Αναζήτηση

Χαρακτηριστικά της τυπογραφικής μεθόδου

Χαρακτηριστικά της τυπογραφικής μεθόδου

Μήτρα εκτύπωσης

Η μήτρα εκτύπωσης αποτελείται από ανάγλυφα τυπογραφικά στοιχεία, τα οποία κατάλληλα στοιχειοθετημένα, σχηματίζουν σε στοίχιση τις λέξεις, τις αράδες και τα κείμενα, τα οποία και αποτελούν την εκτυπωτική μήτρα.

Η στοιχειοθέτηση γίνεται από τα στοιχεία τα οποία είναι μη αναγνώσιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η εκτύπωση γίνεται απευθείας στο χαρτί σε αναγνώσιμο κείμενο. Η στοιχειοθέτηση των κειμένων στην αρχή γινόταν με το χέρι, μετά την κατασκευή της στοιχειοθετικής μηχανής, με μηχανική στοιχειοθεσία αράδων-χύτευση ολόκληρης αράδας, (λινοτυπία) και στο τέλος του 1950 με την μονοτυπία, σε στοιχειοθεσία με ένα-ένα τα στοιχεία μονόχυτα. Η κατασκευή των στοιχείων (χύτευση) με την λινοτυπία, γινόταν από το ίδιο μηχανικό σύστημα, όπου υπήρχε το κλαβιέ κτυπήματος - γραψίματος του κειμένου και στην συνέχεια παράλληλα, εγένετο η χύτευση των στοιχείων σε ενιαία γράμμα (αράδα). Στη μονοτυπία η στοιχειοθεσία δημιουργείτο σε κλαβιέ με ειδικό σύστημα τρυπήματος μιας χαρτοταινίας. Η ανάγνωση της χαρτοταινίας και η χύτευση γινόταν, σε ξεχωριστό μηχανισμό, με χύτευση ένα - ένα τα στοιχεία.

Η ταξινόμηση-σύνθεση, των σελίδων του βιβλίου, (δηλαδή τα στοιχειοθετημένα κείμενα σε σειρά ανάγνωσης - layout στο τυπογραφικό), εγένετο με το χέρι σε ειδικό διαμορφωμένο τραπέζι από μάρμαρο.

Τυπογραφικά μελάνια

Η τυπογραφική μελάνη είναι το πρωταρχικό στοιχείο για την εκτυπωτική διαδικασία. Αποτελείται από την χρωστική (πιγμέντα), έλαια και βερνίκι καθώς, στεγνωτικά και πρόσθετα διαλυτικά. Έχει ελαιώδη μορφή και το χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν στεγνώνει από μόνη της, αλλά από την συμπίεση και την απορροφητικότητα, με το χάρτινο υπόστρωμα. Στεγνώνει με απορρόφηση-εξάτμιση ή οξείδωση ή με πολυμερισμό,(νέας τεχνολογίας μελάνες).Για την ολοκληρωμένη και επιτυχή διαχρονική εκτύπωση, πρέπει η εκτυπωμένη επιφάνεια (υπόστρωμα), να έχει αντίστοιχες ιδιότητες δεκτικότητας και συμβατότητας με την μελάνη.

Τυπογραφικές μηχανές (πρέσες)

1. Όρθιο τυπογραφικό πιεστήριο

Το όρθιο τυπογραφικό πιεστήριο αποτελείται από μία κινητή πλάκα πίεσης και την σταθερή βάση τοποθέτησης του πλαισίου της τυπογραφικής πλάκας-φόρμας και τα κύλινδρα μελάνωσης.

2. Επίπεδη τυπογραφική μηχανή

Αποτελείται από τον χώρο του μελανείου,(με σύστημα ρύθμισης της ποσότητας παροχής της μελάνης), τον μεταδότη κύλινδρο και τα κύλινδρα μελάνωσης της τυπογραφικής πλάκας. Αποτελείται από το επίπεδο τμήμα της τοποθέτησης και σύσφιξης της μήτρας-πλάκας και τον κύλινδρο πίεσης. Επίσης αποτελείται από το πατάρι εισαγωγής του χαρτιού και το πατάρι εξαγωγής των εκτυπωμένων φύλλων. Η εκτύπωση επιτυγχάνεται μέσα από το ανάγλυφο τμήμα, σημείο (οφθαλμός) του τυπογραφικού στοιχείου ή του κλισέ. Η εκτύπωση δημιουργείται, μέσα από πίεση του μελανωμένου οφθαλμού του στοιχείου, ή του κλισέ και εκτυπώνεται, στην επιφάνεια του χαρτιού. Χρησιμοποιούνται μελάνες οι οποίες στεγνώνουν με απορρόφηση και εξάτμιση. Είναι φθηνή μέθοδος εκτύπωσης και εκτυπώνει διάφορα υποστρώματα, π.χ. χαρτιά, χαρτόνια, δέρμα και άλλες ειδικές, συμβατές με την μελάνη, επιφάνειες.

3. Κυλινδρικό τυπογραφικό πιεστήριο

Αποτελείται από κυλινδρική μήτρα εκτύπωσης (κλισέ στερεοτυπίας)ή φωτοπολυμερικό κλισέ και το υπόστρωμα εκτύπωσης το οποίο είναι σε ρολό. Το κλισέ (πλαστικό φωτοπολυμερικό υλικό), δημιουργείται με φωτοπολυμερισμό και εμφάνιση, σε διάφορες επίπεδες επιφάνειες, πάχη και σκληρότητες. Εφαρμόζεται σε κυλινδρικές μηχανές (μικρού σχήματος-διαστάσεις ) για εκτύπωση ετικετών.

Η τυπογραφική μέθοδος, χρησιμοποιείται σήμερα σε πολύ λίγα εργαστήρια. Ειδικότερα στην μηχανική στοιχειοθεσία(στην Ελλάδα), υπάρχουν ελάχιστα εργαστήρια, τα οποία στοιχειοθετούν και εκδίδουν με αυτή τη μέθοδο, σε συλλεκτικές εκδόσεις (στην στοιχειοθεσία κειμένου) και με τυπογραφική μέθοδο εκτύπωσης, για περιορισμένη συλλεκτική παραγωγή.

Πηγή: www.smartprintmedia.com

Σχετικά άρθρα

email Marketing

Το Βιβλίο Γραφικών Τεχνών, με εμπειρία χρόνων στη δημιουργία και υλοποίηση εκστρατειών email marketing και με εργαλείο την πλέον ενημερωμένη βάση δεδομένων εντός του κλάδου των γραφικών τεχνών, είναι ο καλύτερος συνεργάτης σας για μια επιτυχημένη εκστρατεία email marketing.

Back to top