοτίβο που μπορεί να έχετε παρατηρήσει γύρω από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας είναι τυπωμένο με μεταξοτυπία; Ίσως κάποιος που γνωρίζετε πάσχει από διαβήτη και χρησιμοποιεί βιοαισθητήρες μιας χρήσεως για την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του. Ακόμα και αυτές είναι τυπωμένες με την μέθοδο της μεταξοτυπίας, και δισεκατομμύρια από αυτές χρησιμοποιούνται ετησίως. Αυτά είναι μόνο μερικά συνηθισμένα παραδείγματα από τα πολλά στα οποία η μεταξοτυπία βρίσκει εφαρμογή.

Η μεταξοτυπία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας απαραίτητος και οικονομικός τρόπος για την κατασκευή προϊόντων που απαιτούν εναπόθεση λειτουργικών υλικών, όπως αγώγιμων μελανιών (με ασήμι και άνθρακα), κόλλες ενεργοποιούμενες με πίεση, πάστες γυαλιού (glass pastes), ενζύμων με βάση το νερό, κ.ά. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την μεταξοτυπία ως την πλέον κατάλληλη μέθοδο για αυτές τις λειτουργικές εφαρμογές;

Μοναδικότητα: Η Μεταξοτυπία, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη τεχνική απεικόνισης, προσφέρει την δυνατότητα να εναποθέσει ένα μέσο πάχος υγρής μεμβράνης μεταξύ 10 και 30 μικρών, σε μια λογική ταχύτητα.

Ευελιξία: Η Μεταξοτυπία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε πολλές απαιτήσεις και ανάγκες. Τα επίπεδα αυτοματισμού της παραγωγής κυμαίνονται από χειροκίνητα ως πλήρως αυτοματοποιημένα. Τα υλικά τα οποία μπορούν να τυπωθούν με μεταξοτυπία μπορούν να είναι από παραδοσιακά μελάνια (με στέγνωμα σε υπεριώδη ακτινοβολία, με βάση διαλύτη, ή με βάση το νερό) σε κόλλες, πάστες, και πολλά άλλα. Επιπλέον, τα υποστρώματα πάνω στα οποία τυπώνει είναι σχεδόν απεριόριστα.

Μετρησιμότητα: Αμέσως μετά την εκτύπωση και το στέγνωμα, τα χαρακτηριστικά της εκτύπωσης μπορούν να αξιολογηθούν για να έχουμε ένα σαφές μέτρο της επίδοσης όσον αφορά την ηλεκτρική αγωγιμότητα ή την αντίσταση, τη τάση, τον μαγνητισμό, την αντοχή αποκόλλησης των δύο υλικών, και πολλά άλλα.

Δυνατότητα ελέγχου: Η επαναληψιμότητα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην ανάπτυξη της μεταξοτυπίας για βιομηχανικές εφαρμογές. Οι κατασκευαστές είναι σε θέση να ελέγχουν διάφορες παραμέτρους για να πάρουν επαναλείψημα αποτελέσματα και να κάνουν δοκιμές στην εκτύπωση για να παρακολουθήσουν την ποιότητα και να «χτίσουν» στατιστικά δεδομένα για τον έλεγχο της διαδικασίας, κάτι που συχνά είναι απολύτως απαραίτητο σε αυτούς τους τομείς.

Ικανότητα για κλιμάκωση: Τα παραπάνω χαρακτηριστικά επιτρέπουν την παραγωγή πολύ μεγάλων ποσοτήτων ενός προϊόντος με τη χρήση μεταξοτυπίας. Αυτό είναι προφανώς σημαντικό σε οποιοδήποτε περιβάλλον παραγωγής για την στήριξη των απαιτούμενων εκροών και την μείωση του κόστους ανά μονάδα.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί παρουσιάζουν το αποκλειστικό εμπορικό πλεονέκτημα (USP) της μεταξοτυπίας στον τομέα των λειτουργικών βιομηχανικών εφαρμογών. Επίσης, καθιστούν την μεταξοτυπία ως την πλέον κατάλληλη μέθοδο για την κατασκευή τυπωμένων εύκαμπτων ηλεκτρονικών. Ο κλάδος αυτός αναπτύσσεται ραγδαία, με ορισμένους να εκτιμούν ότι η αγορά αυτή το 2026 θα έχει αξία σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη απ'ότι σήμερα, δηλαδή σχεδόν 70 δισεκατομμύρια $ (Εικόνα 1).

Η αγορά των τυπωμένων ηλεκτρονικών περιλαμβάνει και τους γνωστούς μας διακόπτες αφής, καθώς και μια σειρά από νεότερες τεχνολογίες που πολλοί δεν τα θεωρούν τυπωμένα ηλεκτρονικά. Στις τεχνολογίες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι εφαρμογές ηλεκτροφωταυγής, οι οθόνες OLED, οι ετικέτες RFID, οι έξυπνες συσκευασίες, τα φωτοβολταϊκά κυκλώματα ή πάνελ, οι τεχνολογίες IML (in-mold labeling) και IMD (in-mold decoration), οι αισθητήρες επιδερμικής διάγνωσης και τα αυτοκόλλητα για τον έλεγχο της απελευθέρωσης φαρμάκων, κ.ά. Αναζητήστε και μελετήστε τις εφαρμογές αυτές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε, ενώ παράλληλα άλλες νέες χρήσεις ανακαλύπτονται συνεχώς και μπορούν να επωφεληθούν από τις μοναδικές δυνατότητες της μεταξοτυπίας.

* Ο Wim Zoomer είναι σύμβουλος μεταξοτυπίας με ειδίκευση στην επίπεδη (flatbed) και περιστροφική (rotary) μεταξοτυπία για βιομηχανικά γραφικά και εφαρμογές. Περισσότερα από 200 τεχνικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Printing Flat Glass».

Πηγή: Περιοδικό ScreenPrinting (www.screenweb.com), Τεύχος: Δεκέμβριος 2015 / Ιανουάριος 2016, σελ. 10-11.

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top